Bente Scavenius fylder 80 år næste gang: Så længe jeg gør det, tror jeg ikke, folk tænker over min alder

For Bente Scavenius er det ingen sag at blive ældre. Og hun ved, hvordan hun bedst holder sig frisk. Det fortæller hun i et interview til Hendes Verden.

Kunstkritiker og forfatter Bente Scavenius, der blandt andet er kendt for tv-programmerne ’Kunstquiz’ og ’Danmarks bedste portrætmaler’, har både oplevet og opnået en hel del i sit snart 80 år lange liv. Både privat, som mor til to og bedstemor til fem børnebørn, men i høj grad også med sin karriere. 

Og hun har ikke tænkt sig at trække i håndbremsen lige foreløbigt, fortæller hun i et interview til Hendes Verden, uge 42.

”Jeg holder også mange foredrag, sidder i fondsbestyrelser og udgiver bøger, så mit liv er utrolig aktivt,” siger Bente Scavenius og fortsætter: 

”Jeg fylder 80 år lige om lidt, og det, jeg er mest bange for, er, at folk tænker, at så må jeg være virkelig affældig.”

Ingen sag at blive ældre

For Bente Scavenius føler sig alt andet end svækket af sin alder. Og hun ved godt, at hun er mere privilegeret end mange andre. 

”Alder er ikke et issue for mig endnu, men nu er jeg også så heldig, at jeg ikke har nogen livstruende sygdomme, men derfor kan jeg jo nemt rage et eller andet til mig, som gør, at det var det.”

Selvom man ikke selv er herre over sit eget helbred, kan man godt sørge for at holde sig nogenlunde frisk af sind, og det ved Bente Scavenius godt, hvad kræver – og det er i hvert fald ikke at læne sig tilbage i en stol og lade tiden gå.

”Jeg er så privilegeret med mit arbejde, men jeg er også bevidst om, at jeg skal holde mig opdateret, og så længe jeg er det, tror jeg ikke, folk tænker over min alder. Og kan jeg opretholde min vilje til hele tiden at være nysgerrig, som er en stor del af min drivkraft, så tror jeg, at det forsætter. Jeg får det helt dårligt, hvis der er en udstilling, der lukker, inden jeg får den set. Så kan jeg næsten ikke glæde mig over dem, jeg nåede at se. Det ærgrer mig helt vildt at gå glip af noget.”

Læs hele interviewet i Hendes Verden, uge 42. Her fortæller hun mere om at sit ægteskab med skuespiller Joen Bille og om sin stærke tilknytning til Møn, hvor hun er vokset op og stadig kommer flere gange om året. Du kan finde artiklen i vores digitale magainunivers, Flipp.

Om Bente Christina Brønnum Scavenius

Født den 12. december 1944.

Uddannet mag. art i kunsthistorie fra Københavns Universitet, hvor hun også har undervist og været censor i over 30 år.

Har været kunstkritiker på bl.a. Børsen, sidder i en række udvalg og fondsbestyrelser, holder foredrag og har udgivet mere end 20 bøger.

Er optaget i Kraks Blå Bog og har fået tildelt Ridderkorset.

Har medvirket i 82 afsnit af Kunstquizzen, fem sæsoner af Danmarks bedste portrætmaler og er nu aktuel i tredje sæson af tv-programmet Verdensdamerne.

Gift med skuespiller Joen Bille og mor til Beate og Peder. Mormor og farmor til fem.