39 tips fra Tænk: Så nemt er det at gøre hverdagen mere grøn
Ønsker du også flere miljøvenlige vaner i dagligdagen? Vi har spurgt en miljøekspert til råds.
En vandhane der løber lidt for længe. Et lys i badeværelset man glemmer at slukke. Tomme flasker med danskvand der hober sig op i køkkenet. Har du også på fornemmelsen, at du kunne gøre lidt mere for miljøet i din hverdag?
Vi har bedt Vibeke Myrtue Jensen, som er miljøpolitisk rådgiver hos Forbrugerrådet Tænk, om hendes bedste råd til dig, der ønsker at leve mere bæredygtigt.
Affald
1. Husk en plastikpose, når du går på indkøb, så du ikke skal købe en ny hver gang.
2. Sortér altid dit affald og husk: Dåser til genbrug og batterier for sig.
3. Brug papir i stedet for sølvpapir og film i madpakken, da det er mindre ressourcebelastende.
LÆS OGSÅ: Giv et abonnement i julegave
4. Del med naboen. Vi er ikke alle sammen nødt til at eje en boremaskine.
5. Sig nej tak til reklamer med posten og brug i stedet en tilbuds-app.
Kemi
6. Begræns uønsket kemi i din makeup og dine plejeprodukter. Hent for eksempel Kemiluppen, som er en gratis app fra Forbrugerrådet Tænk, hvor du kan scanne dine produkter for uønsket kemi.
7. Køb så vidt muligt certificerede varer. Kig for eksempel efter produkter med mærker som Svanen og EU-Blomsten, der er mere skånsomme over for miljøet og sætter begrænsninger for brugen af kemikalier. Tjek evt. Forbrugerrådet Tænks mærke-guides her og her.
8. Luft ud dagligt og sørg helst for gennemtræk to gange om dagen. Det giver et bedre indeklima, fordi du undgår små usunde partikler, der eksempelvis kommer fra elektroniske produkter eller stearinlys. Husk især at lufte ud, når du lægger neglelak og undgå så vidt muligt at få det på huden.
LÆS OGSÅ: 22 tips til mindre madspild
9. Sluk elektroniske produkter om natten, da de selv på standby kan bruge meget strøm og samtidig ikke er gode for indeklimaet.
10. Hvis du bruger parfume, så brug hellere for lidt end for meget. Brug det eksempelvis på tøjet for at undgå at det kommer direkte på huden og sørg for ikke at spraye med det, der hvor du skal sove.
11. Begræns spray-produkter i dit hjem, da mange kemikalier spredes ved brug af spraydåser.
12. Brug gerne natron til en del rengøring – for eksempel til rens af fliser, ovne, bestik og pletter på tøjet – da natron er sundere i forhold til mange skrappe rengøringsmidler og samtidig er meget effektivt.
13. Drik vand fra hanen i stedet for fra en flaske – og køb så vidt muligt flasker beregnet til genbrug.
Tøj
14. Køb holdbart tøj og brug det længe.
15. Køb genbrugt tøj – evt. andres fejlkøb – og sælg eller donér dit eget tøj i stedet for at smide det ud.
16. Efterspørg bæredygtigt tøj når du handler i butikkerne – også online – for at gøre opmærksom på, at du ønsker varer, der er bedre og mere ansvarligt producerede.
17. Gå efter økologisk bomuld, hvis det er muligt.
Energi
18. Tjek Elpris.dk for at finde klimavenlige produkter, der for eksempel reducerer CO2-udslip.
19. Hvem kan spare mest på strømmen? Find evt. motivation ved at lave en konkurrence med naboen eller familiemedlemmer.
20. Se efter energimærket, hvis du for eksempel skal købe hårde hvidevarer eller et nyt tv, for at sikre højst mulig energieffektivitet.
21. Husk at slukke lyset, når du forlader et tomt lokale, og skift glødepæren ud med en LED-pære for at spare på strømmen.
22. Brug mikroovnen eller brødristeren i stedet for at tænde for ovnen, fordi en ovn kræver mere energi at varme op.
LÆS OGSÅ: De bedste slanketips fra A-Z
23. Brug det rigtige størrelse blus på komfuret.
24. Brug så vidt muligt cyklen i stedet for bilen og kør evt. igennem et grønt område i stedet for den direkte vej for at undgå luftforurening. Alternativt: Erstat bilen med kollektiv transport hvor flere mennesker transporteres samtidig.
25. Skru ned for vasketemperaturen, når du vasker tøj. Det er både bedre for tøjet og for miljøet – men vær obs på bakterier.
26. Følg anvisninger og manualer på elektroniske produkter. En vaskemaskines holdbarhed kan eksempelvis forlænges, hvis man bruger den korrekt og blandt andet husker at skifte filter.
27. Hvis du skal bygge om, så tænk i energirigtige løsninger og gå eksempelvis efter maling uden uønsket kemi og god isolering.
28. Undgå at lade køleskabsdøren eller fryseren stå åben for længe.
Mad
29. Køb økologiske og certificerede varer som eksempelvis Svanen, Blomsten og Fairtrade, som er store og anerkendte certificeringsordninger. Tjek evt. Forbrugerrådet Tænks mærke-guides her og her.
30. Køb fisk med mærkningerne MSC eller ASC for at imødegå store problemer med overfiskning.
31. Køb økologisk kød og frilandskød med mærkatet "Dyrenes Beskyttelse," hvis du ønsker at tage mest muligt hensyn til dyrevelfærd.
32. Spis flere grøntsager og mindre kød. Og endnu bedre: Dyrk dine egne grøntsager. Kød kræver nemlig mange flere ressourcer at fremstille end grøntsager.
LÆS OGSÅ: Populære tandpastaer ødelægger dine tænder
33. Spis ikke pizza af bakken pga. flourstoffer, men af en tallerken.
34. Lav popcorn i en gryde i stedet for i mikroovnen for at undgå de flourstoffer, der typisk kan være i emballagen på mikroovnspopcorn.
35. Spis efter årstiderne. Grøntsager opvarmet i drivhuse er ikke gode for klimaet.
36. Husk at skelne mellem datomærkningen. "Sidste anvendelsesdato" – på eksempelvis fersk kød – og "mindst holdbar til" eller "bedst før" på langtidsholdbare varer som ris, pasta og knækbrød. De sidste kan holde sig længe.
37. Stil de ældste varer forrest i køle- og køkkenskabe, så du husker at bruge dem først.
38. Tøm emballagen helt, før du smider den ud. Op til 25 % af alt madspild skyldes uhensigtsmæssig emballage. Så stil ketchuppen på hovedet, og klip remouladen op for at få det sidste med ud.
Penge
39. Vælg en bank, der investerer grønt i stedet for i kulkraft.
LÆS OGSÅ: 20 favoritter til din træning
LÆS OGSÅ: Lisbeth Østergaard: "Jeg har det SÅ meget bedre, når jeg træner"
LÆS OGSÅ: Fremtidens kvindeliv: Vi bliver mindre ensomme og bedre til at blive skilt