Anne Glad om danskertendens: ”Vi har jo ikke fattet en meter”
Danskerne er bestemt ikke klimadukse, selvom mange tror det, siger forbrugerekspert Anne Glad i denne uges ALT for damerne. Her fortæller hun også, hvad hun selv har gjort for at prøve at leve mere klimavenligt i hverdagen.
Danskerne er langt fra den pæne klimaduks i klassen. Tværtimod er vi nogle af dem i verden, der bruger allerflest ressourcer, fordi vi generelt set er så velhavende.
Det fortæller forbrugerekspert Anne Glad i denne uges ALT for damerne:
”Da der var nedlukning, myldrede vi ud og købte fladskærme i vildskab. Salget af fladskærme lå 88 procent højere end i den tilsvarende periode året før. Og det var ikke, fordi vi manglede fladskærme. Det var bare, fordi vi har vænnet os til, at vi skal have, hvad vi peger på. Så jeg kan godt forstå de unge, der bliver trætte, når der er Black Friday. Alene det, at vi har indført sådan en amerikansk helligdag – en forbrugshelligdag – i den her tid, er vanvittigt. Altså, vi har jo ikke fattet en meter,” siger hun i et stort interview og fortsætter:
”Men alt det med klimaet er noget, vores hjerner ikke er indrettet til at tage ind. Vi kan kun håndtere katastrofer, der er helt tæt på. Hvis der står en sabeltiger lige foran os, så ved vi godt, at enten skal vi prøve at hakke et spyd i den eller flygte. Men at høre, at der kommer en sabeltiger om 50 år – og måske et helt andet sted i verden – det er ikke rigtig noget, vi kan forholde os til. Det er simpelthen for meget, og så laver vi strudsen og stikker hovedet i jorden,” siger hun.
”Vi går også lidt i baglås og føler, at vi bliver angrebet på vores identitet, når vi f.eks. får at vide, at vi skal holde op med at spise frikadeller eller lade være med at køre rundt i vores store biler. Men igen er der store forskelle i landet. Når vi i København undrer os over, at folk kan blive rasende over, at der ikke må serveres frikadeller i institutionerne i Randers … jamen så er det jo også en afspejling af den kæmpe, kæmpe forskel, der er i Danmark. I lille bitte Danmark, hvor vi tror, at vi alle sammen er helt ens og på samme måde. Det er vi ikke. Der er nogle værdimæssige ting, som er fuldstændig skæve.”
Farvel til nyt tøj
Anne Glad gør sig mange overvejelser om, hvordan hun selv kan bidrage til at gøre verden mere grøn. Det har bl.a. udmøntet sig i, at hun og familien i dag spiser markant mindre kød, forklarer hun i interviewet.
Når I har valgt at spise mindre kød – hvad handler det så om for dig?
”Jeg havde aldrig tænkt, at jeg skulle have et barn, for jeg havde ingen forhåbninger om, at verden ville være et rart sted at være om 50 år. Kim havde det på en anden måde, da jeg mødte ham. Han overtalte mig til, at det kunne man godt. Så for mig er et mindre kødforbrug en måde at handle på i vores lille familie. Det er et af de steder, hvor vi kan gøre noget for at gå i den rigtige retning,” siger hun og forklarer, at hun også har valgt primært at købe genbrugstøj:
”Jeg har også gjort det, at jeg ikke køber nyt tøj mere. For lidt over to år siden besluttede jeg at tage et år uden nyt tøj, hvilket er lidt et benspænd, når man skal lave ”Kender du typen” og skal have forskelligt tøj på i 20-24 programmer om året. Men i forvejen gik jeg meget i genbrugstøj, så nu har jeg bare gjort det helt hardcore. Nu er der gået to år, og i den tid har jeg tilladt mig selv at købe tre nye ting, men det føles lidt uartigt, når jeg gør det. Jeg lejer også tøj, og det er det fedeste.”
Læs resten af interviewet med Anne Glad i denne uges ALT for damerne, hvor hun bl.a. fortæller mere om, hvorfor hun – før hun mødte sin mand Kim – tænkte, at verden ikke var egnet til at sætte børn i…