Den ubekvemme økonomiske sandhed

Er mænds forbrug "klogere" end kvinders?

Forbrugerøkonom i Nordea, Ann Lehmann Erichsen, deler tanker og facts om mænd og kvinders forskellige forbrugsmønstre. Vi vil hellere have Prada-tasker end store biler, men er taskerne nødvendigvis en dårligere investering?

Jeg mødte svenske Katrine Kielos i DR byen, da vi begge skulle interviewes om økonomi og køn i anledning af hendes nye bog "Det eneste køn", der udkom i Danmark den 3. juni. Hendes bog er en feministisk kritik af de maskuline tilgange i økonomisk teori. Hendes bog har skabt debat i Sverige, og hun har fået en pris for bogen. (læs et interview med hende på Politiken.dk, red.)

Jeg har selv via mange undersøgelser været med til at fremskaffe ny viden, der punkterer myterne om penge, kvinder og mænd. Når disse facts kommer på bordet, bliver man nemt stemplet som feminist, fordi den ny rusker op i gamle mønstre.

Mænds forbrug fremstilles smartere end kvinders

Vi ved i detaljer, hvordan kvinders økonomiske valg adskiller sig fra mænds såvel i hverdagsøkonomien, som når formuen skal investeres. Den viden kan bruges til at fremstille mænds valg som langt smartere end kvinders. Gør man det er man for énøjet. Mange glemmer nemlig, at økonomi ikke er naturvidenskab med naturlove på linje med tyngdeloven.

Tværtimod bliver både milliardinvesteringer såvel som hverdagens økonomiske beslutninger baseret på tro! Ja, du læste rigtigt. Kvalificeret tro, men tro. Troen på hvordan renten udvikler sig, hvordan et marked udvikler sig osv. er det der afgør, om man vælger den ene frem for den anden løsning. Ingen kan jo forudsige fremtidens økonomiske udvikling med 100 pct. sikkerhed. Det er sværere at forudsige end vejrudsigten en uge frem.

Større værditab på Audien end på Prada-tasken

Mænd får italesat deres "investeringer" i eksempelvis en Audi, så de får et anerkendende nik, selvom købet af sådan en bil giver større tab i form af afskrivninger end kvindens køb af Pradatasken. Mænd og mænd, der skriver om økonomi, er gode til at bortforklare dette faktum. Og de maskuline økonomiske valg er da ofte dem, der får det blå stempel, men deres valg får altså ikke hele verden til at dreje rundt.

Formidlere af økonomi gør klogt i at huske, at kvinders bidrag til samfundsøkonomien er meget væsentlige, og med til at holde hjulene i gang, - selvom de ganske ofte træffer andre valg end mænd. Kort sagt har vi brug for både maskuline og feminine valg i økonomien, - det er mangfoldigheden og forskelligheden, der skaber helheden og driver samfundsøkonomien.

Men hvad er det for facts om økonomien, der kan være ubekvemme?

Hårde facts om kvinder, mænd og penge:

- Boliglånet er oftere en maskulin end en feminin beslutning. I Danmark er hver fjerde kvinde hovedforsørger. Alligevel er det sjældent, at danske forsørgerkvinder tager ansvar for boliglånet.

- Forsørgerkvinder skiller sig positivt ud fra andre kvinder og mænd ved at gå meget højt op i opsparing til deres børn

- Forsørgerkvinder er ikke ret meget bedre til at passe på sig selv økonomisk set end kvinder i gennemsnit. Forsørgerkvinderne har ikke oftere et testamente, en ægtepagt eller en samejeaftale end andre kvinder. Faktisk har mænd, der er hovedforsørgere dobbelt så ofte en ægtepagt som kvindelige hovedforsørgere

- Ser vi på måden, hvorpå de månedlige udgifter deles, tilrettelægger forsørgerkvinder sig mere fælles, og mindre "egoistisk" end mandlige hovedforsørgere

- Man kan konkludere, at kvinder der har det økonomiske hovedansvar for en familie, tager ansvaret mindst lige så alvorligt som mænd i samme situation, men med en mere solidarisk profil

- Kvinder ikke er lige så aktive investorer som mænd. (Hos Dansk Aktionærforening er eksempelvis kun omkring 20 pct. af medlemmerne kvinder)

- Den mest aktive, vidende og velhavende investor, der holder af at investere, har høj uddannelse og høj indkomst, er kun i et ud af tre tilfælde en kvinde

- Kvinder foretrækker lav risiko, når de sparer op og investerer og det reducerer både risikoen for tab og muligheden for store gevinster

- Undersøgelser peger entydigt på, at når man sammenligner kvinder og mænd, der investerer i aktier, så klarer kvinder sig bedst, takket være den mere passive tilgang til investering

- En utrykt dansk undersøgelse fra 2012 blandt 1917 formuende investorer, hvoraf halvdelen var kvinder, viser stort fokus på ansvarlighed i investeringer. I svarene var der signifikante kønsforskelle. 72 pct. af kvinderne svarede, at ansvarlighed anses som signifikant vigtigere end afkast, for mænd var tallet 57 pct. Kun 6 pct. svarede, at afkastet var det vigtigste, og i den kategori var der ingen kønsforskelle

- En anden tilsvarende undersøgelse fra 2011 blandt 1905 investorer i Danmark viser tilsvarende resultater, hvor kvinder vægter ansvarlige investeringer betydelig højere end mænd, ligesom deres modstand mod investeringer i lovlig våbenindustri og a-kraft er betydelig større end mænds

- Man skal derfor ikke tage kvinders mere passive tilgang til investering som udtryk for manglende holdninger til, hvordan der skal investeres

LÆS OGSÅ: Hold bryllup på tre budgetter

Er kvinder ligefrem fremtidens drømmeinvestor?

Når kvinder satser på ansvarlighed, ikke alene når de styrer den private økonomi, men også i investeringssammenhæng, bør det vække eftertanke også hos den professionelle investor i større pensionskasser o. lign., der investerer på vegne af ikke mindst de kvindelige investorer. Det bør også notes hos politiske beslutningstagere, der også agerer på vegne af det kvindelige vælgerkorps.

Det kan være godt nyt for virksomheder og projekter, der går utraditionelle veje og anvender nye miljøvenlige teknologier m.m., som skal finansieres.

Ser vi noget ind i fremtiden, vil jeg mene, at kvinder, der i alle undersøgelser, sætter ansvarlige og grønne investeringer højere end mænd, vil blive en ombejlet investor for alle, der ønsker at styrke ansvarlige investeringer og "forgrønne" deres investering.

Måske bliver den "forgrønnede" investering også den mest forgyldte på sigt, når vi ser på de geopolitiske og af miljø-ressourcemæssige udfordringer verden står overfor.

Der er skarpe holdninger i Pradatasken – glem ikke det, når I kører forbi i jeres Audi.

LÆS OGSÅ: 5 tip - Sådan holder pengene længere

Ann Lehmann Erichsen

Ann Lehmann Erichsen, cand. jur., er forbrugerøkonom og ansat i Nordea. Hun vil jævnligt levere klummer om penge og privatøkonomi til ALTfordamerne.dk.

Hendes fokusområde er privatøkonomi. Via undersøgelser og analyser formidler hun den nyeste viden om danskernes privatøkonomi og forbrug.