Dét skal du være opmærksom på, når du opretter familielån

Dét skal du være opmærksom på, når du opretter familielån

Se, hvad du skal være opmærksom på, hvis du vil oprette et såkaldt familielån

Ønsker du at låne en i din nære familie penge skal du være opmærksom på hvordan lånedokumentet udfærdiges, således at der ikke efterfølgende kommer problemer i forhold til Skat.

Situationen kan f.eks. være den, at du ejer et sommerhus, som du ønsker, at overdrage til din søn. For at din søn ikke skal have penge op af lommen aftales det, at han låner et beløb af dig svarende til købesummen. Der oprettes herefter et såkaldt rente- og afdragsfrit familielån.

Et sådant familielån kaldes også et anfordringslån. Grunden til dette er, at det er en betingelse for, at lånet kan ydes rente- og afdragsfrit, at du som långiver altid skal kunne opsige lån til fuld indfrielse uden varsel ("på anfordring").

Lån versus Gave/arveforskud

Havde du frem for at yde beløbet som et lån, givet det som gave eller arveforskud skulle modtageren have betalt en afgift/skat - for din søns vedkommende en afgift på 15 %.

Kan lånet nedskrives med det afgiftsfrie gavebeløb?

Såfremt du måtte ønske det, har du mulighed for årligt at nedskrive lånet med det afgiftsfrie gavebeløb (i forhold til din søn vil det sige en årlig nedskrivning på 58.700 kr. (2013)).

Du skal dog være opmærksom på, at der ikke på forhånd må aftales en fast årlig nedskrivning med det afgiftsfrie gavebeløb. I så fald vil Skat anse lånet som en gave, og der vil blive pålagt fuld afgift.

"Pludselig gavmildhed"

Nedskrivning skal med andre ord være "et udslag af pludselig gavmildhed"- altså være en gave du årligt tager stilling til, om du ønsker at give.

Hver gang lånet nedskrives bør dette anføres på lånedokumentet og af bevismæssige grunde bør dette dateres og underskrives.

Du skal være opmærksom på, at restgælden forfalder til betaling ved din død. Du bør eventuelt tage højde for denne situation i et testamente.

LÆS OGSÅ: Hvor store gaver må jeg give uden, at der skal betales skat?

Anne Kjærhus Mortensen

Anne Kjærhus Mortensen er ansat som advokat i Ret & Råd Hillerød med speciale i skilsmisse, arv og pension. Hun er derudover ansat som ekstern lektor på Københavns universitet i fagene Arv og Pension samt Privat Generationsskifte. Hun underviser såvel advokater og revisorer om emnerne og skriver løbende artikler på området.