Derfor er uperfekte blomster tidens trend

Derfor er uperfekte blomster tidens trend

Blomsterne vokser viltert alle vegne lige nu. De breder sig hjemme i stuerne, på catwalken, i allerhøjeste grad på Instagram og som altid hos dronningen. Buketterne skal stå tilfældigt, som stod de stadig plantet i naturen. Og det er med at invitere dem indenfor, de kan nemlig holde depression fra døren.

Hørt hos blomsterhandleren i 2016:

- Jeg vil gerne bede om en buket. Den skal være vild og tilfældig og se ud, som om det er et barn, der har plukket blomsterne i marken. Ja, intet problem, den må gerne koste 300 kr. Buketten er til mig selv.

Hørt hos blomsterhandleren i 2012:

- Jeg vil gerne bede om en buket. På toppen skal den være flad som en pandekage og nedom fyldig med masser af bladgrønt, så virker den nemlig dyrere end de 150 kr., jeg maks. vil spendere. Buketten er til min svigermor.

LÆS OGSÅ: Derfor er der gået nuttet nostalgi og blomsterprint i moden

Der er sket noget i blomsterafdelingen. Efterspørgslen på vilde buketter er vokset balstyrisk de seneste par år. Det mærker florist Martin Reinicke, som er indehaver af blomsterbutikken Blomsterskuret på Værnedamsvej i København, tydeligt. Biksen har ligget i den petite parisergade mellem Frederiksberg og Vesterbro i godt og vel otte år, men Martin Reinicke har altid kreeret markbuketter, som han er mester i. Til at begynde med forstod kunderne dem ikke, og ofte kiggede de mistroisk på resultatet. Skulle det nu være moderne? Men så vendte det.

- Det startede så småt for et par år siden. Flere og flere efterspurgte have-, mark- og engbuketterne, eller hvad man nu vil kalde dem. På et tidspunkt begyndte vi at grine, når folk kom ind og sagde: "Jeg vil gerne have en buket, lidt ligesom hvis jeg selv havde plukket den," siger Martin Reinicke.

Blomster direkte til døren. Bestil et abonnement på Posy.dk fra 199 kr. pr. buket.

Buketternes udtryk skal nemlig ikke længere være poleret og friseret, tværtimod. Samtidig er kunderne villige til at betale dobbelt så meget for en buket end tidligere og køber nu buketter med hjem som selvforkælelse frem for som værtindegave.

- Folk kommer herhen med deres yndlingsvase, og så skaber vi en buket, der passer til den, eller også plukker kunden selv blomster fra vores udvalg. Folk ved efterhånden godt, at de ikke får meget for 100 kr. Nu er de fleste klar på at give 2-300 kr. for en buket, og det er ikke unormalt, at en kunde bruger 4-500 kr.," fortæller Martin Reinicke.

Hvorfor drages vi af blomster?

- Blomster er i deres udgangspunkt perfekte, den ultimative skønhed. Det er vores fornemste opgave ikke at forstyrre den perfektion, og derfor er de vilde buketter skønne. Fordi blomsterne får lov til at stå, som de er, intuitivt, skødesløst," siger Martin Reinicke.

Dronningen og blomsterne. Her på Marselisborg i 1972. Se endelig Dronningens slotte på Dr.dk/tv. Verdensklasse-fjernsyn.

Insta-buketmani

Det er ikke blot hos blomsterhandleren, at blomsterne blomstrer. Har du inden for, hvad skal vi sige, bare de seneste 24 timer tjekket din Instagram-profil, har en buket eller to med stor sandsynlighed vist sig på skærmen. Det er, som om blomsterne har overtaget førstepladsen efter de tidligere yderst populære avocadomadder og skyr toppet med blåbær.

Sådan en tilfældig buket blomster ved siden af morgenkaffen i koppen fra Royal Copenhagen eller den unikke-rustikke fra Bornholm, skudt oppefra, måske med et hjørne fra en avis (helst Weekendavisen, til nøds Politiken) eller et magasin (kun Eurowoman, naturligvis), der titter ind fra siden, plus det poetiske slumber-filter. Ja, ja, vi gør det også selv. Blomster betaler nemlig godt i likes. Forståeligt nok, for der er ikke noget kønnere end en 'rabalderbuket', som dronningen kalder det, når hun med tungen lige i munden skaber et kæmpestort pink udråbstegn af en blomsterdekoration med roser fra slotshaven på Marselisborg Slot i programserien Dronningens slotte.

Forlagene ved også, at blomster sælger, og Karen Blixens blomster bliver således genudgivet på Gyldendal. Den verdenskendte danske forfatterinde var nemlig en ivrig buketmager. Helt i nutidens ånd blandede hun blomster, grene, ukrudt, frugter og kålblade i de overdådige dekorationer i sit hjem på Rungstedlund, der nu står som museum og stadig har friske buketter stående i den særlig strittende Blixen-stil. Også smykkedesigneren Julie Wettergren har kastet sig over blomsterne med bogen Blomstrende ideer, floristen Lars Jon, der er medejer af butikken Blomsten by Ilse Jacobsen i Hornbæk, har netop udgivet DIY-bogen Buket, og en anden helt ny blomsterbog, Buketter fra marken og haven af Margit Engel og Peter Bilde Fogh, understreger, at blomsterne skal være vilde og efterligne naturen.

Og lad os endelig ikke glemme catwalken (det kunne vi nu aldrig finde på). Alexander McQueen vinder sæsonens blomsterdyst med sarte og blide blomster i vasket silke, der bugter sig, som havde det ligget i en kuffert i en menneskealder, på én gang bohemet og victoriansk. Erdem får også point for sine pangromantiske tilknappede lyseblå og lysegrønne kjoler, og Dolce & Gabbana er heldigvis ikke færdige med at udleve deres sicilianske drøm. Rundhåndet har de sået og fået bonderoser og margueritter til at vokse. Diors og kreativ direktør Raf Simons' drøm af en hvid frakke har blomsterapplikationer, der popper ud, men det var på catwalkens sidelinje, at blomsterne for alvor sprang ud. Raf Simons havde skabt en vertikal blå blomsterhave, som Alice i Eventyrland kun ville turde drømme om. Den glossy hvide catwalk ledte op til en væg med kornblomster og blå riddersporer, og alle 4.000 blomster var plantet individuelt.

Nu kan du så passende billed-google Georgia O'Keeffe og give dig tid til at lykkestene over den amerikanske kunstners guddommelige blomstermalerier. Når du er blevet inspireret af al den farverige flora, kunne du fx klikke dig videre til Interfloras Posy.dk eller Bloomon.dk og bestille et abonnement på blomster. Bloom-ons tre hollandske stiftere har nemlig gjort det til en levevej at sende buketter ud, altid i signaturstilen: høje, kulørte og mange arter i hver buket, men oftest kun med én blomst af hver. Blomsterne kommer direkte fra avlerne til dekoratørerne, så de er så friske som muligt. Det er sjovest med buketter, der varer mere end to dage.

Blomsterkunstner-dronningen Georgia O'Keeffes værk Hibiscus with Plumeria.

Antidepressive stængler

Blomsterne anno sommeren 2016 skal altså ikke friseres, men stå naturligt og skødesløst i vasen og gerne være fra vores egne breddegrader.

- I forbindelse med vores fokus på lokal og nordisk mad er der også kommet fokus på lokale, naturlige blomster fra naturen. Sådan nogle man bare kan finde, ligesom man bare kan finde bær og svampe, siger forfatter og medstifter af det nye netmedie Pov.international Signe Wenneberg, der bl.a. har skrevet om blomster i Spis din have og Floras blomsterbog. Tjek hendes viltre buketter ud på Instagram-profilen @signewenneberg med #dagensbuket.

Buketterne er i tråd med den nordiske madtendens, der siger, at indholdet i vaserne og gryderne skal følge årstiderne.

- Jeg bryder mig ikke om dyrkede, forædlede blomster, for de mangler deres oprindelse. Min drøm er at lave en butik, der følger årstidens udbud, og som kun har nordiske blomster. Blomster skal ikke transporteres mange hundrede kilometer i nedkølede lastvognstog eller være fløjet hertil fra Ecuador. Vi skal tænke mere bæredygtigt. Vi har ikke brug for store, flotte roser om vinteren, ligesom vi ikke skal spise store tomater, siger Martin Reinicke.

Blomster har altid pyntet, ikke kun i naturen, men også inden døre, og blomsterbuketter optrådte både i vikingetiden og i Det Gamle og Det Nye Testamente. Men de har også en anden og mindst lige så vigtig funktion.

- Helt tilbage i stenalderen så vi, at Egtvedpigen blev begravet med en buket vilde blomster bestående af rølliker. Det har altid været et tegn på æstetik at have det menneskelige overskud til at pynte med blomster. Engang besøgte jeg en skole for forældreløse børn i Tanzania. Da skoleinspektøren satte blomster i vand, sagde han, at det her var vigtigt. Man skal lære børnene ikke bare at overleve, men at pynte deres hjem, så de ved, at de er det værd. Det har jeg tænkt meget over siden. "Flowers are important," kan jeg stadig høre ham sige, fortæller Signe Wenneberg.

For blomster pynter også på humøret. Et studie fra Harvard University i 2007 viser, at folk, der som det første om morgenen ser en buket blomster, føler sig gladere og mere opløftede. Et andet amerikansk studie fra 2005, ført an af fire professorer i psykologi og genforskning, viser, at kvinder, der modtager blomster, generelt føler sig gladere i tre dage efter, og at blomster generelt genererer bedre humør og positive reaktioner hos dem, der omgiver sig med dem.

Hvis der er én, der kan få os ud af vores minimalistiske gevandter, er det Alexander McQueen. Suk for nogle blomsterkreationer.

Svaret ligger måske i blomsternes oprindelse i naturen. Psykolog Mariann Keis har sin praksis i et hus i skoven. Ifølge hende inviterer du også en bid af naturens helbredende egenskaber indenfor, når du tager et stykke af den med ind i stuen og arrangerer den i en vase. Den allerbedste virkning får du, hvis du selv går ud og plukker buketten. Så får du også point for autenticiteten, når du med overskud og hindbærrøde kinder kan sige: "Nå, den der, jamen, den har jeg da selv plukket ude på engen/i grøftekanten/ved stranden."

- Når man har været ude i naturen, kommer man tilbage med en følelse af at have tilbagevundet en ro og en afklarethed. Naturen hjælper os til at nulstille os selv. På arbejdet skal vi navigere i et evigt informationsflow, mens naturen ikke kræver noget af os og giver os en nødvendig pause. For vi kan ikke undgå at være i vores sanser, når vi træder udenfor, siger Mariann Keis, der har speciale i kognitiv terapi og er mindfulnessinstruktør fra Aarhus Universitet.

- Når du plukker en buket blomster i naturen og tager den med ind, vil du fortsat stimulere din syns-, duft- og følesans, siger Mariann Keis.

Så det er bare ud over engen med dig iklædt løst hår, fregner, hvid bomuldskjole og bare tæer for at samle kløvere, kornblomster og valmuer.

- Lad være med at tænke på, hvad der er rigtigt og forkert. Tag det, der ser sjovt ud. Græsser er altid godt, mælkebøtter er fine, og mynte er enormt smuk, særlig når den er gået i blomst, siger Martin Reinicke.

Du kan også bare gå til ham i Blomsterskuret og give ham samme besked.

LÆS OGSÅ: 6 tegn på, at du klæder dig på for dine veninder

LÆS OGSÅ: Pernille Teisbæk: "Siden jeg var helt lille, har jeg været draget af Louis Vuitton"

LÆS OGSÅ: "Skønhed har aldrig sagt mig noget"