Dit kamera stjæler din hukommelse
Få eksperternes svar på, hvilke konsekvenser det har, at vi er så optaget af at tage billeder.
Vi tager billeder som aldrig før. Festen, brylluppet, koncerten og middagen. Alt, hvad vi foretager os, skal dokumenteres og deles på de sociale medier, så vi efterfølgende kan se de virtuelle likes rulle ind over skærmen. Og grænsen for hvor, hvornår og hvor mange gange vi blitzer, er ikke-eksisterende. Men hvilke konsekvenser har det egentlig for os, at vi er så optaget af at dokumentere, hvad vi laver? Det har vi spurgt en hjerneforsker, en digital trendanalytiker og en professionel fotograf om.
Kan du også se gamle billeder igennem på telefonen og blive overrasket over steder, du har været eller ting du har set, som du helt har glemt? Hvis ja, så er det ikke et tilfælde. For amerikansk forskning fra Department of Psychology på Fairfield University viser, at du har tendens til at glemme dine oplevelser, når du tager billeder, ifølge Videnskab.dk.
Deltagerne i forsøget kunne både huske færre af de ting, de havde fotograferet, og samtidig også færre detaljer om hver enkelt ting, end tilfældet var, når de blot observerede de ting de så uden at tage billeder af dem.
LÆS OGSÅ: Sådan får du en skarp hukommelse
Brug ikke dit kamera som din hukommelse
Det resultat kommer ikke bag på Ann-Elisabeth Knudsen. Hun er psykologisk hjerneforsker og forfatter til flere bøger om hjernens virke bekræfter, at vores hukommelse påvirkes negativt af at tage billeder:
- Vores billedhukommelse er ikke nødvendigvis dårligere end vores sproglige hukommelse. Det som kan være et problem er, hvis kameraet bliver brugt i stedet for hukommelsen, så de neurale netværk i hjernens tindingelap ikke aktiveres, fortæller hun.
- Oplevelserne eller øjeblikkene lagres ikke i hjernens hukommelsessystem, hvis kameraet bliver brugt som beskyttelse eller som værn mod "ægte" tilstedeværelse. Hvis man derimod bruger tid på at komponere billedet, lyssætning, detaljer osv. inden billedet tages, så huskes det lige så fint, som sætninger eller andre oplevelser, forsætter hun.
LÆS OGSÅ: Skader du dine børn ved at lægge billeder op af dem?
Ann-Elisabeth Knudsen påpeger desuden, at vores hukommelse generelt set bliver dårligere af, at vi bruger de digitale medier i så høj grad, som vi gør:
- Vores hukommelse bliver dårligere af at bruge de digitale medier til at huske for os. For 10 år siden kunne du huske alle mulige adresser og telefonnumre, men i dag har du det på din smartphone, og du kan derfor dårligt huske dine egne børns telefonnumre uden at tjekke, afslutter hun.
Tab af nærvær
Hukommelsen er ikke det eneste område der påvirkes negativt af vores ihærdige trang til at opleve ting gennem fotolinsen. Den stjæler også vores fokus fra nuet. Det mener Christiane Vejlø, der er førende ekspert inden for digital livsstil og forholdet mellem teknologi og mennesker.
- Det tager nærvær fra den situation vi er i, når vi prøver at dokumentere den. Hvis vi ser en flot solnedgang igennem linsen på vores smartphone, er vi mere optaget af at finde frem til hvilket filter der skal på billedet frem for at nyde det smukke øjeblik, vi er i, siger Christiane Vejlø.
- Det samme gælder for de personer, der er mere fokuseret på at tage billeder af deres børn i stedet for at lege med dem, siger hun.
LÆS OGSÅ: Få inspiration til din madlavning på instagram
Men ifølge Christiane Vejlø skal vi ikke bebrejde de sociale medier for tabet af nærvær eller for at vores hukommelse bliver dårligere, men derimod os selv:
- Jeg mener ikke vi kan give de sociale medier og den teknologiske udvikling skylden for tabet af nærvær. Det handler om, at man mellemmenneskeligt sørger for at være nærværende, siger hun.
- Teknologien gør ikke noget, vi ikke selv får den til at gøre, påpeger hun.
Fotograf: Folk tager alt for mange billeder
Ikke alle er dog enige i, at det skaber problemer for os at have hovedet i kameraet. Kenneth Nguyen er professionel fotograf med mere end 56.000 følgere på instagram. Selvom han dagligt lægger et utal af billeder op på sociale medier, oplever han ikke personligt at miste hverken hukommelse eller nærvær. Tværtimod:
- Som fotograf ser man tingene på en helt anden måde. Her søger man et moment, der fortæller en historie. Jeg tror bestemt ikke, jeg husker dårligere af at tage billeder. Tværtimod så føler jeg, at jeg er mere opmærksom på detaljer og momenter, fortæller han.
Han mener dog, at det kan være anderledes for personer, der ikke fotograferer med omtanke:
- Jeg kan forestille mig, at det er anderledes med "almindelige" mennesker, som bare snapper løs med deres Iphone.
- Med de sociale medier i dag, så fotograferer de fleste folk bare for at fortælle, hvor de har været, og hvad de har oplevet. Der bliver ikke rigtig tænkt mere over det, påpeger han.
Eksperternes råd
Er du en af dem, der pludseligt kommer i tvivl om, hvorvidt du måske tager lidt for mange billeder? Og kommer du i tanke om, at det rent faktisk er et problem for dig at huske, hvad du har lavet, fordi du har haft mere fokus på at tage det perfekte billede til instagramprofilen. Så fortvivl ikke. For vores tre eksperter, giver dig her nogle gåde råd til, hvordan vi bliver mere nærværende og husker de gode stunder:
Indfør nogle husregler. Det kan være, at der ikke må være telefoner på spisebordet, eller at man slår notifikationer fra, når man kommer hjem fra arbejde, så er man sikker på i nogle øjeblikke at have nærvær
- Christiane Vejlø.
Få taget det fede billede, men vent til et bedre tidspunkt med at lægge det op. Nogle gange ville det ikke skade først bagefter at lave hashtags og ligge filtre på. Det er det, der tager tid.
- Christiane Vejlø.
Tag nogle billeder når der sker noget og så læg telefonen fra dig. Især til koncerter. Jeg synes, det er pisse irriterende, når folk skal filme et helt nummer med deres telefoner. Hvorfor gør I det? Lyden er alligevel dårlig og man kan ikke se noget. Tag hellere og nyd nummeret live frem for at se det gennem telefonen. For Guds skyld, lad din ipad blive derhjemme.
- Kenneth Nguyen.
Skab en historie, en stemning eller en følelse i forbindelse med det billede du tager, så bliver det i hjernens hukommelsessystem meget længere tid, end hvis du blot tager billeder.
- Ann-Elisabeth Knudsen.
LÆS OGSÅ: "Udsat for voldtægtsforsøg, hvorfor slog jeg ikke igen?"
LÆS OGSÅ: Curlingforælrdre: Får vi en generation, der ikke kan klare sig selv?
LÆS OGSÅ: "Man behøver ikke have et kæmpe forbrug for at have et godt liv"