Danmark vandring

Skal du på vandretur? Her er de bedste ruter og gode råd til vandring i Danmark

Vandring er godt for både krop og sjæl. Men hvor skal turen gå hen? Her får du vandreeksperternes råd til, hvor du finder nogle af de smukkeste ruter i Danmark, og hvad du skal huske, inden du begiver dig ud på en vandretur.

Vandring er blevet kaldt det nye yoga. 

Unge som gamle er hoppet i vandrestøvlerne og fleecetrøjen for at begive sig ud på kilometerlange ture i det grønne. På Facebook findes et utal af grupper for friluftsglade danskere, der søger ideer og sparring til smukke vandreruter, shelterpladser og godt fodtøj.

Og noget tyder på, at coronaepidemien og Mette Frederiksens bevingede ord om, at vi ”skal gå en tur udenfor”, har givet os (endnu mere) natur på hjernen.

Vandreture er blevet Googlet næsten tre gange så meget dette forår sammenlignet med sidste år.

Men hvilke vandreruter er de bedste at gå i Danmark? Og hvad skal man huske, inden man begiver sig afsted på en halv- eller heldagstur?

ALT.dk guider dig her med hjælp fra to vandreeksperter, Steen Købberø-Hansen, landsformand i Dansk Vandrelaug, og redaktør på Outsite.dk, Christian Milbo, til at give dig de bedste vandreoplevelser i det smukke, danske land.

Få styr på ruten

Det første, du skal gøre, er at få styr på vandreruten.

Det er nemlig ét stort kaos at finde den rette rute, og ”når man kigger på Google, bliver man kun mere forvirret,” fortæller Steen Kobberø-Hansen.

Derfor er det en god idé som det første at undersøge de forskellige typer af stier, der er at vælge imellem i Danmark – og udvælge det område, du ønsker at gå i.

Blandt andet findes der både stier, der går igennem byer som ”kløverstierne”, eller mere naturskønne stier som Naturstyrelsens ”gule”-stier eller Dansk Vandrelaugs ”kvalitetsstier”.

”Danmark er et rigtigt godt land at vandre i, og der findes så mange forskellige ruter. Vi har lagt et stort arbejde i at lave kvalitetsstierne, hvor vi har samlet de bedste stier på tværs af de forskellige typer, der findes,” siger Steen Kobberø-Hansen.

Kend dine behov

Dernæst skal du overveje dine behov. Har du familie og børn med, eller er I to voksne, der skal gå? Skal det være halv- eller heldagstur?

”Det er meget behovsbetinget, i forhold til hvor man skal gå. Hvis man bare skal gå et par timer, behøver man fx ikke stor oppakning, og hvis man går kortere ture på 5-10 km, behøver man heller ikke at investere i vandresko,” siger Steen Kobberø-Hansen.

”Men det er altid en god idé at have en rygsæk med ekstra tøj, mad, vand og en belønning. En belønning er rigtig vigtig, særligt hvis du har børn med. Man skal nemlig huske at holde pauser undervejs. Man vandrer ikke kun for at få motion, men også for at opleve noget. Hold pauser de fede steder.”

Christian Milbo fra Outsite.dk er enig i, at man ikke behøver at købe dyre vandresko, hvis kun man begiver sig ud på mindre vandretur. Men, hvis man ønsker at overnatte i naturen, er det en god idé at have ordentligt grej med.

”Man kan ikke altid regne med, at man kan få en shelterplads, så hav altid sovegrej og telt med, hvis du gerne vil sove derude.”

Nedenfor kan du blive klogere på de forskellige typer vandrestier, der findes i Danmark, samt eksempler på gode vandreruter på både Sjælland, Fyn og i Jylland. Og så får du eksperternes bud på en perfekt pakket rygsæk til din vandretur.

God tur!

Hvad betyder de forskellige typer stier?

Kløverstier

Kløverstierne giver dig mulighed for at opdage lokalområdet på en ny måde. Fælles for kløverstierne er, at de består af fire ruter – symboliseret ved de fire kløverblade – der hvert har et tema. De fire ruter er hhv. 2,5 km, 5 km, 7,5 km og 10 km. Kløverstierne findes i hele Danmark, og du kan læse meget mere om dem her

Kvalitetsstier

Dansk Vandrelaug godkender og certificerer hvert år kvalitetsstier på Sjælland og i Jylland. Kvalitetsstierne skal leve op til 13 kriterier, førend de kan betegnes som en kvalitetssti. Blandt andet skal 35 procent af stierne være naturstier (markvej, skovvej, græsvej, sandet vej), asfalt må højst udgøre 10-35 procent af stien afhængig af stitypen, der skal i gennemsnit være mindst to oplevelsespunkter pr. km, som er ovenstående natur- og kulturattraktioner samt landskabsændringer, og der må ikke være mere end i alt 300 m befærdet vej på ruten. Kvalitetsstierne recertificeres hvert tredje år. Læs mere her.

Spor i landskabet

Stier, som landmænd, lodsejere og private organisationer stiller til rådighed for vandring. ”Sporene”, som vandrestierne kaldes, skal give befolkningen mulighed for ”rå” og anderledes naturoplevelser og kulturoplevelser – og stierne kan findes i hele landet. Læs mere her.

Naturstyrelsens stier

Naturstyrelsens stier er markeret med gule prikker og findes i hele landet. De har skabt en side, hvor man kan finde de forskellige stier, alt afhængig af om man leder efter vandre- eller cykelruter, shelterplads eller meget andet. Læs mere her.

Her er gode vandreruter i Danmark

Sjælland

Kongskilde:

Udsigt fra Kongskilde. Foto Karen Schmolke DVL.jpg

Ruten går fra Kongskilde Friluftsgård på Sorø og ender samme sted. Turen er 10,3 km, men kan afkortes efter behov. Stien er udnævnt af Dansk Vandrelaug til at være en såkaldt kvalitetssti, men det er også Naturstyrelsens sti, hvilket betyder, at den er afmærket med gule prikker, så du nemt kan finde vej. Læs mere her.

Røsnæsspidsen:

Røsnæs. Foto Lis Mejlby DVL.jpgDansk Vandrelaug tilbyder vandreture. I øjeblikket må man dog max være 10 personer, så husk tilmelding. Dette billede er taget før corona. Foto: Lis Mejlby, DVL

Vandreruten ligger i Kalundborg og er 5,8 km lang. Den er en af Naturstyrelsens stier og en såkaldt kvalitetssti. Naturen omkring Røsnæs er enestående, kupereret og med både skov og hav. Læs mere her.

Nekselø:

Nekselø er en naturskøn ø i Sejerøbugten, hvor du finder en helt unik natur med sjældne blomster, mange fugle, skove, vandhuller og stejle skrænter. Kvalitetsstien er 6,7 km lang og er sammensat af to afmærkede ruter. Læs mere her

Skjoldungestien:

Den historiske sti går fra Roskilde St. til Hvalsø St. Stien er ca. 30 km lang, men kan kortes af undervejs, da man kommer forbi blandt andet Lejre St. Man går gennem skov og et smukt istidslandskab. Læs mere her.

Camønoen:

Camønoen er både en smuk og oplevelsesrig vandretur. Rutens 175 km strækker sig gennem Klintekongens land rundt om Møns Klint, gennem stier i urskoven, ind i jættestuernes indre og under stjernehimlen. Ud over Møn kommer du også rundt på Bogø og Nyord, og et af rutens højdepunkter er naturligvis Møns Klint. Du kan gå alle 175 km, hvilket de fleste kan klare på en uge, eller du kan udvælge specifikke etaper. Læs mere her.

Amarminoen:

Amarminoen er en 27 km. lang vandrerute på Amager, og den er derfor ideel til en enkelt dag væk fra byens trængsel. Ruten strækker sig fra DR Byen i nord til Dragør på sydspidsen. Her når du både forbi Fælleden og de åbne strandenge til de krogede gamle egetræer ved kysten i Kongelunden og Danmarks største selvsåede birkeskov. Læs mere her.

Fyn

Øhavsstien:

Stien er med sine 220 km Danmarks længste vandrerute, men kan uden problem kortes ned til den distance, du ønsker. Stien tager dig gennem det smukke kystlandskab fra Sydfyn til Ærø og Langeland. Du kommer forbi herregårde, landsbyer, købstæder og naturområder, du kan nå til fods. Stien er forbeholdt vandrere og er afmærket hele vejen med pæle og piktogrammer. Hvis du ønsker at overnatte undervejs, kan du booke et designershelter. Læs mere her.

Svanninge Bjerge:

Svanning Bjerge.jpg

Svanninge Bjerge er også en del af Øhavsstien, men hvis du gerne vil dykke lidt mere ned i dette naturskønne og kuperede terræn, kan du gå en af de mere end 35 km. afmærkede stier i området. Du kan se forskellige ruter her, hvor der er alt fra 5 km til 9 km. vandreruter.

Lillebæltsstien:

Lillebæltsstien går langs den vestfynske kyst. Stien går lige nu fra Strib i nord til Gamborg i syd og er i alt 27 km, men planen er på sigt at forlænge stisystemet. Du kommer forbi smukke kystlandskaber, strande, kystskrænter, hyggelige bymiljøer, åbne marker og skove. Læs mere her.

Jylland

Rold Skov:

Dansk Vandrelaug har udnævnt den 14,2 km lange vandrerute ved Rold Skov som en gastronomisk kvalitetssti. Det betyder blandt andet, at stien primært er en natursti og har et aktivt/kreativt samarbejde med mindst en restauratør indenfor 200 m. Rold Skov byder på et bakket terræn. Stien er ikke afmærket, så man skal huske enten at printe et kort over ruten eller have sin telefon med på turen. Læs mere her

Gendarmstien

Gå i fodsporerne på de tidligere danske grænsevagter på Gendarmstien, som er Danmarks første certificerede vandresti. Stien følger kysten langs fjorden ved Sønderborg, så du både kommer forbi skov og havet. Gendarmstien er 84 km lang og opdelt i fire etaper, som kan gås på fire dage. Læs mere her.

Mols Bjerge – Bjergetapen:

På toppen i Mols Bjerge. Foto Preben Simonsen DVL.jpg

Turen gennem Mols Bjerge i Ebeltoft er 19,9 km lang og er en del af den i alt 60 km lange bjergetape. Du kommer igennem et bakket og kuperet landskab, og det mest markante er dødislandskaberne, der er skabt af gletsjere og isblokke for over 18.000 år siden. Området bærer også præg af fortidens mennesker, hvor man blandt andet kommer forbi bronzealderens begravelsespladser, de såkaldte stendyssere. Læs mere her.

Himmelbjergruten:

Himmelbjerget-red.jpg

Den cirka 52 km lange Himmelbjergrute tager dig igennem Søhøjlandet. Turen starter fra Ry Station til Silkeborg nord om Himmelbjergsøerne og tilbage syd om søerne eller omvendt. Du kan også gøre turen kortere ved blandt andet at stoppe ved Silkeborg St. På vejen oplever du det smukke og varierende landskab, blandt andet Danmarks længste vandløb, Gudenå.

Hald Sø:

Turen ved Hald Sø er 12,5 km, hvoraf 4,5 km er på Hærvejsvandrestien. På denne rute oplever du overgangen fra den østjyske bøgeskov til den vestjyske hede. Man kommer forbi den uberørte Stanghede og oplever bakker syd for Hald Sø. Det anbefales at gå ruten mod uret. Stien er en kvalitetssti, men da man også går på dele af Naturstyrelsens stier samt Hærvejen, vil noget af turen være afmærket, men ikke den hele. Læs mere her

Bornholm

Vandreruten Bornholm Rundt er for dig, der elsker naturen, men sætter pris på en nyredt seng. De 110 km rundt om Bornholm er meget varierde, og du kommer forbi strand, skov, overdrev, klipper og ikke mindstBornholms hyggelige kystbyer, hvor der er mange muligheer for at sove på hoteller i alle prisklasser. På stortset hele den smalle, snoede sti har du udsigt til havet, og fordi ruten ofte passerer gennem byerne, kan du kombinere vandringen med bornholmsk gourmet og se seværdigheder som Hammershus på vejen. Læs mere her.

Eksperternes anbefalinger: Det skal du have med på din vandretur

  • En god madpakke
  • Vand
  • Kaffe
  • En belønning i form af nogle snacks
  • Rygsæk
  • Tre lag tøj på, som du kan tage af og på efter behov – og gerne noget, der er vind- og vandtæt
  • Sovegrej: telt, sovepose, trangiasæt osv., hvis du skal overnatte et sted i naturen