Bedste museer på Sjælland? Få Eurowomans chefredaktørs 3 favoritter her
I toppen af listen over Anne Loses yndlingsmuseer ligger to legendariske institutioner i København og Humlebæk og et knap så kendt lillebitte sted i Vestsjælland.
"Da jeg var omkring seks år gammel, flyttede min familie og jeg fra Kolding til en by syd for København. Jeg kan tydeligt huske turene til Louisiana, for det var en hel dagsudflugt. Jeg kan huske følelsen af andægtighed, når jeg trådte indenfor på museet. Lidt ligesom hvis man besøger en kirke. Den følelse kan jeg stadig få på museer. Det er historiens vingesus, for kunsten er jo skabt af mennesker, der har levet, elsket og lidt. De følelser bliver på nogle måder projiceret gennem kunsten, og det gør stort indtryk på mig. Jeg kan især huske udstillingen med Monet og hans åkander. Jeg sætter en stor ære i at give den slags oplevelser videre til mine egne børn."
Unik historiefortælling og café
"Jeg kommer på Statens Museum for Kunst med min mand, og nogle gange har vi børnene med. De har nogle super spændende udstillingsrum med moderne, eksperimenterende kunst, og på samme tid har de alle de gamle sale. Jeg elsker især den franske samling, hvor der er alt fra Matisse til Modigliani. For mig er det at gå på kunstmuseum også en indføring i verdenshistorien, for det giver en bedre forståelse af, hvem vi er i dag, og hvordan vi er kommet hertil. Så på den måde synes jeg også, at SMK er et nationalgalleri, for det rummer enormt meget historie gennem flere århundreder. Det gør SMK til et helt unikt museum."
"Ud over kunsten synes jeg også cafeen, Kafeteria, er virkelig god, og mine børn elsker at komme med derhen. Vi har et ritual, hvor vi lige skal have noget morgenmad eller en kop kaffe derinde, inden vi går en runde på museet. Derudover er det ret godt at sidde og læse derinde."
Ind i et kunstnerliv
"Malergården ligger på Vestsjælland. Det er et lillebitte museum bestående af et gammelt husmandssted, der var ejet af et ægtepar, der malede og boede der med deres børn. Derudover kom der også forskellige kunstnere og digtere, der boede hos dem fra tid til anden. Museet er fedt, fordi hjemmet står fuldstændig uberørt. Det er en tidslomme, hvor man virkelig får en fornemmelse af, hvordan familien har levet."
"Det er tydeligt, at de ikke har haft særlig mange penge. Deres kunst hænger over alt i hjemmet, og jeg synes, at besøg i et kunstnerhjem giver en ekstra dimension til kunsten, fordi man som besøgende får en bedre forståelse af, hvordan det har været at være kunstner. Man kan hurtigt komme til at romantisere det, men det har været hårdt arbejde for de fleste, hvor det har været svært bare at klare sig, og mange bliver jo først berømte efter deres død."
"Når jeg besøger steder som Malergården, bliver jeg straks rullet tilbage i tiden og føler, at jeg er med i historien. Deres børn, der også malede, overtog stedet efter ægteparret, men da de døde, blev museet testamenteret til staten og åbnet for besøgende. Museet er virkelig skønt om sommeren med stokroser, og det er en god mulighed for at opdage Odsherred."
Magi både ude og inde
"For mig er Louisiana det museum, der sidder dybest i mig. Min familie og jeg har et årskort dertil, og vi kører ofte derop om onsdagen, hvor vi starter med at spise i buffeten. Den elsker mine børn. Efter vi har spist, bliver museet langsomt mere mennesketomt, og så går vi rundt efter aftensmaden og frem til, at de lukker kl. 22. Det elsker jeg, for der er ingen tvivl om, at der er rigtig mange besøgende på Louisiana, så jeg planlægger mine besøg meget nøje."
"Louisiana er jo et verdenskendt kunstmuseum, og de har nogle fantastiske udstillinger, som jeg synes, at de er enormt gode til at sætte op. Ud over udstillingerne er parken omkring museet også virkelig magisk. Man kan gå rundt og se statuer af Henry Moore og Alicja Kwades store marmorkugler. Og Kusamas værk på søen. Der er ikke et eneste sted på Louisiana, hvor der er kedeligt. Du bliver altid overrasket, og jeg synes, at oplevelsesspektret er overlegent deroppe. Det finder du ikke magen til andre steder."