29-årige Matias strikker hver dag: "Det skammer jeg mig ikke over"
Matias Nilsson fra Den Store Strikkedyst havde aldrig troet, at strikning var noget for ham. Nu strikker han dagligt.
Det startede egentlig ved et tilfælde.
Matias Nilsson havde ikke fået købt julegaver sidste jul og besluttede sig i sidste øjeblik for at købe noget garn og nogle strikkepinde til sin kæreste, som i årevis havde talt om, at det kunne være hyggeligt at begynde at strikke igen.
Det nåede hun bare aldrig, fortæller Matias Nilsson grinende i dag.
- Jeg kom lige til at prøve det lidt, og så blev jeg bare hooked. Jeg syntes, det var det fedeste, og så begyndte jeg at strikke selv, så min kæreste kom aldrig i gang, siger den 29-årige strikker fra Vejle.
Matias Nilsson blev så bidt af pindearbejdet, at han begyndte at gå på strikkecafeer, og siden har han strikket dagligt og kastet sig over alt fra strømper og karklude til huer og sweatre – både til sig selv, kæresten Sofie og deres etårige søn Atlas.
- Det var fedt at strikke trøjen til mig selv, for så gik jeg lige pludselig op i en tyk strikkepind og tykt garn, og så skete der jo virkelig noget i forhold til at sidde med de der bittesmå pinde og strikke babytøj, siger han.
- Hvis jeg mangler et halstørklæde nu, tænker jeg også: "Det skal jeg ikke købe, for det kan jeg jo selv klare."Matias Nilsson med sin etårige søn Atlas i hjemmestrikkede sweatre. Hans egen var ikke en helt billig fornøjelse, fortæller han: "Jeg troede, at jeg kunne spare nogle penge, men hvis du skal have noget ordenligt uld, så er det dyrt. Jeg kom af med 800 kr. i uld for den trøje, jeg strikkede til mig selv – og så jeg-ved-ikke-hvor-mange ugers arbejde." Foto: Privat
Strik hitter (også) hos mænd
Bag den store strikkepassion gemte der sig dog også en god portion talent, viste det sig. I september i år deltog Matias Nilsson nemlig – som den eneste mand – i tredje sæson af TV Syd-programmet Den Store Strikkedyst, hvor han først røg ud i afsnit 5 ud af 8.
Og flere mænd prøver for tiden kræfter med håndarbejdet, som traditionelt set har været domineret af kvinder. På Strikkefestival Fanø melder arrangørerne Jørgen og Christel Seyfarth eksempelvis, at flere mænd – og flere unge under 35 år – deltager på festivalen, der i år havde omkring 7.000 besøgende, end tidligere. Der findes også strikkecafeer for mænd, mandlige strikdesignere og strikkeblogs skrevet af mænd.
Tendensen har desuden fundet vej til Hollywood, hvor skuespilleren Ryan Gosling har udtalt, at en "perfekt" dag for ham indeholder strikning.
Resultatorienteret strik
For Matias Nilsson bunder strikkepassionen i den store tilfredsstillelse ved at skabe. Det står nemlig i skarp kontrast til hverdagsjobbet, hvor han registrerer lægemidler, og de sidste mange års arbejde som smerteforsker.
- Da jeg begyndte at strikke, var jeg ved at skrive min Ph.d., og det var jo artikler, som ingen nogensinde gad læse. Det blev ikke til et produkt. Men i strikningen havde jeg lige pludselig lavet et produkt, der potentielt kunne holde et barn varmt. Det var sgu da helt vildt, syntes jeg. Det kunne man jo bruge til et eller andet, siger Matias Nilsson, der oftest strikker om aftenen, når dagens opgaver er klaret.
- Det handler sikkert også om noget mindfulness, men det er ikke så meget, at jeg søger ind i strikken for ligesom at puste ud. Jeg glæder mig bare til at komme videre med det og til at se noget nyt blive færdigt. Det er meget resultatorienteret, mit strik.
Har du oplevet nogen fordomme som mandlig strikker?
- Ork ja. Det har jeg. Men de har ubetinget været positive. Jeg er stadig en outsider på strikkescenen – selvom der jo kommer flere og flere unge mænd, som strikker – så jeg har fået enormt meget ros, bare fordi jeg er mand, og fordi jeg er ung. Så på den måde er der jo fordomme. "Gud! Strikker du?".
- Men jeg har ikke oplevet, at nogen har kaldt mig bøsse eller synes, at jeg er en kæmpe nar eller sådan noget.
- Samtidig har jeg da også haft det sådan, at jeg lige skulle acceptere det over for mig selv først. Dengang pendlede jeg i toget halvanden time hver vej, og nu tænker jeg: "Alt det jeg kunne have nået at strikke dér!", men dengang tænkte jeg mere: "Ej, for satan. At skulle sidde derude i offentligheden hvor alle kunne se, hvad jeg sad og nørklede med, det passede mig ikke lige.Matias Nilsson i hjemmestrikket slips. En tendens som andre danske mænd også er hoppet på. Foto: Privat
Hvorfor var det en udfordring at acceptere det, tror du?
- Fordi jeg vel også selv syntes, at det var lidt atypisk og mærkeligt. "Det er sådan noget, gamle damer eller nørdede efterskolepiger gør, ikke mig!" Men så skulle jeg jo lige prøve det, og jo mere bidt af det, jeg blev, jo mere kunne jeg se: "Fandeme jo, det er mig det her! Det er det fedeste. Det skammer jeg mig ikke over." Men jeg havde associeret det med nogle andre typer end mig selv.
Har du oplevet, at folk kommenterer på det, når du strikker i det offentlige rum?
- Det har jeg faktisk, og det har jeg været meget fascineret af. For hvis man sidder på banegården eller i toget, og der kommer andre forbi, som også strikker, så er det fuldstændigt tilladt at spørge: "Hvad strikker du?" til en eller anden fremmed. Hvis der er nogen, der sidder og læser en bog, så går man jo ikke hen og siger: "Jeg læser også en bog, hvad læser du?" Der er sådan en åbenhed, hvor folk giver hinanden tips og sådan noget. Jeg er generelt en meget privat type i toget, men her vil jeg også gerne fortælle og spørge andre til råds.
Så du fortsætter med strikningen i mange år endnu?
- Ja, det tror jeg ikke, at jeg slipper igen. Folk siger: "Så skal du vel også til at hækle" og sådan noget, men det skal jeg ikke. Det er ikke fordi, at jeg skal ud og være mega kreativ og lave alt muligt andet. Strik er fedt. Det er nok til mig.
LÆS OGSÅ: Ung kvinde: Jeg bonder rigtig meget med ældre damer i toget over det her
LÆS OGSÅ: 9 gode strikkeråd: Dét skal du vide som nybegynder
LÆS OGSÅ: 7 mønstrede strik