hvorfor har jeg ikke en kæreste

Hvorfor har jeg ikke en kæreste?

Ønsket om den store kærlighed, børn og familieliv er der, men hvorfor er det så alligevel så svært at udskifte titlen som evighedssingle med ”i et forhold”? Katrine Axholm hjælper dig med at bryde ud af dine fastlåste datingmønstre.

– På papiret har jeg et godt liv. Jeg er glad for mit arbejde, min lejlighed og mine venner. Der er faktisk bare én ting, jeg mangler: En kæreste.

– Min mor prøver at opmuntre mig ved at sige ”det skal nok lykkes en dag, min ven, når du mindst venter det”, men det gør mig simpelthen så irriteret! For jeg har jo aldrig rigtig haft en kæreste. Jeg dater selvfølgelig og prøver at møde mænd, men det bliver bare aldrig til mere. Vi mødes og snakker, og hvis det er hyggeligt, mødes vi igen, måske kysser vi eller går i seng sammen, men det kommer aldrig videre end det. Og jeg er efterhånden vildt frustreret, for jeg vil gerne have en at dele livet med, og en dag vil jeg jo også gerne have børn.

Emma er 33 år og single. Hun har kontaktet mig, fordi hun ikke kan forstå, at det ikke er lykkedes med kærligheden, når nu hun så brændende ønsker sig den. Hun ved godt, at det ikke bare handler om de mænd, hun møder, men at der også er noget andet på spil, siden det er svært. Vi taler lidt frem og tilbage om Emmas liv og opvækst. Jeg er nysgerrig på, hvilket syn Emma har på mænd, og hvad der går galt, når hun møder en mand, og de skal til fase to, som hun kalder den, hvor de går fra at date til at beslutte, om de vil være kærester med hinanden. Det er nemlig i den fase, at Emma oplever, at kæden hopper af.

Hvad skal man stille op med mænd?

Emma har haft en tryg og god barndom, fortæller hun. Faren var ude af billedet, så hun er vokset op alene med sin mor, bare de to, og i dag er de stadig meget tætte.

– Hvad har du lært om mænd fra din mor? spørger jeg Emma til en af vores sessioner.

– Mænd var sådan nogle nærmest mytiske figurer i min barndom. Min mor var enebarn, og min morfar døde, da jeg var lille, så jeg har været omgivet af kvinder. Derhjemme, i børnehaven og i skolen. Jeg havde en mandlig pædagog på mit fritidshjem, som jeg virkelig godt kunne lide. Jeg hang altid op ad ham. Jeg tror, at fordi der var så stort underskud af mænd i mit liv, har jeg suget mig fast på ham.

Emma smiler ved tanken om minderne.

– Hvad har det betydet for din oplevelse af mænd i dag, at du ikke har haft nogen tæt på, da du var barn?

– Jeg er på den ene side fascineret af dem. Deres lugt og skæg, og at de er anderledes. Men samtidig er det som om, jeg ikke rigtig ved, hvad jeg skal stille op med dem. Jeg vil dem gerne, men jeg ved ikke, hvordan jeg skal komme tæt på. Vi bliver ved med bare at være venner. Det føles som om, der er noget, jeg ikke har lært. 

Forbilleder på kærligheden

Vi er alle påvirket af vores opvækst. På godt og ondt. Vores far og mor har været forbilleder på kærligheden, på at være mand og kvinde, og på hvad det vil sige at leve sammen i en kærlighedsrelation. Derfor hjælper jeg altid mine klienter med at finde ud af, hvad de har med sig hjemmefra, når de udfordret med kærligheden.

Gennem vores samtaler opdager Emma, at fordi hun ikke er vokset op med en far eller morfar, har hun hverken været vidne til et kærlighedsliv mellem sine forældre eller bedsteforældre. Hun har simpelthen ingen forbilleder på, hvordan man lever sammen som mand og kvinde i et forhold. Hun har kun bøger, kærlighedsfilm og snakke med veninderne, som jo på ingen måde dækker hele billedet. Emma oplever det derfor, som om hun er bagud med noget, som andre allerede har set og lært. Hvordan siger hun til en potentiel kæreste, at hun gerne vil ses igen, at hun er glad for ham, og hvad gør hun, hvis han ikke har det på samme måde?

Emma indser, at hun er bange for at blive afvist, og at hun derfor holder de mænd, hun møder, i armslængde fra sig. Derfor tror mændene heller ikke, at Emma vil tage det næste skridt, og derfor kommer forholdet aldrig i gang. Da Emma afslutter forløbet, siger hun:

– Jeg har besluttet mig for, at jeg vil øve mig på at lade mænd komme tættere på mig. Jeg vil lære at satse lidt mere og ikke hele tiden holde mig i min safe-zone, for det får jeg ikke en kæreste af. Jeg vil gøre noget andet end min mor og ikke hele tiden være på vagt, men tro på, at de mænd, jeg møder, gerne vil mig. Også selvom det kan give nogle afvisninger undervejs.

Singler i tal

  • Der lever i dag over en million singler i Danmark, helt præcist 1.189.020. Det viser de seneste tal fra Danmarks Statistik fra januar 2019.
  • Fra 2018 til 2019 er antallet af singler vokset med 7.830.
  • I 44 procent af danske husstande bor der kun én voksen.
  • Over halvdelen af landets singler er kvinder. Helt konkret er tallet for enlige kvinder, der enten bor selv eller sammen med sine børn, 541.301, mens antallet af mænd med samme karakteristika er 481.730.

Kilde: Danmarks Statistik

5 gode råd til dig, der er single

1. Hvordan har du det med dit singleliv?

Mærk efter, hvordan du har det med dit singleliv. Hvis du er utilfreds, hvad er det så, du mangler? Bliv skarp på detaljerne. Er du utilfreds, fordi du keder dig, fordi du ikke synes, dit liv har nok indhold, når du ikke har en kæreste, eller er det, fordi du ønsker dig en familie og børn? Hvad er det vigtigste for dig i forhold til at finde en kæreste?

2. Den røde tråd

Når du kigger tilbage på de forhold, du har haft, er der så en rød tråd i de mænd, du har mødt? For eksempel: Forelsker du dig kun i dem, du ikke kan få, og dem, du rent faktisk kan få, dem vil du ikke have? Eller er du kæreste med ham den flinke kollega, som du ikke er rigtigt forelsket i, men som giver tryghed, for derefter at falde hovedkulds for ham din venindes lækre bror, som ikke er til at regne med, for derefter at date en sød og tryg fyr igen? Hvad er dit mønster?

3. De genkendelige følelser

Kan du genkende de følelser, du har omkring mænd, og gentager de sig? Føler du dig eksempelvis ikke god nok? Er du bange for, at han forlader dig, og det gør dig needy? Er du enten stormende forelsket eller lunken? Føler du dig ofte afvist? Når du kan identificere dine følelser, vil du også kunne genkende, om det er ”gamle” følelser, du mærker.

4. Er barndommen på spil?

Den eller de følelser, du har sammen med mænd – kan du genkende dem fra din barndom? Er det din far eller mor, som du ”møder” i mænd? Genspiller du gamle følelser i dine kæresteforhold? Når du forstår, hvilke følelser der hører til i nutiden, og hvilke der hører til i fortiden, kan du bedre skille dem ad. Så bliver det ikke de gamle følelser, som styrer dig.

5. Øv dig i at turde

Når du nu kender dig selv lidt bedre, kan du øve dig i at turde at sætte dig selv lidt mere på spil, når du møder en mand. Det kan handle om at være bedre til at give dig hen og have tillid til, at han gerne vil dig, og det kan handle om at være bedre til at sige fra, når du kan mærke, at ham her ikke er noget for dig, og at det vil være spild af tid at koge mere suppe på den date. Hvis de gamle følelser dukker op, så tag dig selv i hånden, og husk, at der var engang, hvor du følte dig afhængig eller ikke god nok, men at det hører til i fortiden. Nutiden er et friskt nu med nye muligheder. Jo mere du satser, jo mere kan du få igen.