2 ud af 3 børn og unge oplever digitale krænkelser - Red Barnet har disse råd til forældre
En ny undersøgelse viser en markant stigning blandt børn og unge, som udsættes for ubehagelige oplevelser online. Og det kan have alvorlige konsekvenser.
"Jeg har tit oplevet, at folk har svinet mig til over sociale medier. Jeg tror bare, det er lettere. Det er nogle, jeg har gået i klasse med. Når vi er ovre på skolen, snakker de slet ikke til mig. Og hvis de gjorde, var de rimelig søde. Men når vi ikke var i skole, og det var online, så kunne de sagtens svine mig til.”
"Der var en video på TikTok med en pige, der sad i en bruser, og
så var der tre mænd, der stod og skar hovedet over på hende ... Og der er også en, der har blendet en
kat levende. Det er sådan lidt ubehageligt. Det var bare, da
jeg sad og scrollede. Jeg tænkte, ’hvorfor gør de sådan noget’?
Så scrollede jeg videre. Jeg vidste ikke rigtig, hvad jeg skulle gøre.”
Ovenstående to citater stammer fra to 15-årige piger. De har sammen med flere tusinde andre børn og unge deltaget i en ny undersøgelse om børn og unges erfaringer med digitale krænkelser og ubehagelige oplevelser online.
Undersøgelsen er foretaget for Epinion for Red Barnet og TrygFonden.
Den viser blandt andet også, at hele 69 pct. af børn og unge har oplevet mindst én digital krænkelse eller anden ubehagelig oplevelse online inden for det seneste år.
Fremmede voksne har direkte adgang til børneværelset
Ifølge undersøgelsen tæller de ubehagelige oplevelser alt fra at modtage intime billeder eller voldsomme videoer, som de ikke havde hverken bedt om eller lyst til at se til at blive holdt udenfor, spredt rygter om eller blive mobbet på sociale medier.
Undersøgelsen gør opmærksom på, at med indtoget af de sociale medier på vores børn og unges telefoner, har fremmede voksne fået direkte adgang til børneværelset.
Hvert fjerde barn og ung har
prøvet at blive kontaktet af en fremmed voksen
på nettet inden for det seneste år. 12 pct. har oplevet at blive kontaktet af en fremmed voksen, som ville have dem til at gøre ting, de ikke havde lyst til, som fx at sende billeder af deres krop.
Børnene og de unge fortæller i undersøgelsen, at det kan være svært at sige det højt og bede om hjælp, når de har oplevet noget ubehageligt online. Og det kan der være flere forskellige grunde til.
En af dem er, at
voldsomme oplevelser bliver set som et almindeligt vilkår ved at være på nettet, og derfor kan
tanken om at søge hjælp virke fjern. Samtidig kan
det være svært at sætte ord på oplevelserne og
regne ud, hvem de skal søge hjælp hos.
"Det er min erfaring, at der opstår en stille mistrivsel. Der kommer en gradvis opblomstring af symptomer på depression og angst. Det er helt klart de ting, man kan se, når børn og unge efterlades alene på nettet," siger psykolog David Madsen til DR.dk.
Han har specialiseret sig i sociale mediers påvirkning på børn og unge og opfordrer os til at tage undersøgelsen alvorligt, da det ellers kan have store konsekvenser.
Generalsekretær i Red Barnet, Johanne Schmidt-Nielsen, kalder det i følge TV 2 "meget, meget voldsomt", at flertallet nu er ofre for de digitale ubehageligheder. Og ifølge hende er der brug for mere handling, både hos forældre, i EU, på skolerne, blandt techgiganterne og på Christiansborg.