Britt Andersen

Britt var førtidspensionist, men nu topper hendes bøger bestsellerlisten: ”Smerterne styrer ikke længere”

Britts kogebøger om mad tilberedt i en airfryer er på toppen af bestsellerlisterne. I airfryer-universet har hun fundet sin vej og sagt farvel til sin førtidspension og de smertestillede piller, hun i alt for mange år var afhængig af.

I et køkken på en villavej i den vestjyske by Grindsted har Britt Andersen sit eget univers.

Her er hun vokset fra at være en kvinde med en evig sult efter et udfordrende arbejdsliv til at være selvstændig med fire bøger på bestsellerlisterne.

"Det er helt vildt tilfredsstillende! Endelig er det lykkedes mig at lave noget, som andre kan bruge!," fortæller Britt.

Den 56-årige mor til tre og mormor til en siger sætningerne med udråbstegn. Hele sit voksenliv har hun trængt til det her – til en succesoplevelse i sit arbejdsliv, der slet, slet ikke blev, som Britt have regnet med:

"Jeg fik førtidspension i 1997, fordi min ryg var ødelagt. Jeg var elitegymnast som barn og ung, og mine hypermobile led tog skade. Så da jeg blev gravid med mine tvillinger, der i dag er 32, kunne min krop slet ikke klare belastningen. Jeg var indlagt de sidste tre måneder af graviditeten og havde flere diskusprolapser," fortæller Britt.

Hun blev skilt fra tvillingernes far og mødte Søren, som hun siden har været sammen med. De ventede i 1995 en datter, men fire måneder inde i den graviditet måtte Britt opereres i sin ryg:

"Ellers var der fare for, at jeg ikke kom til at gå igen."

Papirklip og parfume

Britt, der ellers var godt i gang med en karriere i forsikringsbranchen, kom ikke tilbage på arbejdsmarkedet efter sin sidste fødsel. Hun lå meget i sengen, men kombinationen af tre små børn og en dårlig ryg var ikke god:

"Til sidst fik jeg førtidspensionen, men mentalt var det ikke godt for mig. Jeg var dødtræt af det, og det har taget mig mange år at acceptere, at sådan var det. Når nogen spurgte, "Hvad laver du?", så var der ikke så meget mere at snakke om, når jeg svarede, at jeg var på pension. Jeg er jo godt uddannet og ville gerne noget andet end at gå hjemme med mine børn," fortæller Britt.

For at udfordre sig selv fandt hun med egne ord på "alt muligt". Hun solgte parfume på nettet, lavede papirklip og tryk på T-shirts.

"Jeg har helt klart et iværksættergen," erkender hun smilende.

Netop det kom i spil, da Britt i 2017 købte en lille maskine, som kom til at ændre hendes liv.

Varm luft

Maskinen var en såkaldt airfryer – en køkkenmaskine, der cirkulerer varm luft rundt i et kraftigt tempo, så råvarerne får en ensartet sprød overflade og et saftigt indre.

"Jeg så den her mærkelige maskine på nettet og tænkte, at den ville være smart i vores campingvogn, hvor vi ellers kun bruger grill. Jeg har en fetich med køkkenmaskiner. Med den her kunne jeg lave ovnmad i forteltet, og jeg tænkte, "Den her kan mere end lave pommes frites og sprød kylling"," fortæller Britt.

Da hun kom hjem igen, købte hun derfor den store udgave af en airfryer, og så kom der for alvor gang i køkkenet:

"Jeg er sådan en, der undersøger alting. Jeg gik jo hjemme, og hvad skulle jeg ellers lave?" tilføjer hun med et grin.

Tiden i køkkenet var på alle måder godt givet ud, for Britt oprettede en airfryer-gruppe på Facebook, hvor hun delte sine opskrifter.

"Efterhånden blev de meget efterspurgte, og flere og flere spurgte mig, "Laver du ikke en kogebog?""

Britt ryster lidt på hovedet og påpeger med et smil:

"Det var da at gå til yderligheder!"

Alligevel gik hun i gang og trykte forsigtige 1000 eksemplarer. De var solgt på en uge. Hun skrev, tog billeder og udgav selv den første, danske bog med airfryer-opskrifter. Det hele i sit eget tempo, for nogle dage er ryggen god nok, mens den på andre dage ikke er det, og det har Britt skabt plads til i sit liv som kogebogsskribent, forlagsejer, blogger og inspirator for mange tusinde følgere på de sociale medier.

"Når jeg ser, at andre laver mine opskrifter og lægger billeder op af maden, så bliver jeg stolt. Det er meget motiverende for mit arbejde, og jeg får så meget ros, at jeg snart ikke kan tåle mere," siger hun med et smil.

For Britt er det drivkraften: At andre kan bruge det, hun laver, til noget. For Britt selv har rejsen ind i airfryer-universet også betydet, at hun er kommet overens med sin livsvej – at selvom det ikke blev, som hun troede, det skulle være, så blev det godt:

"I dag kan jeg gå en tur, når jeg trænger til det, for jeg har et arbejdsliv, hvor jeg selv bestemmer. Jeg har stadig to diskusprolapser i min ryg, som ikke kan fjernes, og det har jeg accepteret. Jeg lever med det, og jeg er glad alligevel. Jeg har virkelig ændret mit mindset. Før fik jeg 18 smertestillende piller hver dag, og nu får jeg ikke medicin og er ikke længere førtidspensionist. Ikke fordi det ikke gør ondt, men fordi jeg har flyttet, hvor meget det må fylde for mig. I dag vælger jeg livsglæden."

Sundt, sprødt og sparsommeligt

I princippet fungerer en airfryer som en varmluftsovn, men er mere komprimeret og med en luft, som cirkulerer dobbelt så hurtigt. Derfor er den også både hurtigere og billigere i drift og bruger cirka halvt så meget strøm som varmluftsovnen.

Den er oprindelig udviklet af Philips i Holland, men har sin største udbredelse i USA, hvor den er blevet et sundt alternativ til friturestegning, fordi den skaber den samme sprøde overflade, som fremkommer ved friturestegning.

Britt har over 200.000 følgere i sin Facebook-gruppe. Find hende på airfryeropskrifter.dk