Derfor finder du altid de korte cowboyshorts frem, når du skal på festival
Mine egne mikroskopiske Levis-shorts blev døbt "single-shorts" sidst, jeg var på Roskilde Festival.
For nyligt skulle jeg rydde op i mit klædeskab. I ved en af de årlige sorteringsdage, hvor man skuer helt op for musikken, og får samlet en masse ting i poser, som man har intentioner om at tage med på loppemarked. Selvom det ikke er den mest ophidsende søndagsaktivitet, er det alligevel nostalgisk at gå de gamle klæder igennem. Og denne dag var ingen undtagelse, for bagerst i skabet finder jeg min samling af upassende, korte cowboyshorts. Den slags shorts der af uforklarlige årsager formår at snige sig med i tasken hvert år, når dyreskuepladsen i Roskilde forvandles til et mekka af fadøl og festivals-entusiaster. Og som kun får lov til at se dagens lys i lige præcis denne uge.
Her står jeg så. I mine meget korte shorts længst til venstre.
Mit fund fik mig til at spekulere på, hvad det egentlig er, der gør, at vi hopper i de halvbillige benklæder og skider blufærdigheden et stykke, når vi tager på festival.
LÆS OGSÅ: "Hvis det her bliver din diagnose, er der ingen hjælp at hente"
Tænk bare på det ikoniske billede af modellen Kate Moss, der træsker gennem mudderet iført Hunter-gummistøvler og hotpants under Glastonbury Festival i 2005. Er det hende, vi alle forsøger at efterligne, når vi hopper i de korte shorts af denim?
Eller stammer vores lyst til at iføre os den karakteristiske festival-shorts i virkeligheden fra halvfjerdsernes frisind og bare bryster?
En Google-søgning på gamle festivalbilleder gør det klart, at festivalmoden i hvert fald ikke har ændret sig siden dengang. Det første billede, jeg støder på, stammer fra en Kvindefestival i Fælledparken fra 1976. Bemærkelsesværdigt er det, at kvinderne bag bordet har nøjagtig den samme cowboyshorts på, som jeg selv, og mange andre kvindelige festivaldeltagere ifører sig år efter år.
Kilde: Berlinske.dk "Sådan så festivaler ud i gamle dage" fotograf Emil Christensen
De korte short med frit udsyn til hud og baller, har altså været fast festivalinventar længe før Kate Moss iførte sig dem i nullerne. Men hvorfor er det lige præcis denne beklædningsgenstand, der har sat sig på festivalpladsen? Det ringer jeg til Kristine Munkgård Pedersen for at blive klogere på. Hun er ekstern lektor i performance og design på Roskilde Universitet, og har skrevet en Ph.d. om kulturel produktion på Roskilde Festival.
LÆS OGSÅ: "Jeg var ikke Guds bedste folkeskolebarn"
Cowboyshorts fjerner forskelle
Spørger man hende, er der ikke noget overraskende i, at det er de korte cowboyshorts, der dominerer festivalmoden årti efter årti.
"Jeans og cowboyshorts er uløseligt tilknyttet 60'erne og 70'ernes ungdomskultur. Det er oprindeligt arbejderklassens uniform, som unge mennesker senere har taget til sig. Det var en antiautoritær beklædningsgenstand, man dengang brugte til at signalere lighed på tværs af køn, befolkningsgrupper og indtjening. Den samme lighed forsøger vi at skabe, når vi ifører os de korte cowboyshorts på Roskilde Festival."
Når vi hopper i et par cowboyshorts, forsøger vi at afindividualisere os selv, hvilket er karakteristisk ritual ved Roskilde Festival. Her er det nemlig iscenesættelsen af gruppen og kollektivet, der er vigtigt, forklarer Kristine Munkgård Pedersen.
Vi leger hippier for en stund
Men vi tager ikke kun shortsene på for at nedbryde forskellene imellem os. Vi gør det også for at signalere, at vi er mere løsslupne på festivaler, og fordi ønsker at bryde med vores hverdag.
"Jeg ser shortsene som en slags udklædning, hvor vi for en kort stund prøver at tage afstand fra vores sædvanlige arbejdsuniformer, ved at lege sexede hippier. Ikke rent politisk, rent men æstetisk. Der har lige siden halvfjerdserne været noget fanden i voldsked over at iklæde sig noget, der er associeret med en mandlig beklædningsgenstand," siger hun og fortsætter.
"Man er sexet fordi, man fremstår mere ligeglad med, hvordan man ser ud i et par cowboyshorts. Havde det været et miniskirt, Roskilde Festival deltagerne gik rundt i, ville associationer være nogle helt andre. Shortsene er sex, drugs and rock'n'roll', hvor et miniskirt er mere eksplicit sexede."
Skræmmende udvikling
Selvom der ikke er noget overraskende i, at vi følger fælleskabet og ifører os det samme tøj, så kan kvinders udprægede brug af cowboyshort på festivaller være et udtryk for en ærgerlig udviklingstendens, mener Kristine Munkgård Pedersen.
"Jeg kan godt være lidt bekymret for, hvis shortsene kun er nogle, vi finder frem, når vi skal på festival. For så er det jo blevet en strammende uniform. Det gode ved festivaller er netop, at vi kan føle os frie til at følge vores instinkter, men denne følelse ryger jo, hvis vi bare bliver festivalrobotter, der iklæder os den samme uniform."
Robotshort eller ej, jeg tror sgu de ryger med i tasken igen i år. De er praktiske, og så synes jeg, det er befriende, at have noget andet tøj på, når jeg er på festival, end når jeg møder ind på kontoret. Og jeg ville lyve, hvis jeg sagde, at det ikke er rart at få lov til at vise stængerne frem bare engang imellem.
Kate Moss er langt fra den eneste kendis, der har iført sig de korte cowboyshorts på festivaler.
Emma Waston, Glastonbury 2010
Alexa Chung, V Festival 2010
LÆS OGSÅ: Fra anoreksi til bulimi: Julia tog 40 kg på i løbet af et halvt år
LÆS OGSÅ: To unge mænd sagde, at Julie ikke burde have bikini på. Her er hendes svar
LÆS OGSÅ: Stor guide: 20 bud på sommerens swimwear