Kvinde holder en nyfødt baby

Min mand insisterer på, at min svigermor skal bo hos os

Min spanske mand insisterer på, at hans mor skal bo hos os i forbindelse med fødslen af vores andet barn. Det er en følsom og hård tid, og jeg er usikker på, om hendes visit vil gavne den fred og ro, vores lille familie har behov for. Hjælpen er selvfølgelig værdsat, men jeg ved ikke om, jeg kan holde til at have hende boende i to måneder, hvad gør jeg? Det svarer Vibeke Dorph på i Hjemmets brevkasse.

Spørgsmål om invaderende svigermor

Min mand er fra Spanien, og vi har sammen en skøn treårige datter. Da hun kom til verden, var der corona.

Det afstedkom, at min svigermor kun nåede at være her i Danmark i fire uger i forbindelse med fødslen. Forløbet var stressende. Vi var indlagt med gulsot i en uge efter fødslen.

Dagen inden, vi bliver udskrevet, ankom min svigermor, og min mand fik indlogeret hende i en lejlighed. De næste uger pendlede han mellem vores hjem og min svigermor, det samme gjorde hun. Det var besværligt, men det gik. Siden da, har vi en gang været nede og besøge min svigermor, mens hun igen har været her. Min mand og hun samt vores datter har derfor set meget lidt til hinanden, og det er min mand knust over.

Nu venter vi en baby til august, og min svigermor vil her komme i to måneder og bo hos os. Hun vil således være her, når jeg kommer fra hospitalet, og jeg er i tvivl, om det er en god idé. På den ene side synes jeg, at det er det værste tidspunkt at have hende boende på. Jeg ønsker fred og ro, så vi kan lande som familie med den lille ny. På den anden side mener min mand, at hans mor også er en del af familien og derfor skal være her sammen med os, for sådan er kulturen, der hvor han kommer fra.

Jeg elsker også den måde, familier er tæt på hinanden i hans hjemland, men alligevel er jeg usikker på, om jeg kan holde til at have min svigermor boende så længe. Skal jeg bare rette ind for min mands skyld, selvom jeg er så meget i tvivl? Min svigermors hjælp vil selvfølgelig være velkommen, men jeg er ikke sikker på, at jeg kan holde til at have hende boende her i to måneder.

Vibeke Dorph råder til at finde en fælles løsning – men sætte egne behov først

Du skal tænke på, hvad der er bedst for dig selv. For det er dig – og ikke din mand eller svigermor – der skal føde et barn og helt naturligt være tættest på barnet, fra det øjeblik, han eller hun kommer til verden. Her er det vigtigt, at du har overskud til både at tage dig af den lille ny, men også af din store datter, der skal vænne sig til det ny familiemedlem og derfor får brug for ekstra omsorg.

Det skal nok blive en dejlig tid, men det bliver også hårdt. Her nytter det derfor ikke, at du skal belemres med også at skulle tænke din svigermor ind i kabalen. Det er fint, at din mand tager sig godt af sin mor, men det er lidt egoistisk, hvis hans hensyn mere er rettet mod hans mor end mod dig, der skal føde et barn og i den grad får brug for støtte.

Nu kender jeg også udmærket til de latinamerikanske familiekonstruktioner, og umiddelbart synes jeg også om idéen om den store glade familie under samme tag. Den type familier giver mig dog også en smule klaustrofobi, og jeg skulle nok selv betakke mig for at have min i øvrigt skønne svigermor boende hjemme hos mig i hele to måneder. Jeg ville ganske enkelt få spat, og det ville hun også.

Var jeg i dine sko, ville jeg derfor sørge for at få min svigermor velplaceret et andet dejligt sted. Har du det lige sådan, så skynd dig at få det meldt det ud i stedet for at skamme dig over dit behov for alenetid, for det har du ikke grund til. Så kan du og din mand nu bruge kræfter på at finde ud af, hvor din svigermor kan bo og i øvrigt også, hvilken rolle hun skal have hos jer, mens hun er her.

Forbered jer kort sagt, så alle kan være der bedst muligt, men tænk her først og fremmest på dig selv, for det har du brug for og ret til.

Skriv til Vibeke

Vibeke_2018efterår.jpg

Har du brug for én at vende dine tanker med? Så skriv til Vibeke Dorph og få råd om parforholdsproblemer, familiekonflikter, kærestesorger eller andre problemer, du meget gerne vil have løst.

Mails sendes til brevkassen@hjemmet.dk.

Breve til: Hjemmet, Spørg Vibeke, Strødamvej 46, 2100 København Ø. 

Alle får svar, og udvalgte breve bringes anonymt i Hjemmet under mærke.

Vibeke Dorph har i over 10 år været fast brevkasseredaktør på ugebladet Hjemmet, hvor hun også arbejder med og skriver fiktion. Hun er derudover forfatter til romanen 'Babyalarm – en psykologisk thriller om en nybagt mor'. Vibeke bor i Valby i en sammenbragt familie med mand, tre børn samt kat.