Anette Tollefsen

Da Anette blev single, var der særligt én ting, som overraskede hende

”At være single i 50'erne er helt anderledes end at være single i 20'erne,” siger 51-årige Anette Tollefsen. Mange af de sociale arenaer, hun kunne deltage i som gift kvinde, forsvandt pludselig. Nu har hun taget sagen i egen hånd og nægter at lade sig stoppe af skammen over at være single.

Denne artikel er første gang udgivet hosKlikk.no. Dette er en redigeret udgave.

”Der var ikke noget drama i vores skilsmisse. Min eksmand og jeg var sammen på godt og ondt i 18 år - og da vi besluttede os for at blive skilt, var det efter en lang proces.

For mit vedkommende var det slet ikke, fordi der stod nogen og ventede i den anden ende," siger Anette Tollefsen og uddyber:

”Der var heller ikke noget behov for at være ’ung, fri og single’. Livet sker, og for os blev det sådan. Sådan en beslutning er lang tid undervejs og indebærer en masse blandede følelser og konflikter med sig selv.”

En af de ting, hun følte mest, var dårlig samvittighed. En skilsmisse har konsekvenser for flere end bare parret, og der er så meget, der går i stykker. Selv om de på det tidspunkt havde relativt voksne børn, føltes det alligevel ekstremt smertefuldt at bryde noget, der var så trygt.

”Det var hårdt at bryde familiebånd, selv om der ikke var konflikter eller fjendskab,” indrømmer Anette.

Så efter et stykke tid - og med tiden - følte hun en enorm selviskhed. En del af årsagen var nok også, at hun på det tidspunkt var begyndt på noget nyt i sit liv. Den 51-årige skiftede nemlig også karriere og uddannede sig til personlig træner, mens hun stadig var gift.

”Jeg fik faktisk min Miss Fitness-debut som 44-årig med fuld opbakning fra min mand, mine børn og min familie. Jeg fik blod på tanden og klarede mig godt. Jeg kom på podiet ved både de nationale og de nordiske mesterskaber, og jeg fik en masse positiv opmærksomhed.

Mange har spurgt, om det var en grund til skilsmisse. Men nej, både min mand og mine børn støttede mig 100 procent i denne proces, og jeg følte, at jeg havde fuld frihed til at gennemføre.”

Ensomt at være alene

Anette havde en forestilling om, at livet alene, som singlekvinde, ville blive godt. At det ville være ensomt, faldt hende ikke ind.

”Der tog jeg fejl, og det var hårdt i starten. På en måde startede jeg helt fra bunden – alt fra det økonomiske aspekt til at etablere mine egne nye rutiner. Det betød bl.a., at jeg arbejdede fuld tid som både personlig træner og gruppeinstruktør.”

At have den slags uforudsigelighed, når man har brug for et lån til sin egen lejlighed, er stadig ikke nok, så Anette måtte have et helt almindeligt 8-16-job ved siden af, simpelthen for at kunne få et lån i banken.

”Det var faktisk fint, for det betød, at jeg ikke havde tid til at tænke for meget. Min hverdag bestod af træning og arbejde. Jeg var nok ikke klar over, at det at være single som 51-årig slet ikke er det samme som at være single, da jeg var ung. Som ung var der mange i min omgangskreds, som var i samme situation, men som voksen er det ikke sådan,” siger Anette.

I begyndelsen fokuserede hun primært på at etablere sig, både som single og som personlig træner, så det ville være muligt at leve af det. Men som tiden gik, indså Anette, at hendes sociale liv var blevet påvirket i langt højere grad, end hun havde forestillet sig.

”Jeg har altid haft en stor vennekreds. Mad og middage og socialt samvær med både familie og venner har altid været i fokus. Jeg troede ikke, at det ville ændre sig meget efter bruddet. Vi havde talt meget om det, også med venner, og var enige om, at vores skilsmisse ikke ville sætte begrænsninger for vores sociale liv,” siger Anette.

Mest overrasket over dette

Men så kom corona-pandemien. Livet gik fra at være single til at være ensom, uden at tilhøre nogen gruppe. De alvorlige begrænsninger var hårde. Mens hendes venner var i etablerede forhold, følte Anette et stort tomrum.

”Det var nok følelsen af eksklusion, der overraskede mig mest. Noget, jeg nok selv var delvist ansvarlig for - fordi jeg var ekstremt selvcentreret og fokuserede meget på konkurrencerne i fitness. Men følelsen kom lidt bag på mig. At jeg, som altid har haft så stor en omgangskreds omkring mig, pludselig stod som ’venneløs’. Og den følelse var noget af det mest smertefulde,” siger Anette ærligt.

Samtidig var hun meget aktiv på de sociale medier, og alle omkring hende troede, at hun var stærk og havde det godt. Men sandheden var en helt anden.

”Når jeg ikke arbejdede eller trænede, følte jeg mig enormt tom indeni.”

På jagt efter kærlighed

Selv om den 51-årige beskriver sig selv som en meget selvstændig kvinde, nyder hun bestemt at have en anden voksen i sit liv og mener, at det at være single i de sidste fem år ikke har budt på meget positivt.

”Jeg synes, at jeg har været single i forfærdelig lang tid, og det var nok ikke sådan, jeg gerne ville være som 50-årig. Samtidig oplever jeg, at folk bliver overraskede over, at jeg er single, især fordi det ikke er noget, jeg nyder, og fordi jeg aktivt har søgt efter kærligheden.”

Anette lægger ikke skjul på, at det at være single helt klart har ændret hendes sociale liv og relationer.

”Man har ikke de samme ressourcer alene som i et parforhold. Så det er endnu mere begrænset at tage på ferie med vennerne eller invitere dem med til de samme middage. Det er heller ikke ualmindeligt, at par, der er venner, nyder at være sammen med andre par, der er venner.

Desuden kan det nok være lidt uinteressant at høre på singlevennen, som hellere vil fortælle om de seneste dates omkring middagsbordet,” siger Anette med et smil.

Meget tidligt i sit singleliv var hun på jagt efter kærligheden og oprettede datingprofiler. I begyndelsen var det spændende at swipe frem og tilbage i en helt ny verden for hende.

Det resulterede i en del dates, og hun har mødt en del søde mænd, men hun har også indset, at der er mange, som præsenterer sig som noget helt andet, end de i virkeligheden er.

”Så går man glip af en date, og under alle omstændigheder er det først, når man mødes, at der opstår en reel dialog. Jeg har fået en del direkte og upassende tilbud om både rejser og penge. Jeg har også mødt en, som jeg indledte et forhold til, men det viste sig, at jeg var en af fire personer, som han gerne ville se regelmæssigt. Man skal virkelig være opmærksom og bevare sin integritet og selvrespekt.”

Ferie på egen hånd

I starten af 2024 følte Anette, at det var tid til at gøre noget. Hun fortæller dagligt sine kunder, at hvis de vil skabe positive forandringer for sig selv og deres liv, handler det om at sætte sig i førersædet og turde handle.

”Jeg har længe haft lyst til at rejse mere, men så har jeg udskudt det. Både af økonomiske grunde, men også fordi det har været unaturligt for mig at tænke på ferie, når jeg ikke har haft nogen at dele den med. Men så ser jeg, hvordan årene flyver af sted. Jeg kan simpelthen ikke sidde og vente – for så risikerer jeg at vente forgæves.”

Anette besluttede sig hurtigt for at finde en billig ferie for én, og resultatet blev en fantastisk uge i Grækenland i foråret. Det føltes både godt og befriende bare at gøre det.

”Det var slet ikke pinligt eller skræmmende at rejse alene. Faktisk mødte jeg allerede en fyr i flyet, som sad ved siden af mig. På et tidspunkt faldt jeg i søvn på hans skulder. Heldigvis savlede eller snorkede jeg ikke.”

Snart tog hun også en anden beslutning.

”Jeg slettede alle mine profiler fra datingapps. Strengt taget har det ikke givet mig andet end skuffelser og været en rigtig tidsrøver.”

For første gang i fem år føler hun sig mere rolig. Fokus er på det, der virkelig betyder noget: Familien, det sociale liv, helbredet og arbejdet. Den 51-årige føler sig mere nærværende, end hun har gjort længe. Måske er det også tiden, der har bidraget til en større trivsel i livet.”

”Jeg må sige, at det har været vidunderligt at slippe fokus på den evige søgen. Det er kun få mennesker, der har succes med fx Tinder, og jeg tror, at disse apps er designet til at skabe en slags afhængighed – og slet ikke til at få succes med kærligheden.

Da hun bliver spurgt, om hun er faldet til ro som single og er glad for sit liv, kommer svaret hurtigt:

”Det vil være en overdrivelse at sige, at jeg nyder at være single. Jeg vil stadig rigtig gerne finde den rigtige person. Jeg vil have nogen at dele mere af mit liv med og skabe minder sammen med, som jeg kan lægge planer med og opleve mere af hverdagen med. Og jeg tror stadig på kærligheden.”