Ekspert: Sådan booster du din karriere, kvinde
Podcasts som ”GirlBoss”, ”The Guilty Feminist”, ”The High Low” og ”Goop” omhandler alle styrken i, at kvinder hjælper hinanden strategisk. For der er stadig behov for, at vi kvinder satser mere og løfter hinanden. Det mener ledelsesrådgiver, iværksætterkonsulent og forfatter Charlotte Mandrup.
ALT for damerne har siden januar kørt en søstersindkampagne, hvor vi med hjælp fra et hav af seje kvinder er kommet med bud på, hvordan vi bliver bedre til at bakke hinanden op og spille hinanden gode både privat og på jobbet.
Er det virkelig nødvendigt for os seje, danske damer at tænke aktivt i hjælp til selvhjælp? ”Ja”, siger Charlotte Mandrup, der netop har udgivet bogen ”Mig A/S”. Hun mener, det er helt afgørende, at danske kvinder tror mere på egne evner og også hjælper hinanden frem og op – både privat og professionelt – hvis vi skal gøre sig gældende på arbejdsmarkedet og komme i mål med ligestillingen.
Er kvinde fortsat kvinde værst?
– Jeg er selv født i 1960 og tilhører den generation af kvinder, som var den første til at komme ind på ledergangene. Dengang i 80’erne ville kvinder helst ikke blive set sammen. Vi iførte os skulderpuder og attachémapper og prøvede at ligne de mænd, vi var omgivet af alle vegne. Der er kvinderne i dag kommet meget længere. Særligt den yngre generation af kvinder støtter hinanden og tillader samtidig sig selv at være og ligne kvinder. De ved godt, at de ikke behøver at gå i habit og efterligne mænd for at vinde respekt og blive hørt.
Er vi blevet bedre til at ”lean in”, som Sheryl Sandberg kalder det – altså ikke at bede om lov, men bare tage vores plads ved lederbordet?
– Som jeg ser det, er der sket to ting. Mænd i lederpositioner er blevet mere åbne, og vi er blevet bedre til at sige højt, hvad vi vil. Men vi er fortsat ikke gode nok til at være risikovillige. Kvinder, der ikke er ledere eller befinder sig på et mellem-lederniveau, er ikke taktiske nok. Vi tror faktisk, at taktik er et fy-ord, og at det er særligt slemt at tænke taktisk i forhold til sin karriere, hvis man er kvinde. Men det bliver et spil om knaphed, hvor kvinder ikke vinder – for du kan ikke deles om en lederpost; der er kun et begrænset antal lederstillinger i en organisation. Vi får svært ved at nå i mål, fordi vi ofte tror, at det bliver bemærket, hvis vi blot er en god kollega eller hjælper andre frem. Mange virksomheder er opbygget som et organisatorisk spil med begrænsede ressourcer og en hierarkisk, militær struktur. Så selv om vi er blevet bedre til at ”lean in”, og udviklingen går den rigtige vej, er vi stadig for meget i kontrol. Vi er stadig bange for at lave fejl og for at være uelskede. Men vi skal være bedre at gå til vores arbejdsliv og karriere som en sport og ikke som en familie, hvor vi skal elskes.
Hvordan vil kvinder begå sig på fremtidens arbejdsmarked?
– Meget af det, vi kommer til at se i fremtiden, passer lige ind i kvindens DNA. Vi har en grundlæggende bevægelighed i os. Vi kan både tage opvasken og den alvorlige samtale. Og selvom vi ikke kan forudsige præcis, hvordan fremtidens arbejdsmarked ser ud, så peger alting på, at strukturerne bliver mere bevægelige. Ledelse bliver i mindre udstrækning knyttet til en rolle. Det bliver noget, vi gør sammen, skaber sammen og fordeler imellem os. Et nøgleord på fremtidens arbejdsmarked bliver “samarbejde”. Evnen til at samarbejde vil blive stadig mere vigtig, og det er vi kvinder gode til.
Hvorfor er kvinder gode til det?
– Fordi vi er smidige. Vi er empatiske, opfanger stemninger og justerer vores opgaver efter det. Der, hvor vi kan udvikle vores smidighed, er ved at lære at smide kontrollen. Vi skal indstille os på, at en fortsat dygtiggørelse bliver et krav i fremtiden. Derfor kan vi også smide forestillingen om, at nu er vi “i mål” eller “gode nok”. Den gode nyhed er nemlig, at fremover får vi lov til at bekymre os mindre, være mindre perfektionistiske og blive mere risikovillige.”
Hvad kan netværksgrupper bidrage med, og hvornår bliver de tidsrøvere?
– Hvis jeg skal være rigtigt hård, så bliver netværksgrupper alt for ofte en narresut. Vi er blevet overbevist om, at netværk er godt, så vi tror, at hvis bare vi er i en ledergruppe eller går til netværksarrangement, så er vores lykke gjort. Når et netværk virker, kan du fysisk mærke det. Så har du en varme i maven, når du tager derfra. Du har mødt gode mennesker, og du er blevet inspireret. Men gør det klart på forhånd, hvad dit netværk skal give dig: er det for at blive inspireret, er det for at blive bekræftet, eller er det for at fremme din karriere? Lav så en målrettet portefølje, der samler de mennesker, som kan matche dit mål.
Hvorfor er det en god idé at gå målrettet og ikke bare organisk til værks, når man vil udvide sit netværk?
– Fordi vi kvinder ikke er skarpe til det endnu. Vi er gode til at skabe sociale relationer, men vi er knap så gode til de professionelle relationer. Mine kvindelige klienter er ikke gode til selv at forme deres netværk. De sidder og kigger på, om de skal melde sig ind i den ene eller den anden gruppe og bruger enormt meget tid på processen. Men gennemgå LinkedIn eller Bumble-grupper, og ræk selv ud efter dem, du vil have fat i. Det ligger dybt i mange af os kvinder, at vi har svært ved at sælge os selv eller tale pænt om os selv. Vi er mange, der går med en drøm om at blive jagtet af en headhunter, eller at en kunde ringer med en stor ordre. Men venter du på det, så kan du komme til at vente længe.