Markant stigning i digitale krænkelser hos børn og unge

2 ud af 3 børn og unge oplever digitale krænkelser - Red Barnet har disse råd til forældre

En ny undersøgelse viser en markant stigning blandt børn og unge, som udsættes for ubehagelige oplevelser online. Og det kan have alvorlige konsekvenser.

"Jeg har tit oplevet, at folk har svinet mig til over sociale medier. Jeg tror bare, det er lettere. Det er nogle, jeg har gået i klasse med. Når vi er ovre på skolen, snakker de slet ikke til mig. Og hvis de gjorde, var de rimelig søde. Men når vi ikke var i skole, og det var online, så kunne de sagtens svine mig til.”

"Der var en video på TikTok med en pige, der sad i en bruser, og så var der tre mænd, der stod og skar hovedet over på hende ... Og der er også en, der har blendet en kat levende. Det er sådan lidt ubehageligt. Det var bare, da jeg sad og scrollede. Jeg tænkte, ’hvorfor gør de sådan noget’? Så scrollede jeg videre. Jeg vidste ikke rigtig, hvad jeg skulle gøre.”

Ovenstående to citater stammer fra to 15-årige piger. De har sammen med flere tusinde andre børn og unge deltaget i en ny undersøgelse om børn og unges erfaringer med digitale krænkelser og ubehagelige oplevelser online. 

Undersøgelsen er foretaget for Epinion for Red Barnet og TrygFonden.

Den viser blandt andet også, at hele 69 pct. af børn og unge har oplevet mindst én digital krænkelse eller anden ubehagelig oplevelse online inden for det seneste år. 

Fremmede voksne har direkte adgang til børneværelset

Ifølge undersøgelsen tæller de ubehagelige oplevelser alt fra at modtage intime billeder eller voldsomme videoer, som de ikke havde hverken bedt om eller lyst til at se til at blive holdt udenfor, spredt rygter om eller blive mobbet på sociale medier.

Undersøgelsen gør opmærksom på, at med indtoget af de sociale medier på vores børn og unges telefoner, har fremmede voksne fået direkte adgang til børneværelset. 

Hvert fjerde barn og ung har prøvet at blive kontaktet af en fremmed voksen på nettet inden for det seneste år. 12 pct. har oplevet at blive kontaktet af en fremmed voksen, som ville have dem til at gøre ting, de ikke havde lyst til, som fx at sende billeder af deres krop.

Børnene og de unge fortæller i undersøgelsen, at det kan være svært at sige det højt og bede om hjælp, når de har oplevet noget ubehageligt online. Og det kan der være flere forskellige grunde til.

En af dem er, at voldsomme oplevelser bliver set som et almindeligt vilkår ved at være på nettet, og derfor kan tanken om at søge hjælp virke fjern. Samtidig kan det være svært at sætte ord på oplevelserne og regne ud, hvem de skal søge hjælp hos.

Brug for hjælp?

SletDet Rådgivningen hjælper børn og unge under 18 år samt forældre, pårørende og fagpersoner med at håndtere digitale krænkelser og ubehagelige oplevelser på nettet 

Du kan kontakte Red Barnets rådgivning på 29 27 01 01, hvis du eller dit barn har været udsat for digitale krænkelser eller ubehageligt indhold på nettet.

Du kan også chatte med rådgivningen. Du finder chatten her.

"Det er min erfaring, at der opstår en stille mistrivsel. Der kommer en gradvis opblomstring af symptomer på depression og angst. Det er helt klart de ting, man kan se, når børn og unge efterlades alene på nettet," siger psykolog David Madsen til DR.dk.

Han har specialiseret sig i sociale mediers påvirkning på børn og unge og opfordrer os til at tage undersøgelsen alvorligt, da det ellers kan have store konsekvenser.

Generalsekretær i Red Barnet, Johanne Schmidt-Nielsen, kalder det i følge TV 2 "meget, meget voldsomt", at flertallet nu er ofre for de digitale ubehageligheder. Og ifølge hende er der brug for mere handling, både hos forældre, i EU, på skolerne, blandt techgiganterne og på Christiansborg.

Red Barnets anbefalinger til forældre

Vis, at du er der for dit barn 

Dit barn skal vide, at det altid trygt kan komme til dig, hvis det oplever noget ubehageligt på nettet, uden at du bliver skuffet, vred eller tager barnets mobil. Vi ved nemlig, at frygten for, at forældre reagerer med straf eller skuffelse, desværre er en meget stor barriere for, at børn går til deres forældre. 

Kom på samme side af skærmen som dit barn 

Du behøver ikke vide alt om streaks eller algoritmer for at spørge ind til dit barns digitale færden. Du er ekspert i dit barn, og det er langt vigtigere. Det kræver ingen digitale evner at være nysgerrig, så kom over på den anden side af telefonen og computerskærmen og kig med. Vi ved, at de forældre, der taler med deres børn om, hvad de laver på nettet, når det er godt, trygt og helt almindeligt, er de forældre, som børn i højere grad kommer til, når de har oplevet noget ubehageligt. 

Få hjælp til din hjælp 

Hjælp dit barn med at få sat profiler på sociale medier op, så de er så sikre og private som muligt. Du kan ringe til SletDet Rådgivningen eller gå ind på Red Barnets hjemmeside og få hjælp. Der kan du også få hjælp til at anmelde, få fjernet materiale og kontakte sociale medier.

Kilde: Red Barnet