Da Thomas blev skilt, mistede han ikke kun sin hustru, men hele sit livsgrundlag

For fire år siden blev Thomas Berg skilt fra sin daværende hustru, og som en direkte konsekvens af det, måtte han forlade trossamfundet Jehovas Vidner, og han så sit liv styrke i grus. Det fortæller han i ALT for damerne-podcasten ’Tungdom’.

Da den hjertevarme kagebager og Bagedyst-semifinalist Thomas Berg blev skilt fra sin kone gennem 13 år, fandt han pludseligt sig selv i, hvad han selv beskriver som den allermørkeste periode i sit liv. På én gang mistede han hele sit livsgrundlag: sit job, sin kone, sin vennekreds og hele sin identitet.

Det fortæller han i ALT for damerne-podcasten ’Tungdom’.

Thomas Berg voksede op i en lille, jysk landsby som en del af trossamfundet Jehovas Vidner. Selvom han kommer fra en meget kærlig familie og spillede fodbold med de andre børn fra hans klasse, følte han sig ofte forkert.

”Det var nok mest i forbindelse med højtider, hvor det blev meget tydeligt, at man skilte sig rigtig meget ud. Når hele klassen tog til fødselsdag eller i hele juleperioden, var man jo virkelig tydeligt ikke en del af det, som resten af samfundet beskæftigede sig med. Jeg var ikke en del af mange af de ting, der knyttede fællesskabet sammen, så der var nok en eller anden form for distance, vil jeg kalde det. Både fra mig til dem, og fra dem og til mig.”

I dag kan Thomas Berg se, at han heller ikke rigtig passede ind i den religiøse kontekst, han var en del af.

”Jeg har nok altid haft lidt en rebel spirit imod den, fordi der er mange forventninger, moralnormer og regler, som jeg egentlig altid har haft det lidt svært ved. Så når jeg tænker over det, så følte jeg mig hverken hjemme det ene eller det andet sted,” forklarer Thomas Berg.

Alligevel var det ikke noget, han satte spørgsmålstegn ved dengang, for det er jo sådan det er, fortæller han.

Et ægteskab

Som 22-årig blev Thomas Berg gift med en kvinde fra menigheden, men efter 13 års ægteskab og to børn kunne de ikke mere.

”I kristne samfund bliver man som regel gift forholdsvist tidligt, fordi man som udgangspunkt ikke rigtig kan bo sammen med nogen eller have sex før ægteskabet. Jeg var 22. Og det gik som udgangspunkt godt, og vi fik to piger sammen. Men jeg tror, at det, der er en udfordring i sådan en situation, er, at man bliver gift med en, som man aldrig har boet sammen med – og som også er den første kæreste, man overhovedet har. Og det skaber selvfølgelig nogle udfordringer. Alene det, at man ikke rigtig har nogen referenceramme i forhold til, hvordan det kunne være, eller burde være, eller hvad der egentlig er rigtigt og forkert i et forhold. Det er meget svært at forholde sig til, fordi man ikke rigtig har prøvet det før.”

Parret voksede over tid fra hinanden – præcis som det sker for mange andre par, hvor det ender i en skilsmisse. Konsekvenserne for Thomas og hans daværende hustru var bare noget større.

For Thomas var blevet døbt og havde dermed viet sit liv til Jehovas Vidner. Gennem dåben, der sker efter årelang oplæring, siger man nemlig ja til at tjene Jehova, og man siger også ja til, at man vil tjene menigheden og følge de regler og morallove, som Jehovas Vidner beror på. Gør man ikke i det, er det udstødelsesgrund.

Eksempler på hvornår man kan blive udstødt er, hvis man vælger at modtage blodtransfusion, hvis man aftjener militær værnepligt, hvis man stemmer ved et valg, eller hvis man har sex uden for eller før ægteskabet. Eller hvis man, som Thomas, vælger at blive skilt.

I halvandet år kæmpede Thomas og hans daværende hustru derfor alt, hvad de kunne, for ikke at lade sig skille.

”Det var den eneste løsning, der var; at vi på en eller anden måde skulle finde ud af at få det til at fungere. Vi var igennem næsten fire forskellige parterapiforløb, og det var en meget, meget lang proces. Men det havde nok bare stået på i så mange år, at den distanceringsproces havde været i gang så længe, at det simpelthen bare ikke var muligt. Og det indså vi til sidst, og så splittede vi.”

Kirken håbede, at Thomas og han ekskone kunne finde en løsning og blive sammen, men fordi parret til sidst ikke så andre muligheder, lod de sig skille, og blev samtidig udstødt fra deres trossamfund.

”Nu kan jeg kun tale for mit eget vedkommende. Men det efterlod os begge to et ret skidt sted. Efter halvandet år, hvor vi havde kæmpet og været i en meget, meget opslidende proces, som det er at prøve at få noget til at lykkes, og det så ikke skete … Det ved alle, der har været igennem en skilsmisse, det er opslidende. Og det er det hårdeste, jeg nogensinde har været ude for. Jeg hang i laser, da det havde sin afslutning.”

Som de fleste andre, der har prøvet at blive skilt, stod Thomas Berg alene tilbage uden sin partner og kun halvdelen af tiden med sine to piger. Men han mistede også hele sin omgangskreds og med tiden også sit job, som smuldrede mellem fingrene på ham.

”Det var et kæmpe slag. Man synes, at man har fejlet i sit liv, når man ikke har kunnet få noget til at fungere, som man synes, man burde få til at fungere. Og der er også nogle børn, som man føler, man har svigtet. Så jeg var ikke særlig meget værd på det tidspunkt i mit liv.”

”Jeg mistede ret meget fra den ene dag til den anden. Hele mit netværk. Det var sådan en 360 graders, det var jo hele mit livsgrundlag, alt hvad jeg var vokset op med og altid havde troet på, og som jeg havde bygget hele mit liv på, der forsvandt.”

Lyset for enden af tunnellen

I perioden efter skilsmissen og en afsked med alt, hvad Thomas Berg hidtil havde kendt og troet på, forsøgte han at rejse sig igen. Han rakte ud til gamle venner og tog blandt andet til USA for at mødes med gamle bekendte, han læste selvhjælpslitteratur og gik til psykolog.

”Jeg greb bare fat i alt, hvad der var at gribe fat i,” fortæller han.

Godt et års tid efter skilsmissen mødte Thomas Berg en ny kvinde, som han blev rigtig glad for – og siden kærester med. Og hun hjalp ham med at komme til, hvor han er i dag.

”Hun var ekstremt omsorgsfuld, og det var nok der, hvor jeg sådan rigtig begyndte at indse, at der i virkeligheden var et liv på den anden side. Jeg tror, det hjalp rigtig meget, at jeg havde én, som jeg kunne dele alle de her ting med. Og jeg tror også, jeg gav mig selv lov til sådan for alvor at blive afklaret med, hvorvidt jeg skulle tilbage til den religiøse virkelighed,” fortæller han og fortsætter:

”Det hjalp også, at mine piger begyndte at lande i ”den nye verden” og i den nye situation som en skilsmissefamilie. Og min eks og jeg har det også rigtig fint sammen, så der er slet ikke noget ballade på den front. De fleste, der er været igennem en skilsmisse, har nok også oplevet, at det tager lidt tid, før man er hele vejen rundt, og at børnene falder til rette i den nye situation med 7/7-ordninger osv. Jeg kunne mærke, at de begyndte at have det godt.”

Thomas Berg gav samtidig slip på tankerne om at skulle tilbage til den religiøse kontekst, og det gav ham det sidste skub.

”Det åbnede op for, at jeg kunne begynde at designe mit eget liv igen. Jeg følte mig pludselig fri på et helt andet plan, men det var også skræmmende,” fortæller Thomas Berg.

Hvordan har du det i dag?

”Nu føler jeg lidt, at det kører hele vejen rundt. Og hele det her Bagedyst-show var også noget, jeg sprang ud i for give mig selv en udfordring og gøre noget andet, end det jeg har gjort hele mit liv; altså virkelig kaste mig ud i noget, som var så anderledes. Og det har givet mig utrolig meget personligt både i form af en kæmpe venskabskreds, men også anerkendelse. Når man hele sit liv har følt sig lidt forkert, er det klart, at når man så pludseligt bliver eksponeret for hele Danmark, og der er så mange, der rent faktisk giver udtryk for, at de synes, man er nice … eller giver én den plads, det er jo ret fantastisk.”

Hør den fulde version af 'Tungdom'-afsnittet med Thomas Berg her.