Vibeke Dorphs brevkasse

Vores syge nabo driver os til vanvid

Tidligere har vores hjem og vej været præget af gode naboskaber, men for nogle år siden flyttede en ny kvinde ind. Hun er syg, så vi vil ikke stresse hende, men hun er simpelthen frygtelig at bo ved siden af, hvad gør jeg? Det svarer Vibeke Dorph på i Hjemmets brevkasse.

Spørgsmål om problemer med nabo

Vi er et pensionsklart ægtepar, der gennem 24 år har boet i eget rækkehus. Da børnene var små, var her liv på vejen med kæmpe vejfester, loppemarkeder, arbejdsdage osv. Vi har dejlige naboer i forskellige generationer, og vi har altid overholdt de uskrevne regler, hvor man tager hensyn til hinanden og giver plads.

Vores udfordring er nu, at vi fik en ny nabo for et par år siden. Hun er mor til to børn, fraskilt og kommer fra et liebhaverkvarter. Hun er desværre ramt af kræft med metastaser i hjernen, men er opereret og nu i kemoterapi. Hun flyttede ind, før hun blev syg.

Desværre er det sådan, at hun fylder meget i vores liv, fordi hun stort set blander sig i alt. Hun brokker sig højlydt, hvis vi har håndværkere. Hun kommanderer rundt med vores voksne børn. Når jeg meget lavt hører radio på min terrasse, råber hun over hækken, at jeg skal slukke. Det samme gælder, hvis min mand går og arbejder udendørs og hører musik imens.

Det, alt imens hun selv ofte har en højtaler stående ude på sin terrasse, hvor hun spiller høj musik. Hun fører også selv højlydte telefonsamtaler i sin have, så alle er med på, hvordan hendes behandling kører og andre meget private ting. Hun har skrevet til mig, mens vi var på ferie om ting, som hun forlangte, at vi straks skulle komme hjem og fikse.

Og sådan kunne jeg blive ved. Min mand har nu sagt til hende, at hans musik til arbejdet ikke er for højt, og hun har igen smækket med døre og vinduer, som hun gør så tit. Hvad stiller vi op, når man bor så tæt?

Min mand mener, vi skal lukke hende ude af vores bevidsthed. Det lyder let, men det er det ikke, for hun fylder fra det øjeblik, jeg åbner min havedør. Det, at hun har kræft, gør ikke situationen nemmere, men det er, som om hun selv hele tiden optrapper konflikterne. Har du et godt råd?

Vibeke Dorph råder til

Det er da helt sikkert en ganske forfærdelig situation, jeres nabo står i. Skilsmisse, flytning og ikke mindst en alvorlig kræftsygdom, så jeg forstår da godt, hvis hun er i knæ, hvilket hendes opførsel også vidner om.

Nu er det blot sådan, at hendes grænseoverskridende adfærd hverken er gunstig for jer, hendes naboer eller for hende selv. For hun jager jo alle fra sig på et tidspunkt, hvor hun er sårbar og har brug for hjælp og støtte. Om hun havde en lignende adfærd, før hun blev syg, ved jeg jo ikke, men syg eller ej, den fører ingen gode steder hen. Da slet ikke, når hun bor så tæt med andre, som hun gør det nu.

I stedet for, at I skal fortsætte med at gå på listefødder i jeres egen have og småhvæsse hen over hækken, så synes jeg, at I skulle tage fat i hende og få en ordentlig snak med damen. Jeg tænker også, om hendes naboer på den anden side oplever det samme, som jer, hvis ja, så kunne I jo eventuelt alliere jer med dem.

Jeres samtale skal ikke være et forsøg på at tromle hende eller på anden måde ydmyge hende. I skal tværtimod få talt lavpraktisk om, hvordan et godt naboskab fungerer, for det ved I jo om nogen noget om. Du beskriver det selv så fint her i din mail, nemlig, at man skal vise hensyn, men også give plads.

Forhåbentligvis kan I også under samtalen give udtryk for, at I selvfølgelig gerne vil støtte og hjælpe hende, men pas også på, at I ikke blander tingene sammen. For konflikten bunder jo ikke i hendes sygdom, men i hendes manglende evne og vilje til at opføre sig som en ordentlig nabo.

Skriv til Vibeke

Vibeke_2018efterår.jpg

Har du brug for én at vende dine tanker med? Så skriv til Vibeke Dorph og få råd om parforholdsproblemer, familiekonflikter, kærestesorger eller andre problemer, du meget gerne vil have løst.

Mails sendes til brevkassen@hjemmet.dk.

Breve til: Hjemmet, Spørg Vibeke, Strødamvej 46, 2100 København Ø. 

Alle får svar, og udvalgte breve bringes anonymt i Hjemmet under mærke.

Vibeke Dorph har i over 10 år været fast brevkasseredaktør på ugebladet Hjemmet, hvor hun også arbejder med og skriver fiktion. Hun er derudover forfatter til romanen 'Babyalarm – en psykologisk thriller om en nybagt mor'. Vibeke bor i Valby i en sammenbragt familie med mand, tre børn samt kat.