Vibeke Dorphs brevkasse

Jeg er så ensom i mit ægteskab

Min mand og jeg har været gift i mange år. Vi har ikke været sammen seksuelt i 10 år, og han prioriterer sine fritidsinteresser over familien. Vi laver aldrig noget sammen, og jeg føler mig ensom, hvad gør jeg? Det svarer Vibeke Dorph på i Hjemmets brevkasse.

Spørgsmål om ensomhed i ægteskab

Jeg har været gift med min mand i 20 år, og vi har to skønne teenagedrenge, som jeg elsker højt. Min mands og mit forhold har dog ikke været godt de sidste 10 år, og jeg er kun blevet i forholdet for børnenes skyld.

Udfordringen er, at vi er meget forskellige. Jeg er familiemenneske, mens min mand lever for sit arbejde og sine mange fritidsaktiviteter. Han er hjemmefra konstant, og når han er her, sidder han foran sin computer, indtil han går i seng. Vi har ikke været sammen seksuelt i 10 år, og vi skændes, hvilket gør mig meget ked af det og flov overfor børnene.

Jeg græder mig i søvn, fordi jeg er så ulykkelig, men jeg holder facaden for deres skyld. Min mand har svært ved at tale om tingene og kører hjemmefra, når det bliver for svært. Det er mig, der har stået for både børn og alt det praktiske herhjemme. Det har gjort, at mine veninder er faldet fra. Jeg har forsøgt at lave noget selv i min fritid, men det var jo ikke derfor, at jeg er gift.

En anden ting, som har fyldt meget for mig, er, at min mand hvert år bruger det meste af sin ferie på sine fritidsaktiviteter. Han har flere gange lovet, at I år skal vi holde ferie sammen, men det bliver aldrig til noget, han har altid andre planer. Jeg vil meget gerne skilles og blive boede sammen i huset, til drengene flytter hjemmefra, men det vil han ikke. Jeg føler mig trist og tom og prøver bare at få dagene til at gå. Vi har talt om parterapi, men har ikke råd.

Min mand har også drukket i smug, hvilket har gjort vores drenge ulykkelige. Deres far har derfor holdt pause, men er igen begyndt at have øldåser gemt ude i sit værksted. Jeg er i syv sind om, hvad jeg skal gøre. Er det normalt, at man aldrig laver noget sammen i et ægteskab?

Vibeke Dorph råder til at kræve handling

Nej, det er ikke normalt, at man aldrig laver noget sammen i sit ægteskab. Det er heller ikke normalt, at man aldrig har sex og aldrig får talt sammen. Derfor er din ensomhedsfølelse og længsel også hel rimelig, se det som et tegn på, at du føler ganske sundt, det er de omstændigheder, du lever under, som er helt forkerte.

For selvfølgelig skal du og din mand ikke leve så meget hver for sig, som I gør det nu. Det er usundt ikke kun for jer, men også for jeres to sønner, der naturligvis kan mærke, at tingene ikke er, som de skal være. Nu virker det til, at din mand har mere travlt med at flygte fra problemerne i stedet for at få dem løst. Han gemmer sig i sit arbejde, i sine fritidsaktiviteter og med alkohol, når han kan se sit snit til det. Alt sammen tegn på, at heller ikke han trives.

Det må stoppe, og løsningen er ikke, at I lader jer skille for fortsat at bo sammen, for hvad skulle gøre dig gladere ved det? Er den løsning tænkt for dine drengens skyld, så glem det. Dine sønner har ikke glæde af at være vidne til et dødt forhold, der kun holdes i live, fordi du og din mand er bange for at turde noget andet og eventuelt komme videre i livet hver for sig. Ingen har godt af at lære at lade sig styre af angst, og det er det, du og din mand gør, hvis I fortsætter på denne her måde.

Derfor, tag tyren ved hornene og kræv handling. I første omgang så forsøg at nå hinanden igen. Og jo, en parterapeut koster penge, men de penge er godt givet ud, for det her handler om jeres liv og jeres fremtid sammen. Vil din mand ikke det, så søg lykken for dig selv.

Det er rigtig nok hårdt at skulle stå på egne ben, men man bliver kun stærk og glad af at være modig og gøre det, man ikke tør. Gør du det, så vil du også vise dine to drenge, at det er muligt at handle sig ud af en dårlig situation frem til noget bedre, og den lærdom må da være noget af det vigtigste, vi kan give vores børn.

Skriv til Vibeke

Vibeke_2018efterår.jpg

Har du brug for én at vende dine tanker med? Så skriv til Vibeke Dorph og få råd om parforholdsproblemer, familiekonflikter, kærestesorger eller andre problemer, du meget gerne vil have løst.

Mails sendes til brevkassen@hjemmet.dk.

Breve til: Hjemmet, Spørg Vibeke, Strødamvej 46, 2100 København Ø. 

Alle får svar, og udvalgte breve bringes anonymt i Hjemmet under mærke.

Vibeke Dorph har i over 10 år været fast brevkasseredaktør på ugebladet Hjemmet, hvor hun også arbejder med og skriver fiktion. Hun er derudover forfatter til romanen 'Babyalarm – en psykologisk thriller om en nybagt mor'. Vibeke bor i Valby i en sammenbragt familie med mand, tre børn samt kat.