Sia Keil

"Jeg fik en øjenåbner": Burde flere af os gøre som i Gift ved første blik?

Er arrangerede ægteskaber vejen frem for alle dem, der søger kærligheden, men også er trætte af overfladisk dating? Det burde vi måske være mere åbne for i Danmark, mener klummeskribent Sia Keil.

Det er sgu ret svært at være single. For det første har jeg ikke rigtig lyst til at lede efter en kæreste, fordi det virker så svært og uoverskueligt at finde en sød og flink fyr, der skulle være intet mindre end den eneste ene.

Jeg har for eksempel selv frasagt mig Tinder, fordi det bliver så overfladisk, og fordi jeg oplever, at fyren i mange tilfælde kun er ude efter én ting.

Finder man ikke en på arbejdspladsen eller i skolen, skal man lede i byen, og selv der synes jeg, at det kan være svært at finde en, der ikke bare er ude for at more sig og få lidt på den dumme.

Fremtidsudsigterne er heller ikke specielt opløftende, for flere bliver skilt. I 2020 så vi det højeste tal for skilsmisser i Danmark siden 2016.

Er dette vejen frem?

Derfor fik jeg lidt af en øjenåbner, da jeg snakkede med min kollega, som i lang tid havde fortalt mig, at hun var single, og en dag kom og sagde: Jeg skal giftes. Hun havde fået kontakt til en af sine gamle skolekammerater nede fra Rumænien, og nu skulle de vies.

Jeg har selv en masse fordomme om, at man finder sammen med en person, som man ikke er forelsket i eller kender, så jeg spurgte ind til, hvorfor hun ville det, når hun knap nok kendte ham.

Hun svarede, at hun jo allerede vidste, at hun gerne ville have børn, giftes og bo i et hus i en relativt ung alder, så det var ikke en svær beslutning for hende.

Jeg spurgte hende også, om hun er forelsket. Hun svarede: Nej, men det skal jeg nok blive en dag.

Det lød så inspirerende; at man rent praktisk ved, hvad man vil have og kan se bort fra alt det følelsesmæssige, især for mig, som selv er præget ret meget af mine følelser.

Forfriskende at springe datingleddet over

Jeg drøftede det efterfølgende med min far, og vi snakkede om det med, at det i vores vestlige verden ofte foregår sådan, at man først bliver forelsket, så gift, og at forelskelsen så stopper en dag.

Men når man er sammenbragt, er det vel en omvendt proces, pointerede min far. Og jeg kunne godt se meningen i det, han sagde. Det er jo blandt andet derfor, at man melder sig til DR-programmet Gift ved første blik. Fordi man udover ikke at have fundet kærligheden samtidig kan springe datingleddet over og komme direkte til sagen – og så kan håbe på, at forelskelsen kommer hen ad vejen.

Én af eksperterne i programmet i den nye sæson fremhæver for eksempel, at parret Daniel og Samantha, som begge har været singler og boet alene i mange år, muligvis kan have mistet troen på egne evner til at indgå i et parforhold – og at det derfor kan give dem tryghed og gunstige rammer, når forholdet bliver planlagt for dem på denne måde.

Arrangeret versus tvang

Det er mit indtryk, at mange forveksler arrangerede ægteskaber med tvangsægteskaber, men der er forskel. Ifølge Faktalink defineres et arrangeret ægteskab som et ægteskab med begge ægtefællers vilje, hvor typisk forældrene også spiller en aktiv rolle. I tvangsægteskaber vil mindst én af ægtefællerne være imod ægteskabet. Dog er der nogle arrangerede ægteskaber, der godt kan gå hen og ligne tvang, hvis en af parterne, føler sig pressede og for eksempel kun gør det for forældrenes lykke.

Der findes ikke meget research på succesraten af arrangerede ægteskaber, men et studie fra 2012 viser, at skilsmisseraten er mindre end 4 procent for arrangerede ægteskaber – og det kan der selvfølgelig være mange grunde til, men det står i hvert fald i skarp kontrast til den danske skilsmisserate på omkring 50 procent.

Så måske vi burde overveje flere arrangerede ægteskaber i Danmark? Eller i det mindste bare benytte nogle af de samme metoder til at finde en partner. Det giver en anden form for spænding, men også sikkerhed for folk, der har svært ved hele datingprocessen. Man kan sammenligne det med at tilvælge en datingapp, hvor man måske ved, at man har de samme behov og værdier, men ikke kender hinanden på forhånd.

Derudover er der datingappen, Lovla, der benytter sig af samme algoritmer som i Gift ved første blik. Det betyder, at parrene bliver matchet ud fra holdninger, baggrund og indstilling til livet. Så hvis man skulle lege lidt med tanken om at finde den eneste ene på en lidt anderledes måde, så kunne det være derinde.

Vi burde også være mindre fordomsfulde overfor folk, der vælger at få ægteskabet arrangeret, eller bliver matchet med en partner på en anden måde end i det moderne ægteskab.

For det behøver ikke nødvendigvis at være på kanten til et tvangsægteskab.

Om klummeskribenten

  • Sia Keil
  • Vikar i en børnehave og vuggestue