Da Pernille scrollede gennem Instagram, fik hun en god idé – og nu lever hun af den
Pernille Vejbæk vil gerne bidrage til mere omtanke i forhold til, hvor meget vi køber, og hvad de ting, vi køber, er lavet af. Det er blevet til firmaet Bloom Objects, hvor hun designer og producerer vaser i bionedbrydeligt plast og sælger blomsterbuketter, der kan bruges igen og igen.
Når Pernille Vejbæk scrollede gennem profilerne på sin Instagram, synes hun, at hun stødte på det samme interiør igen og igen.
Lamper, skåle, glas og vaser i samme stil, og det fik hende til at tænke på noget, hun havde arbejdet med under sin uddannelse på Design & Businesslinjen på TEKO.
En teknologi, der kan skabe forskellige produkter ved at printe dem lag for lag, og som giver mulighed for at arbejde med former og materialer, som ikke er muligt i andre produktionsmåder. Det blev startskuddet til drømmen om at starte eget firma, og i marts 2023 stiftede Pernille firmaet 'Bloom Objects', hvor hun siden har skabt en række vasedesigns i organiske former, alle lavet af PLA, en bionedbrydelig plast.
"Det har fyldt rigtig meget for mig, at jeg skulle lave nogle bæredygtige produkter. Jeg synes ikke, jeg selv har kunne finde særlig meget interiør, der havde det bæredygtige element, og derfor ville jeg gerne lave et alternativ til alt det, der allerede var på markedet.
For mig er det vigtigt at tænke i helhedsløsninger, hvor design, funktion og bæredygtighed går hånd i hånd. Det er et spørgsmål om at tage små bevidste skridt i den rigtige retning. Ved at vælge produkter, der er designet til at vare, og som har en lavere miljøpåvirkning, håber jeg at kunne inspirere andre til at tænke mere over deres forbrugsmønstre.
”Jeg bliver så glad og stolt, når der kommer kunder ind i butikken, som måske ikke kender os i forvejen, og jeg så kan forklare, at det, de ser, er produceret i biobaserede materialer lige her i Aarhus”Foto: Les Kaner
Det er små forandringer, som samlet set kan gøre en forskel," siger Pernille, hvis materialevalg til vaserne har haft en afgørende rolle i hele hendes iværksætterprofil.
PLA er et bioplastmateriale, som er fremstillet af vedvarende ressourcer som majsstivelse og sukkerrør, og som kan nedbrydes under industriel kompostering. Det gør det til et bæredygtigt alternativ til traditionelle plastmaterialer, som er oliebaserede og ikke-nedbrydelige.
Sammenlignet med andre plasttyper har PLA også en lavere miljøbelastning i forhold til CO2-udledning under produktionen.
"Det tiltalte mig meget, at jeg havde mulighed for at vælge et mere bæredygtigt materiale. De fleste forbrugere køber vaserne, fordi de synes, de er flotte æstetisk, men det er en ekstra bonus, at de er lavet af nogle gode materialer, og det var det behov, jeg først og fremmest så, der manglede at blive dækket, da jeg gik i gang.
Rigtig mange modebrands fokuserer på bæredygtighed, men det er ikke et fokus på samme måde, når man ser på interiørbranchen, så jeg ville gerne lave nogle flotte produkter til hjemmet fremstillet i bæredygtige materialer, og jeg er så glad og stolt, når der kommer kunder ind i butikken, som måske ikke kender os i forvejen, og jeg så kan forklare, at det, de ser, er produceret i biobaserede materialer lige her i Aarhus."
Egen chef, egne beslutninger
Pernille er oprindelig fra Haderslev, men er nu bosat i Aarhus med sin kæreste.
Hun har aldrig været i tvivl om, at hun ville starte sin egen virksomhed på et tidspunkt, men vejen gik gennem først et job som marketingskoordinator og dernæst Social Media Manager i en modevirksomhed for at få noget erfaring, ligesom at Pernille afprøvede iværksættervejen i det små med en smykkewebshop.
"Jeg har altid været tiltrukket af at starte mit eget, fordi det giver mig friheden til at afprøve mine egne ideer.
Jeg er meget stærk indenfor konceptudvikling og hele arbejdet med at opbygge et brand, og når du arbejder for andre, arbejder du indenfor de kasser, som de har valgt.
Nu er jeg min egen chef, og jeg kan træffe mine egne beslutninger. Jeg har kunne afprøve alle mine egne ideer og udleve mine egne visuelle tanker, og det har været en stor udfordring på både godt og ondt," siger Pernille.
Det svære består blandt andet af hele lagerstyringen, som bliver mere uigennemskueligt, jo hurtigere salget går, og tidspresset med at kunne håndtere alle kasketter fra hjernen bag designet til praktisk pakker af alle ordrer, når der kun er Pernille og en enkelt ansat.
Samt ikke mindst de 60 til 70 prototyper, Pernille skulle igennem, før vaserne gik fra god idé på papiret til gangbart produkt, der rent faktisk kunne holde den ønskede form og være noget så praktisk, men altafgørende for en vase, som vandtæt.
"Mange spørger, hvorfor jeg ikke bare kommer noget epoxy indeni i vaserne, men så ryger det bæredygtige element.
Annonse
Vaserne er i stedet printet vandtætte i meget tynde lag ovenpå hinanden, og jeg har været igennem mange producenter, før det endelig lykkes," forklarer Pernille, der også ofte bliver spurgt, hvorfor hun ikke bare lavet en støbeform til sine vaser i stedet for at printe hver enkelt.
"Men så forsvinder hele ideen, for så kan jeg ikke arbejde med de bæredygtige materialer, og samtidig er hele 3D delen mit hjertebarn. Jeg er så fascineret af formgivning og materialer, og jeg elsker udviklingen omkring det, fordi innovationsdelen er så spændende.
Det er meget nyt for mange på den måde, at mange brands bruger 3D print i prototypefasen, men jeg har valgt at bruge det i en serieproduktion.
Det er ikke en nem løsning, fordi det er svært at skalere en 3D produktion, og det kræver, at printet bliver ét hundrede procent perfekt, men jeg håber, at jeg kan være med til at inspirere flere til at gå den vej," siger Pernille, der arbejder på en 3D-printet vase i keramik.
For nu produceres den dog i Kina, da det endnu ikke er muligt at producere noget med de behov, som netop den vase har – blandt andet en større tyngde – i Danmark.
Et mønster af affald
I hele arbejdsprocessen med vaserne er Pernille stødt på et andet produkt, som nu er blevet en stor del af 'Bloom Objects', og som hun håber også at kunne inspirere forbrugerne med, nemlig kunstige blomster.
I arbejdet med at skabe salgsmateriale og content til Instagram brugte hun igen og igen flere hundrede kroner på smukke blomsterbuketter til styling af vaserne.
Buketter, der ofte kun holdt en uges tid og derefter endte i skraldespanden.
Pernille Vejbæk begyndte med at producere bæredygtige vaser, og næste skridt blev kunstige blomster, for hun blev træt af at smide friske blomsterbuketter i skraldespanden efter en uge.les kaner
"Det måtte kunne gøres smartere, og jeg fandt ud, at man kunne få lavet nogle virkelig fine naturtro uægte blomster, der kan styles på forskellige måder, og som altid er pæne," fortæller Pernille, hvis blomsterkollektion nu består af alt fra orkideer og pæoner til solsikker og valmuer, både i enkeltstilke og samlede buketter.
Annonse
Blomsterne produceres i Asien og fragtes efter Pernilles ønske med tog og skib til Danmark.
"For mig handler det om en kombination af flere faktorer, når det kommer til bæredygtighed i mine produkter. Udover at arbejde i bæredygtige materialer, vil jeg først og fremmest gerne mindske spild og overforbrug.
Når vi køber friske blomster, holder de ofte kun få dage, før de bliver smidt ud. Dette gentagne mønster skaber meget affald, både i form af selve blomsterne, men også transporten og emballagen, som ofte er forbundet med dem.
Ved at vælge kunstige blomster kan vi bruge dem i årevis, og det skaber en mere langsigtet løsning uden behov for konstant genanskaffelse," siger Pernille.
Adspurgt om en produktion i Danmark for at gøre de kunstige blomster endnu mere bæredygtige forklarer Pernille, at det vil gøre produktionen så dyr, at den vil være svær at sælge.
"Da jeg startede med blomsterne, ledte jeg efter producenter i Europa, men de importerede selv materialerne fra Asien, og så er vi jo lige vidt.
Jeg har derfor valgt at gå direkte til kilden i stedet og valgt levering med tog og skib med omtanke for miljøet. Jeg er ikke ét hundrede procent grøn i mit firma, men jeg prøver at få det ind, hvor jeg kan, og efter min opfattelse er den måde, man kan være mest bæredygtig på, at købe mindre, men bedre.
Måske betaler du lidt mere i første omgang, men du har produktet i mange år. Med kunstige stilke og buketter kan du style på kryds og tværs, pakke dem væk og tage frem dem igen, og det er bæredygtigt," siger Pernille, der trods en arbejdsdag fra cirka 7 om morgenen til 22 om aftenen ikke fortryder, at hun steg på iværksættertoget.
"Det her er min egen forretning, og jeg kunne ikke være mere motiveret.
Det er så fedt at kunne kombinere min levevej med min passion, og der er en enorm glæde for mig i at arbejde med, hvordan vi kan mindske CO2-udslippet, reducere spild og skabe mere langtidsholdbare løsninger uden at gå på kompromis med æstetikken."
Om Pernille Vejbæk, 30 år
Stifter af 'Blooms Objects', der producerer vaser fremstillet af bæredygtige materialer samt forhandler kunstige blomster, hvoraf en del er af eget design.
Bor i Aarhus, hvor vaserne produceres, ligesom hun har en butik.
Bloom Objects forhandles også hos bl.a. Bahne og Naked Copenhagen.