Kvinde tager sin til håret

Tør jeg give min aggressive mand en chance til?

For et halvt år siden gik jeg fra min aggressive mand, hvorefter børnene og jeg trives rigtig godt. Nu siger han, at han snakker med en coach og arbejder hårdt for at blive en bedre mand og far. Det ved jeg dog ikke, om jeg kan stole helt på, hvad gør jeg? Det svarer Vibeke Dorph på i Hjemmets brevkasse.

Spørgsmål om aggressiv mand

Jeg er på 10 år gift med en mand, som jeg har et barn med, derudover har jeg en datter fra et tidligere forhold.

Mit problem er min mands vrede. Udadtil fremstår han altid sød, levende og charmerende.

Vores venner forguder ham, min familie ligeledes, for han virker altid kærlig og empatisk, når han er sammen med andre, og det var også det, jeg faldt for, da jeg i sin tid mødte ham.

Privat er han dog en anden, for her fylder hans vrede og humørsvinger alt, og det skræmmer mig. Jeg har igennem tiden forsøgt at forholde mig til hans udbrud på forskellige måder. Jeg har forsøgt at tale ham til ro, give igen og forlangt, at han skal tale ordentligt til mig, men det har aldrig hjulpet.

De sidste to år har været hårde. Han blev arbejdsløs, hvilket gjorde ham endnu mere uberegnelig. Han lagde konstant op til skænderier og konfrontationer. Jeg er blevet kaldt mange grimme ting, der er blevet kastet ting efter mig, han har slået i vægge, også selvom børnene har været i huset, og han har en enkelt gang skubbet til mig og næsten væltet mig omkuld. Det gjorde mig så utryg på mine egne vegne, men også på børnenes, hvoraf den ene reagerede ved selv at blive aggressiv, mens den anden forskansede sig på sit værelse.

Efter to år valgte jeg at flytte fra ham sammen med børnene, der efter kort tid faldt til ro, og i dag, her et lille halvt år efter, trives rigtig godt. Desværre har min mand så fået øjnene op for, hvad han har mistet, og han er vendt på en tallerken og gør nu alt for at få mig tilbage. Han er pludselig lyttende, rolig og fuld af nærvær. Han arbejder med sig selv ved at se en coach, han er også enestående overfor børnene på en måde, som han ikke var det før.

Jeg er påvirket af hans ændring, men også bange for at lukke ham ind i mit liv igen, for jeg frygter, at gør jeg det, så bliver alt som før. Så hvad gør jeg?

Vibeke Dorph råder til tid hver for sig

Jeg synes, du har god grund til at være på vagt. For skåret ind til benet, så lyder det til, at din mand har mere travlt med at få dig tilbage igen end reelt at se på sig selv og lave om på sin adfærd. Forstod han situationens alvor, så ville han ikke bruge al sin energi på at indynde sig og bevise, hvor meget han har ændret sig, så ville han bruge sin energi på at finde ud af, hvad der er galt med ham, siden det er lykkedes ham at smadre sit ægteskab så eftertrykkeligt.

Din mand lyder til at være et dygtigt facademenneske, der ikke forstår sine egne følelser og derfor heller ikke er i stand til at tage ansvar for dem og kontrollere dem.

I stedet har han travlt med at få både dig og børnene hjem igen ved at agere sød og charmerende, hvilket han jo også altid har været fem til. At han så forsøger at berolige dig med, at han ser en coach af en slags, beroliger mig heller ikke. For coach kan gud og hvermand kalde sig, og med den psykiske og antydende fysiske vold, han tidligere har budt dig, så er det hjælp af en hel anden kaliber, han har brug for.

Vil du din mand, og vil han virkelig dig, så har I brug for tid både sammen og hver for sig. For at ændre på sig selv kræver netop tid, og giver man sig ikke den, så ender det hele hurtigt i den samme trædemølle igen.

Prøv at tal med din mand om det. Sig til ham, at du har brug for ro og tid, og at det har han også. Der kan således gå et år eller mere, før du tør tage stilling til, om der er en fremtid for jer. Respekterer han det, slapper han af, og begynder han seriøst at se indad, så er der måske en vej frem. Brokker han sig derimod og bliver utålmodig og vred, ja, så ved du forhåbentligvis godt, at det for din egen og ikke mindst for dine børns skyld, ikke er den mand, du skal satse på igen.

Skriv til Vibeke

Vibeke_2018efterår.jpg

Har du brug for én at vende dine tanker med? Så skriv til Vibeke Dorph og få råd om parforholdsproblemer, familiekonflikter, kærestesorger eller andre problemer, du meget gerne vil have løst.

Mails sendes til brevkassen@hjemmet.dk.

Breve til: Hjemmet, Spørg Vibeke, Strødamvej 46, 2100 København Ø. 

Alle får svar, og udvalgte breve bringes anonymt i Hjemmet under mærke.

Vibeke Dorph har i over 10 år været fast brevkasseredaktør på ugebladet Hjemmet, hvor hun også arbejder med og skriver fiktion. Hun er derudover forfatter til romanen 'Babyalarm – en psykologisk thriller om en nybagt mor'. Vibeke bor i Valby i en sammenbragt familie med mand, tre børn samt kat.