Vibeke Dorphs brevkasse

Efter utroskab: Hvorfor laver jeg hele tiden rod i mit perfekte forhold?

Mit parforhold er trygt og godt, og min kæreste er virkelig sød og tålmodig. Alligevel er jeg i tvivl. Så meget, at jeg har kysset med en anden, hvad gør jeg? Det svarer Vibeke Dorph på i Hjemmets brevkasse.

Spørgsmål om tvivl i parforhold

Jeg er en kvinde på 23 år, som har en kæreste på 29 år. Vi har været sammen i tre år. Vores forhold er kærligt, og jeg er rigtig glad for ham. Vi vil de samme ting med hensyn til fremtiden og har rigtig mange ting tilfælles. Vi skændes aldrig og er gode til at lave ting sammen.

Mit problem er dog, at jeg i perioder tvivler på forholdet, selvom han ingenting gør galt. Tvivlen har været så stor, at jeg for et år siden valgte at gå fra ham, men jeg fortrød, vi fandt sammen igen, og alt var godt. Nu er tvivlen vendt tilbage, og den er så stor, at jeg har kysset med en anden.

Jeg fortalte det til min kæreste, der blev ked af det, men blot ville lægge det bag sig. Det kan jeg bare ikke. Jeg tænker meget over, hvorfor jeg valgte at kysse en anden uden at føle dårlig samvittighed, da jeg gjorde det.

Efter utroskaben har jeg også haft svært ved at have sex med min kæreste. Han er i det hele taget så tålmodig, nok også mere, end han burde være. Det her lyder slemt, men jeg håbede næsten, at han ville forlange, at vi tog en pause.

Det er så svært at finde ud af, hvad jeg skal gøre, for jeg føler ikke, at jeg har grund til at forlade ham. Jeg elsker ham, og han er min bedste ven, og jeg ved, at det ville være rigtig svært for mig ikke at have ham i mit liv. Jeg har altid været i forhold, nu tænker jeg, at jeg har lyst til at være alene, men jeg er også bange for at fortryde det, hvis jeg går. Hvad gør jeg?

Vibeke Dorph råder til at lytte til den indre stemme

Jeg tror ikke, det er din kærestes kærlighed, du er bange for at miste. Det er nok snarere den tryghed og sikkerhed, som han og dine tidligere forhold, giver dig. Samme tryghed og sikkerhed er nu blevet et fængsel, som du ikke tør bryde ud af, fordi du er bange for og aldrig har prøvet at stå på dine egne voksne ben.

Lysten til at prøve det, afstedkommer så, at du kommer til at lave rod i dit forhold, for ligegyldig hvor perfekt jeres forhold synes at være, så keder du dig også og ved måske et sted godt, at du slet ikke er parat til at leve så sat, når du ikke er ældre, end du er.

Mange af os har prøvet at stå i den situation, du står i nu. Nemlig, der hvor vi skal vælge mellem det sikre – det vi har – og så det ukendte, som vi længes efter, men også frygter. Selv har jeg også stået der, og her må jeg med skam melde, at jeg ofte endte med at lave så meget rod i forholdet, at det blev min kæreste og ikke mig, der sluttede det.

Det er en dårlig og nedbrydende måde at håndtere sit liv på, og det er heller ikke i orden over for det menneske, man sårer. Jeg synes derfor, at du skal lytte godt til den stemme i dig selv, der ønsker at bryde ud og stå på egne ben. For det kan du godt, og det skal du.

Du er nemlig ikke i stand til at træffe sunde valg for dit liv, hvis du ikke også er i stand til at vælge frit. Og fri er ingen, hvis de hele tiden vælger andres selskab, blot fordi de frygter deres eget.

Skriv til Vibeke

Vibeke_2018efterår.jpg

Har du brug for én at vende dine tanker med? Så skriv til Vibeke Dorph og få råd om parforholdsproblemer, familiekonflikter, kærestesorger eller andre problemer, du meget gerne vil have løst.

Mails sendes til brevkassen@hjemmet.dk.

Breve til: Hjemmet, Spørg Vibeke, Strødamvej 46, 2100 København Ø. 

Alle får svar, og udvalgte breve bringes anonymt i Hjemmet under mærke.

Vibeke Dorph har i over 10 år været fast brevkasseredaktør på ugebladet Hjemmet, hvor hun også arbejder med og skriver fiktion. Hun er derudover forfatter til romanen 'Babyalarm – en psykologisk thriller om en nybagt mor'. Vibeke bor i Valby i en sammenbragt familie med mand, tre børn samt kat.