Catharina Ilstad

Catharina var sygeplejerske, men så startede hun med at strikke – og det ændrede hendes liv

HipKnitShop er et farverigt og blødt strikkeunivers. Designet er inspireret af 80’ernes farver, mønstre og kombinationer, og man bliver glad af at kigge på alt fra sweatre til tasker, puder, kjoler og nederdele. Det er norske Catharina Ilstad, der står bag. Hun er oprindeligt uddannet specialsygeplejerske, men arbejder i dag fuld tid med garn og design.

Hvornår og hvorfor begyndte du at strikke?

"Omkring 2015, da jeg havde fået mit andet barn. Dengang arbejdede jeg som sygeplejerske på intensivafdelingen for nyfødte, og jeg blev inspireret af alle de pæne ting, mine kollegaer lavede.

På nogle af de lange, rolige nattevagter bestemte jeg mig for at prøve at se, om jeg kunne finde ud af at strikke, selvom jeg normalt er et meget utålmodigt menneske, der kan lide at være på farten.

Jeg strikkede et par børneting, men jeg fandt hurtigt ud af, at det var for kedeligt for mig at følge en opskrift, og derfor begyndte jeg at lave mine egne ændringer. Jeg har altid været vældig glad for at lave noget kreativt i boligen med farver og interiør, så når jeg ikke strikker, maler jeg gerne. Jeg elsker DIY-projekter.

I begyndelsen af min ”strikkekarriere” strikkede jeg især børneinteriør, bamser, puder og sjove figurer, som fik navne og egne personligheder. Nogle af disse ting sælges i dag færdigstrikkede på min webside."

Hvad giver det dig at strikke?

"Jeg føler, at jeg kan udtrykke mig gennem de ting, jeg strikker. De har altid et personligt tvist i farver og mønstre eller i sammensætningen af garn. Jeg elsker at strikke med farver, det giver mig så meget energi og glæde. Det giver også ro at strikke. Jeg tror, at mange med fordel kunne bytte mobiltelefonen ud med strikketøjet."

Hvad lægger du vægt på i dit design?

"At have det sjovt. At lege med mønstre, farver og kombinationer og vide, at alt er tilladt. Jeg er også meget optaget af miljø og dyrevelfærd, og HipKnitShop er en af de få garnproducenter med GOTS certificeret bomuldsgarn. Certificeringen er garanti for, at garnet er produceret miljømæssigt korrekt og socialt ansvarligt. Det er det eneste økologiske miljømærke på tøj og tekstiler i USA."

Hvordan skaber du opmærksomhed omkring dit design?

"Jeg tror, at vi, der har en personlig, unik og lidt vovet stil, vil skille os ud og blive bemærket, uden at vi aktivt søger at skabe opmærksomhed. Men jeg prøver at vise mine designs frem, mens de er i brug, så man også kan se, hvordan strik kan styles.

Det, synes jeg selv, er inspirerende. Jeg tænker ofte, at mere basic og naturfarvet strik lettere kan sælges, men selvom det er mit job at sælge, så gør jeg alligevel, hvad jeg har lyst til, og hvad der er rigtigt for mig. Og det har altid været 80’erne og de fluffy, unikke sweatre, som min mor og hendes veninder havde i klædeskabet, som er rigtige for mig."

Hvor finder du inspiration til dine modeller? 

"80’erne er som sagt den allerstørste inspirationskilde, men jeg er også inspireret af mange ting fra 70’erne med hulmønstre og anderledes faconer. Jeg kigger tit på mode i butikkerne, men det kan lige så godt være farvesammensætningen i et rum eller et maleri, der inspirerer mig. Børns fantasi og måde at udtrykke sig på er også stor inspirationskilde.

Jeg kan lide at lære nye teknikker og prøve nye ting samtidig med, at jeg altid har nemme ting på pindene, som kan strikkes, mens jeg har mine tre børn om ørerne."

Hvilken model er din største sællert?

"Lige nu er det nok mine Fruity-sweaters. Der kommer snart en ny version med kirsebær, og jeg glæder mig til at strikke ”Cherry on top”-modellen op."

Hvad er din bedste, sjoveste eller mest anderledes strikkeoplevelse? 

"Alt i alt har interessen for strik og garn givet mig meget. Jeg har fået mange nye venner, og jeg er glad for at afholde kurser og foredrag i såvel strikketeknikker, som i hvordan man bygger en virksomhed op. Jeg har været vært ved strikkemarkeder og forskellige arrangementer og har i år også været på en arbejdstur til Italien, hvor jeg fik masser af inspiration til de kommende år."

Catharina Ilstad

Se mere på HipKnitShop.no eller Instagram-profilerne @hipknitshop og @knipsarina.