Da Dopha havde svært ved at genkende sig selv, skrev hun en sang – og nu har hun et særligt håb

Kan du huske sangen ’Puff den magiske drage?’ Den er inspiration bag Dophas nyeste nummer, ’Puff’, fortæller hun i ALT for damernes videoserie ’Damernes Discman’. Her tager kvindelige kunstnere os med bagom deres egne yndlingsnumre.

”Jeg kan godt føle, at der er rigtig mange pligter i hverdagslivet og komme til at tænke ”Hvor er min legesyghed? Hvor er min fantasi?”

Netop de spørgsmål satte gang i tankerne hos sangeren Dopha, som i 2021 slog igennem med numre som ’The Game’ og ’Happy for me’. Spørgsmålene lagde kimen til hendes nye sang ’Puff’.

Sådan siger Dopha om nogle af de følelser, der lagde kimen til nummeret ’Puff’. Det fortæller hun til ALT for damerne i forbindelse med projektet ’Damernes Discman’, som sætter fokus på kvinder i musikken.

Ifølge ALT for damerne er der alt for stor køns-ubalance i musikbranchen, og derfor vil de gerne inspirere til at forbruge mere musik af kvindelige artister. Det gør de med playlisten ’Damernes Discman' og den tilhørende videoserie.

I videoen øverst i artiklen fortæller Dopha om at forbinde sig med sit indre barn og finde ind til sin nysgerrighed og fantasi.

En blanding af glæde og melankoli

For Dopha, som tidligere i år deltog i 13. sæson af ’Toppen af Poppen’, har nummeret ’Puff den magiske drage’ altid rummet både glæde og melankoli.

”Følelsen af, at der er noget, der kan slutte på et eller andet tidspunkt. Det kan være, at man aldrig kommer til at møde den der drage igen.”

I en periode, hvor hun selv følte, at hun havde mistet forbindelsen til sit tidligere jeg, skrev hun sangen ’Puff’ og drømte sig tilbage til sin barndom. Nu håber hun, at sangen kan hjælpe andre med at gøre det samme.

’Puff’ er det første nummer, Dopha har udgivet på dansk, i kølvandet på sin deltagelse i ’Toppen af Poppen’, hvor hun fortolkede sange af bl.a. Anne Linnet og Medina.

Lyt til nummeret ’Puff’ på playlisten ’Damernes Discman’ lige her.

Om 'Damernes Discman'

Du kan gøre en hel det for at ændre på den køns-ubalance, der er i musikbranchen – og det er endda virkelig nemt. Det eneste, du skal gøre, er nemlig at forbruge mere musik af kvindelige kunstnere: Stream deres musik, køb deres plader, tag til deres koncerter.

Er du i tvivl om, hvor du skal starte? Så er det heldigt, at vi har samlet en playliste med musik af danske kvinder til dig. Den hedder Damernes Discman og kan findes her.

I dag er kun 23 procent af den musik, der bliver streamet, af kvindelige kunstnere. Samtidig præsenterer streamingtjenesterne deres brugere for mere af den musik, der i forvejen er populær. Fordi vi lytter mest til mænd, bliver vi altså også præsenteret mest for mænd. Det er et ekkokammer, som gør det svært for kvinderne at blive hørt.

Når man som kvindelig kunstner statistisk set får færre streaminger end en mand, kan det være svært at overbevise pladeselskaberne om at satse på én, og man bliver ikke i lige så høj grad booket til festivaler og andre events.

De manglende streaminger starter altså en kædereaktion og er med til at holde kønsubalancen i musikbranchen i hævd. Derfor: Lyt, lyt, lyt til kvindelige kunstnere – f.eks. på playlisten Damernes Discman.