Cecilia Linn Hallingby

Cecilia arbejder, når du sover: “Jeg har overblikket”

Mens de fleste lægger hovedet på puden, er der nogle, der går på arbejde – også selvom det kan give dem dårligere helbred. Mød en kvinde, der arbejder, mens vi andre sover.

Jeg holder øje med, at al togtrafik kører, som den skal, og gør den ikke det, griber jeg ind og ændrer mønsteret i trafikken eller sætter nye tog ind. Alt er fjernsynstyret, så jeg sidder på en fjernstyringscentral på Københavns Hovedbanegård og har overblikket. Hvis der sker en ulykke, er det også mit job at slå alarm til politiet.

− I hverdagene kører togene ikke om natten, så her består meget af mit arbejde i at give arbejdsfolk tilladelse til at færdes omkring skinnerne, når der er sporarbejde. Meget af tiden går derfor også med at tale i telefon og dirigere de forskellige folk rundt på banerne, så de ikke støder ind i hinanden med deres køretøjer og kraner. Om dagen derimod er det togtrafikken, der bliver overvåget. Jeg har både nattevagter og vagter om formiddagen, så jeg oplever lige dele af begge ting.

− Jeg kan rigtig godt lide den frihed, det giver mig at have fri, når andre ikke har. Jeg kan ikke så godt lide de skemalagte hverdage fra otte til 16 og fri i weekenderne, så derfor har jeg altid haft skiftearbejde.

− Skæve arbejdstider går selvfølgelig ud over familie- og socialliv, og det besværliggør da sommetider planlægningen. Tidligere har jeg været alene med min søn, og i den tid har min mor været en stor hjælp med pasning. Hun har også selv altid været i skiftearbejde, så hun har den samme indstilling til arbejdstider som mig. Nu hjælper min kæreste meget, når jeg selv er på arbejde.

− Jeg går ikke så meget ud, så jeg føler ikke, at jeg går glip af en masse ved at være på arbejde. Men når man om vinteren skal på arbejde i de sene aftentimer, mens alle andre går i seng, og man også mest af alt selv har lyst til at sove, så har jeg lyst til at blive hjemme. Men når jeg så er fremme, er det helt fint at være på arbejde, for der er ligesom en helt anden stemning på kontoret, når man arbejder om natten. Inde i vores lokale er der helt stille – man kommer sine kolleger ved på en anden måde, fordi man er mere afslappet. Stemningen er mere uformel. Vi er kun 10-12 mennesker på arbejde om natten – det er halvt så mange som om dagen, så der bliver skruet ned for volumen. Man hygger lidt mere. Ved den årlige afslutning på den professionelle amerikanske fodboldliga, NFL, sørger vi for eksempel for at købe ind til store burgere og pommes frites – i allerbedste amerikanerstil.

Cecilia Linn Hallingby har skiftende arbejdstider og arbejder gerne fra sen

aften til tidlig morgen eller fra tidlig morgen til op ad formiddagen. Banedanmarks trafikledere styrer togtrafikken i hele landet.

LÆS OGSÅ: Milena arbejder med prostituerede kvinder: “Nogle kvinder kravler ind under huden på mig”

LÆS OGSÅ: ”Der er ingen begrænsninger. Det er kun mig selv, der afgør, hvordan det her ender.”

LÆS OGSÅ: ”Man lærer at distancere sig. Det er ikke min sorg. Det er ikke mit barn.”

Cecilia Linn Hallingby, 36

Trafikleder hos Banedanmark, hvor hun styrer togtrafikken på S-banen.

Natarbejde

Selvom døgnåbne supermarkeder, fitnesscentre og webshops har givet nye muligheder for at få de små timer til at gå, bruger de fleste af os natten på at sove. Men mens størstedelen af danskerne trækker dynen op over sig, trækker nogle i arbejdstøjet og sørger for at holde landet kørende.

Nattearbejderne er vågne, når vi andre sover, og sover, når vi andre er vågne, men faktisk sover nattearbejdere en til to timer mindre efter en nattevagt end en almindelig dagarbejder gør, fortæller Anne Helene Garde, der er professor med særlige opgaver i psykosocialt arbejdsmiljø.

– Efter en nattevagt vågner man gerne omkring middagstid, og ofte føler man sig ikke helt veludhvilet. Vi sover ikke lige så længe om dagen som om natten, fordi vi mennesker er dagdyr, siger Anne Helene Garde og uddyber:

− Hele vores krop er indstillet til at sove om natten og være vågen om dagen. Næsten alle vores biologiske funktioner har en døgnrytme. For der er nemlig ting, der skal ske i kroppen, når vi sover og ting, der skal ske, når vi er vågne.

Dårligere helbred

Forstyrrelser i døgnrytmen kan gå ud over helbredet, og det diskuteres stadig, om natarbejde giver øget risiko for forskellige sygdomme.

− Når man arbejder om natten, kommer ens døgnrytmer ud af takt, og man sover mindre. Mindre søvn hænger sammen med et dårligere helbred, siger Anne Helene Garde.

For ikke at rykke alt for meget rundt på døgnrytmen, anbefaler Videncenter for Arbejdsmiljø, at man ikke har for mange nattevagter i træk.

− Flere folk, der har natarbejde, vil dog hellere have mange nattevagter i træk, så der ikke er så mange skift. Mange fortæller, at den første nattevagt, og dagen efter den sidste nattevagt er rigtig hård. Det er nemlig der, man virkelig skal vende sin døgnrytme og holde sig vågen, når kroppen faktisk synes, den skal sove. Men anbefalingen om færre nattevagter i træk bygger især på vores viden om de biologiske mekanismer, der formodes at koble natarbejde til brystkræft, siger Anne Helene Garde.

Natarbejde

Defineres som mindst tre timers arbejde i tidsrummet 00.00-05.00, og mindst 300 timers årligt arbejde i dette tidsrum. 

Der er omkring 300.000 natarbejdere i Danmark.

Kilde: Videnscenter for Arbejdsmiljø