Kvinde gør rent, mens mand ligger i sengen og kigger sin computer

Jeg er træt af at være rengøringskone for min mand

Efter min mand og jeg flyttede sammen i hus, kan han ikke finde ud af at rydde op eller hjælpe til med rengøringen. Jeg føler, at jeg agerer rengøringskone for ham, og han bliver ked af det, når jeg nævner det, hvad gør jeg? Det svarer Vibeke Dorph på i Hjemmets brevkasse-

Spørgsmål om at både agere hustru og rengøringskone

I starten af vores forhold, kunne min mand godt finde ud af at svinge støvsugeren og rydde op.

Det ændrede sig desværre, da vi købte hus og flyttede sammen. Han arbejder og rejser meget, og det har taget til i de seneste år. Det har afstedkommet, at han dels er meget væk, men også at det er blevet mig, der står for alt herhjemme. Det gælder rengøring, støvsugning og vask, alt imens han roder.

Hvis han skal åbne en pakke, så falder indpakningen på bordet og ikke i affaldsspanden. Vasketøjet får lov at blive liggende i kurven, indtil jeg tager mig af det. Han er god til at handle ind, men jeg skal bede ham om at udføre konkrete opgaver som at støvsuge. Udover sit krævende arbejde, så er han også afsted fire aftener hver uge. Når han kommer fra job, skal han koble af ved at ligge på sofaen.

Min mand bliver enormt ked af det, når jeg siger, at jeg godt vil være sammen med ham, men som vi lever nu, så vil jeg hellere bo for mig selv. Han elsker mig, det er jeg slet ikke i tvivl om, men jeg har før været i et forhold med en mand, der vægtede ungkarlelivet højere end mig, og det vil jeg ikke igen.

Selv er jeg i gang med en krævende uddannelse udover mit fuldtidsjob, så jeg har nok at se til og magter ikke også at skulle agere rengøringskone. Min mand har sagt, at han snart ikke behøver at rejse så meget, men jeg vil se det, før jeg tror på det. Jeg er ved at være kørt fast, så hvad gør jeg?

Vibeke Dorph råder til at ændre vaner

I stedet for at spilde flere gode kræfter på at få din mand til at forstå, at han har et lige så stort ansvar for jeres fælles hjem som du, så prøv eventuelt den løsning, som jeg selv brugte, da jeg i sin tid flyttede sammen med min mand. Han var støvblind og et rodehoved, og jeg blev derfor også hurtigt træt af at gøre rent og rydde op efter ham.

Derfor hyrede jeg et sødt og dygtigt menneske, der kom en gang hver 14 dag og gjorde hovedrent, og så sendte jeg regningen videre til min mand. På den måde kom der balance i tingene, for selvom jeg stadigvæk stod for den daglige vedligeholdelse, så vidste jeg, at der hver 14 dag ville blive gjort hovedrent på hans regning. Og jo, han knurrede over den løsning, men tid er penge, og hvorfor skulle hans tid være mere værd end min?

Om du vil lade din mand betale for at hyre rengøringshjælp, eller om I blot skal lade det køre over de fælles udgifter, vil jeg lade være op til dig. Under alle omstændigheder er beløbet givet godt ud, det er i hvert fald billigere end den parterapeut, I måske nu slipper for at bruge penge på. Så prøv det af – min mand blev i øvrigt mirakuløst kureret for sin støvblindhed med tiden, måske fordi det gik op for ham, at det tager tid at gøre rent og derfor også koster, så i dag klarer vi det selv sammen.

Hvad angår din mands fravær fra hjemmet, så begynd at foreslå ting, I kan gøre sammen. Kom med idéer i stedet for kritik og glæd dig så i øvrigt over, at du har en aktiv mand, der kommer omkring. Ingen roser uden torne, og jeg vil da personlig foretrække en levende og aktiv mand i stedet for en ugidelig sofakartoffel, for dem kan man da endnu hurtigere blive træt af.

Skriv til Vibeke

Vibeke_2018efterår.jpg

Har du brug for én at vende dine tanker med? Så skriv til Vibeke Dorph og få råd om parforholdsproblemer, familiekonflikter, kærestesorger eller andre problemer, du meget gerne vil have løst.

Mails sendes til brevkassen@hjemmet.dk.

Breve til: Hjemmet, Spørg Vibeke, Strødamvej 46, 2100 København Ø. 

Alle får svar, og udvalgte breve bringes anonymt i Hjemmet under mærke.

Vibeke Dorph har i over 10 år været fast brevkasseredaktør på ugebladet Hjemmet, hvor hun også arbejder med og skriver fiktion. Hun er derudover forfatter til romanen 'Babyalarm – en psykologisk thriller om en nybagt mor'. Vibeke bor i Valby i en sammenbragt familie med mand, tre børn samt kat.