6 situationer hvor det er okay at føle jalousi
Jalousi er en rigtig ubehagelig følelse og får dig til at føle dig meget alene. Men ifølge eksperterne er den berettiget – måske især når din veninde får en ny kæreste.
Jalousi er måske en af de grimmeste og dermed også sværeste følelser, vi mennesker kan have. Den er svær at indrømme over for omverdenen, da du ofte vil føle, at det er dig, der er noget galt med, hvis du for eksempel føler jalousi over, at din veninde bruger en masse tid sammen med en ny veninde. Derfor vil du typisk også føle dig meget alene med følelsen. Og det kan gøre det endnu værre. Du skal meget hellere stå ved følelsen og tale om den ifølge vores eksperter.
LÆS OGSÅ: Veninden slog op: "Det var værre end noget breakup, jeg har været ude for med en fyr"
Da følelsen af jalousi som sagt er helt naturlig og dermed også en følelse, de fleste mennesker kender til, vil det også være helt okay, at du har den. Ifølge vores to eksperter, psykolog Anna Bjerre, der er daglig leder hos Girl Talk (Girltalk.dk), og par- og psykoterapeut Hanne A. Petersen (Hannepetersen.dk), er det særligt i følgende situationer, det er okay at føle jalousi:
1: Når din veninde bruger meget tid på en anden
Jalousi kan være en almindelig følelse i venskaber – især hos hunkønnet. Hvis du har en hjerteveninde, der pludselig begynder at bruge meget tid sammen med en anden veninde eller en ny kæreste, så kan du nogle gange komme til at føle dig udenfor og jaloux. Følelsen kommer, da en ny kæreste hurtigt kan fylde mest for din veninde. Din jalousi handler ikke om, at din veninde ser en anden, men højst sandsynligt, at du er bange for at miste hende.
2: Når din kæreste flirter hæmningsløst
Hvis din partner flirter til højre og venstre, er det helt naturligt, at du bliver jaloux. Men selv i situationer, hvor han ikke flirter, men måske bare taler med en anden kvinde, kan du måske også føle et stik af jalousi. Det kan du imidlertid bruge konstruktivt til at minde dig selv om, hvor meget han betyder for dig, og måske bliver du lidt mere opmærksom på at vise ham, hvor vigtig og dejlig han er. Jalousien kan hjælpe dig til ikke at tage ham for givet.
3: Når din kollega høster al rosen fra chefen
Hvis du bliver jaloux på en kollega, fordi hun altid får den ros af chefen, som du selv synes, du er berettiget til, kan det enten være, fordi chefen faktisk forskelsbehandler, men det kan også være, at du skal overveje, om du gør nok reklame for dig selv, eller om du er så tilbageholdende, at chefen har svært ved at få øje på dine kvaliteter. Det kan også handle om, at du måske er usikker på, om du gør det godt nok og derfor har brug for mere anerkendelse.
LÆS OGSÅ: De 5 største løgne mine forældre fortalte mig, da jeg var barn
4: Når din veninde altid klarer sig bedre
Hvis din veninde altid klarer sig lidt bedre end dig: Altid lander det lidt bedre job, altid rejser lidt mere og altid tjener lidt flere penge end dig, kan du godt opleve at føle jalousi/misundelse og ønske, at din succes var lige så stor eller større end din venindes. Her bunder jalousien i mindreværd, hvor du ikke føler, at du er god nok, så her må du arbejde med dig selv. Det er vigtigt at unde andre det godt, selvom du måske ikke klarer di så godt.
5: Når din partner har fået en ny hobby
Hvis du synes, din partner bruger for meget tid på andre ting end dig, for eksempel at spille golf med vennerne eller på at arbejde, når han egentlig har fri, bliver du måske jaloux på det, han foretager sig. Det er vigtigt, at du lader din kæreste hygge sig med ting, selvom du ikke er en del af det. Lader ham få frihed og få fyldt benzin på fra andet end dig. Lad ham tage af sted og komme glad hjem igen.
Du kan bruge jalousien til at spørge dig selv, om jeres forhold nu også er, som det skal være? Handler det om, at du selv trænger til at komme ud og lave nogle ting for dig selv eller med veninderne, eller er I simpelthen ved at glide fra hinanden?
6: Når dine søskende får mere anerkendelse fra mor og far
Når et enebarn får en søskende, er jalousi almindelig, da barnet vil føle det nye familiemedlem som en konkurrent til forældrenes kærlighed og opmærksomhed. Og sådan en følelse kan godt hænge ved og komme til udtryk som jalousi senere hen. Du kan for eksempel føle, at jeres forældre gør forskel på jer, hvilket vil få dig til at føle dig mindre elsket og dermed truet.
LÆS OGSÅ: Derfor får smukke kvinder bedre karakterer
LÆS OGSÅ: Vi dokumenterer alt på Facebook. Undtagen vores privatøkonomi – hvorfor egentlig?
LÆS OGSÅ: 5 tegn på, at du er sammen med en narcissist