Caroline Søeborg Ahlefeldt Interview ALT for damerne

"Jeg tænkte, at det var den største fornærmelse, jeg nogensinde havde fået"

Iværksætter Caroline Søeborg Ahlefeldt om at vende vrede til energi, om feminisme og om at få at vide, at hun har øjne som en ko.

Hvordan håndterer du vrede?

"Hvis jeg bliver rigtig vred, så trækker jeg mig tilbage for lige at få vejret. Fordi bare at give los for sine følelser, plejer at være en dårlig ide. Men der kan være meget energi i vrede, så den kan gøre en beslutsom og fokuseret, hvis man tøjler udbruddet."

"Der er forskel på at give udtryk for sin vrede og så bruge den energi, der kommer af at være vred. Du skal lige trække vejret og tænke over, hvad det er, der sker, og ikke give efter for den negative del af vreden, som er destruktion og skældud. Du skal derimod bruge det konstruktivt ved at stå op for dig selv og stå op for det, du tror på, og ved at forsvare dig mod folk, der er gået imod dine grænser."

Hvad indebærer feminisme i dag for dig?

"Det er en fuldstændig naturlig del af, hvem jeg er, og det har det været, siden jeg startede ud i 1992. Jeg var 23 år og kvindelig iværksætter inden for it-verdenen, hvor der ellers nærmest kun var mænd, så jeg har i rigtig mange år af mit liv skullet bygge noget i en mandeverden."

"Derfor har jeg øje for, hvor vigtigt det er, at der er diversitet til stede. Feminisme er jo en anden måde at sige, at man går ind for diversitet – sådan ser jeg det i hvert fald. At man forstår, hvor vigtigt det er, at der skal være mange forskellige synspunkter til stede, fordi det altid kvalificerer ens beslutning. Hvis der sidder fem personer, der har gået i den samme skole, har den samme alder, og som tænker på samme måde, så får du en forudsigelig beslutning. Men hvis du derimod har samlet folk med forskellige baggrunde, kan man overraske hinanden og lære noget nyt."

Hvad er din livret, og hvad siger den om dig?

"Jeg er blevet vegetar, og det er en del af den klimabevidsthed, som er vokset i mig de seneste år og er grunden til, at jeg laver festivalen Tomorrow. Det er en spændende ny verden, men hvor jeg også lige skal finde ud af, hvad det egentlig er, man spiser. Men ellers har jeg et meget enkelt svar: Buffet, fordi der ikke findes noget bedre end at komme ind til sådan en lækker buffet, hvor man spiser med øjnene og kan få lov til at smage lidt af det hele."

Har du et ar, der fortæller en historie?

"Jeg har et ar på min venstre hånd, som jeg fik, da jeg netop var flyttet hjemmefra og arbejdede på en tankstation lige ved siden af, hvor jeg boede. En morgen, hvor jeg har sovet over mig, vågner jeg ved lyden af dyttende biler, som vil ind og tanke op. Jeg styrter derned, og på vej ind på tankstationen griber jeg en stor bunke aviser, der ligger uden for døren. Da jeg trækker den ind gennem døren, så er der en jernstang, der griber fat om min hånd. Jeg slog bare et viskestykke omkring det og tænkte ikke over, at det måske skulle syes."

Hvornår føler du dig allermest lykkelig?

"Når jeg er sammen med mine børn, min familie og mine venner. Ellers så er jeg lykkelig, når det arbejde, jeg har knoklet på sammen med gode kollegaer, lykkes, og vi kan se, at det, vi har arbejdet så hårdt for, er blevet til virkelighed, og at andre mennesker kan få glæde af det."

"Det er jo det fantastiske ved at lave en festival: Det er en meget konkret begivenhed – så jeg kommer til at være meget lykkelig den 3.-4. september, når Tomorrow Festival løber af stablen – og alt forhåbentligt er gået som smurt med gode kunstnere og inspiration til mere bæredygtig adfærd inden for mad, bolig, tøj og transport. Så kommer jeg til at gå rundt med en lykkefølelse af, at: Wow, this is why we work so hard!"

Hvad er det sjoveste kompliment, du har fået?

"At "jeg har øjne som en ko". Min allerførste kæreste var en dreng fra landet. Han var meget vild med mig og synes, jeg havde smukke, brune øjne. Det har køer også, men det vidste jeg jo ikke. Så da han sagde, at jeg havde øjne som en ko, så tænkte jeg, at det var den største fornærmelse, jeg nogensinde havde fået. Der gik længe, før jeg fandt ud af, at kvieøjne er meget, meget smukke, og at det for ham derfor var et stort kompliment."

Hvis du frit kunne vælge, hvem du ville bruge en dag med, hvem skulle det så være?

"Mine børn, mine venner og min familie. Den største rigdom i verden er at have mennesker, du elsker, og som elsker dig. Det findes ikke større. I en travl hverdag er det ikke altid, vi får set hinanden eller snakker nok sammen til, at vi kan nå dybt ned i samtalen. Så hvis du forærede mig en dag med vidunderligt vejr, hvor jeg ikke ellers skulle noget, så ville jeg være sammen med de mennesker, jeg holder allermest af."

Om Caroline Søeborg Ahlefeldt

Caroline Søeborg.jpg
  • Født i 1968.
  • Iværksætter, foredragsholder samt professionelt bestyrelsesmedlem ved bl.a. Aarhus Universitet og Copenhagen Contemporary.
  • Stifter af bl.a. Heartland Festival, MouseHouse og festivalen Tomorrow.
  • Hun modtog i 2002 ALT for damernes Kvindepris for bl.a. "at være et fantastisk forbillede".