Damernes Discman

Dorthe Gerlach om vemodet ved at blive ældre: ”Jeg savner de kapitler i mit liv, der er ovre”

Dorthe Gerlach er 44 år og lige dér i livet, hvor hun gerne vil være. Alligevel er hun vemodig over at blive ældre.

”Jeg har skullet vænne mig til at synge det her nummer live, fordi jeg bliver så berørt af det.”

Sådan siger Dorthe Gerlach til alt.dk i forbindelse med serien ’Damernes Discman’. Her fortæller hun om sit nye nummer ’Bittersweet’, som handler om livskapitler og melankolien ved at blive ældre.

”Vi bevæger os hele tiden fremad i det her liv, og det skal vi også. Men personligt kan jeg godt blive vemodig, når jeg tænker tilbage på de døre, der har lukket sig bag mig, de tider, der er uigenkaldeligt forbi, og de personer, jeg har mistet – eller mistet kontakten til,” siger Dorthe Gerlach.

Sangeren er kendt fra bandet Hush, som hun debuterede med i 2004. Dengang kunne hun ikke have skrevet et nummer som dette, men i en alder af 44 mener hun, at der er noget at kigge tilbage på. Og det er netop dét, hun gør med dette nummer.

”Jeg har virkelig alt, hvad jeg plejede at drømme om, og alligevel kan jeg godt savne de kapitler i mit liv, der er ovre. Det er det vemod, der ligger i den her sang. Den handler om livsfaser og om at være glad for det sted, man er i livet, men samtidig savne. Om det bittersøde i at gå fra livskapitel til livskapitel.”

Perfekt til a good cry

Når Dorthe Gerlach synger nummeret live, tager hun på en form for tidsrejse for sit indre blik.

”Det kan være, at jeg mindes barndommens sommerferier hos mine bedsteforældre eller det dér helt magiske år på efterskole. Det er forskellige livsbilleder, der kører over min nethinde, og derfor er det en meget levende sang for mig. Jeg elsker at synge den live.”

Hun håber, at nummeret på samme vis kan sende lytteren en tur down memory lane – og måske hjælpe med at løsne lidt op for følelserne.

”Sangen egner sig godt til det, man på engelsk kalder ”a good cry” – altså, når du har brug for at græde på en forløsende måde. Du kan fx høre den, når du går en tur i skoven. Og så er den god at høre alene, fordi man får ro til at følge sine egne associationer og kigge tilbage på sit eget liv i ro og mag,” siger hun.

’Bittersweet’ stammer fra Hush’ nye album ’Fading into golden’, som udkom d. 25. oktober. Nummeret ligger på ALT for damernes playliste, som du kan finde her. Nedenfor kan du læse mere om projektet ’Damernes Discman’, som har til formål at sætte fokus på kvinder i den danske musikbranche.

Om 'Damernes Discman'

Du kan gøre en hel det for at ændre på den køns-ubalance, der er i musikbranchen – og det er endda virkelig nemt. Det eneste, du skal gøre, er nemlig at forbruge mere musik af kvindelige kunstnere: Stream deres musik, køb deres plader, tag til deres koncerter.

Er du i tvivl om, hvor du skal starte? Så er det heldigt, at vi har samlet en playliste med musik af danske kvinder til dig. Den hedder Damernes Discman og kan findes her.

I dag er kun 23 procent af den musik, der bliver streamet, af kvindelige kunstnere. Samtidig præsenterer streamingtjenesterne deres brugere for mere af den musik, der i forvejen er populær. Fordi vi lytter mest til mænd, bliver vi altså også præsenteret mest for mænd. Det er et ekkokammer, som gør det svært for kvinderne at blive hørt.

Når man som kvindelig kunstner statistisk set får færre streaminger end en mand, kan det være svært at overbevise pladeselskaberne om at satse på én, og man bliver ikke i lige så høj grad booket til festivaler og andre events.

De manglende streaminger starter altså en kædereaktion og er med til at holde kønsubalancen i musikbranchen i hævd. Derfor: Lyt, lyt, lyt til kvindelige kunstnere – f.eks. på playlisten Damernes Discman.