Kvinde i stribet trøje, krammer sine knæ

Min familie insisterer på at omgås min voldelige eksmand

Min søster inviterer fortsat min eksmand til familiearrangementer, selvom han har udøvet vold overfor mig og vores datter, hvad gør jeg? Det svarer Vibeke Dorph på i Hjemmets brevkasse.

Spørgsmål om voldelig eksmand

Det er snart 13 år siden, min eksmand og jeg gik fra hinanden efter et 10-årigt forhold, hvor de fleste af dem var med fysisk og psykisk vold rettet mod mig og psykisk vold rettet mod min i dag voksne datter fra et tidligere forhold.

Sidste voldelige handling fra min eksmands side var for 10 år siden, hvor det var min datter, det gik ud over. Her blev han sigtet af politiet, men fik aldrig nogen dom.

Mit problem er, at min søster og hendes mand fortsat ser min eksmand og inviterer ham med til fødselsdage og familiefester, selvom de kender til hans vold. Det samme gør deres i dag voksne børn. Jeg har i flere år holdt ud og ikke sagt noget, men på et tidspunkt tog jeg mod til mig og spurgte, hvorfor de inviterede ham og hans nye kone, når nu de vidste, hvordan han havde opført sig overfor os?

Deres svar lød, at han var en del af familien, og at deres børn fortsat så ham som deres onkel. Til det svarede jeg, at jeg aldrig har inviteret min søsters eksmand, selvom jeg har kendt ham, siden jeg var meget ung. Jeg respekterede nemlig min søsters ønske om at starte på en frisk med en ny mand.

Vi står nu og skal til rund fødselsdag hos min søsters mand. Her har jeg igen forsøgt at give udtryk for, hvordan jeg har det med, at min eksmand også skal med.

Jeg har det nemlig som om, at fortiden stikker sit grimme fjæs frem, hver gang jeg er i stue med min eksmand. Min datter har det på samme måde, alligevel insisterer min søster på at invitere ham og hans nye kone med. Jeg er meget tæt på at cutte kontakten til hende og hendes familie, men vil det være det rigtige at gøre?

Vibeke Dorph råder til at passe på sig selv

Jeg forstår til fulde, at du ikke har lyst til at være i stue med den mand, der i sin tid udsatte både dig og din datter for vold. Hvorfor din søster og hendes familie fortsat har lyst til det, har jeg derimod rigtig svært ved at forstå.

Argumentet med, at de nu engang er i familie med manden, er tamt, for de er også og endda endnu mere i familie med dig og burde derfor stå bag dig ved ikke sætte dig og din datter i en så traumatisk situation.

I stedet inviterer de manden og fortæller derved indirekte, at jeres oplevelser med ham ikke tæller og tages alvorligt. Om det skyldes, at de ikke helt forstår, hvad han har udsat jer for, eller om de blot kynisk vælger at ignorere fakta, det ved jeg af gode grunde ikke, men qua det, at du har forsøgt at forklare dem om, hvorfor du ikke ønsker at være i stue med din voldelige eksmand, vidner om, at de hverken tager dig eller volden alvorligt.

Det er ikke i orden overfor dig, og selvfølgelig skal du sætte foden ned for derved at passe godt på dig selv. Om du helt vælger at cutte forbindelsen til den del af familien, eller om du blot vælger at melde fra, hver gang der er optræk til, at du skal tvinges til at være i stue med din eksmand, det må være op til dig – begge løsninger er helt legitime og forståelige.

Vigtigst er det, at du passer på dig selv og din datter ved at melde fra. På den måde får du også vist situationens alvor over for din søster og hendes familie og får dem forhåbentligvis på sigt til at indse det helt forkerte i det, de har gang i.

For familiemedlem eller ej, ingen sunde familier omgås mennesker, der udøver vold over for andre. Så lærer din familie ikke lektien ved, at du melder fra, så er du også bedst tjent med ikke at være en del af den. Så pas på dig selv og sig fra.

Skriv til Vibeke

Vibeke_2018efterår.jpg

Har du brug for én at vende dine tanker med? Så skriv til Vibeke Dorph og få råd om parforholdsproblemer, familiekonflikter, kærestesorger eller andre problemer, du meget gerne vil have løst.

Mails sendes til brevkassen@hjemmet.dk.

Breve til: Hjemmet, Spørg Vibeke, Strødamvej 46, 2100 København Ø. 

Alle får svar, og udvalgte breve bringes anonymt i Hjemmet under mærke.

Vibeke Dorph har i over 10 år været fast brevkasseredaktør på ugebladet Hjemmet, hvor hun også arbejder med og skriver fiktion. Hun er derudover forfatter til romanen 'Babyalarm – en psykologisk thriller om en nybagt mor'. Vibeke bor i Valby i en sammenbragt familie med mand, tre børn samt kat.