Dorthe Kollo i en park.

Dorthe Kollo: ”Dét skal du opleve, når du besøger Bremen”

Schlager- og dansktopsanger Dorthe Kollo fandt for 24 år siden hjem på ny i Bremen. Kærligheden til byen har siden vokset sig stor og hjemlig, og hun elsker byens landlige atmosfære, de lokales tid til fordybelse og byens gamle, krogede huse.

Hvorfor er Bremen en god rejsedestination?

"Bremen er det, jeg vil kalde en verdenskulturarvby – på tysk kalder vi det weltkulturerbe. 

Det er byen, hvor kulturarv og historie mødes, hvilket gør det til en fantastisk rejsedestination.

Byen har et helt fantastisk flot rådhus, som er på UNESCO’s verdensarvsliste sammen med figuren Roland, der står midt på rådhuspladsen. Roland-skulpturen er et symbol på den frie by, så der ligger også noget historisk i, at byen bliver kaldt Freie Hansestadt Bremen. 

Roland-figuren på Rådhuspladsen i Bremen.
Roland-figuren på Rådhuspladsen i Bremen.

Bremen er en meget gammel by, som desværre blev bombet meget under anden verdenskrig, hvor rådhuset bestod som noget af det eneste. Det er samtidig også den mindste forbundsstat i Tyskland. Derudover er Bremen lidt af en bondeby. 

Jeg bor i Oberneuland, som er en by, der ligger 30 minutter fra centrum af Bremen, og her er meget landligt og fyldt med smuk natur. Bremen er en god rejsedestination, fordi du både får noget historisk og samtidig noget landlig ro. 

Men hvis man, som mig, godt kan lidt at shoppe sko og tasker, skal man nok tage til en større by som Hamborg."

Hvad elsker du ved byen?

"Jeg elsker den frie, landlige atmosfære, der er overalt i og omkring Bremen. Det er ikke en storby på samme måde som München og Berlin, hvor der ofte er hektisk, og folk ikke har tid til at tale med hinanden.

Der er en form for dansk hygge i Bremen, som jeg elsker. Jeg nyder at gå hen på en cafe eller restaurant med min ældste datter, slentre en tur og bare hygge – for ét ord, jeg vil give Bremen, er hyggelig. 

For mig er Bremen et sted, hvor man kan ånde. Bremen har en anden betydning for mig end en storby – det er her, jeg trækker vejret og nyder naturen."

Hvad skal man opleve, når man besøger Bremen?

"I selve Bremen er der en masse hyggelige ting at se. Der, hvor de fleste turister vil hen, er den gamle bydel Altstadt på gaden Schnoor Viertel. 

En hyggelig, lille gade i den gamle bydel Altstadt.
En hyggelig, lille gade i den gamle bydel Altstadt.

Den kaldes Schnoor, fordi det er en lille, smal gade fyldt med yndige små huse, der nærmest ligger på en lige snor. Det var her, hvor fiskerne boede i gamle dage. 

Den gamle bydel er et skønt sted at slentre formålsløst igennem og kigge i alle de små, søde butikker. Der er også et marked hver dag til kl. 14, hvor man kan købe friske råvarer, frugt og grøntsager. 

Når man er i Bremen, skal man også se The Weser, som er floden, der løber gennem byen. Her skal man helt klart gå en tur langs floden – og specielt op til jul er der en masse hyggelige boder. 

Weser-floden løber gennem byen og er fin at gå en tur langs – især op mod jul.
Weser-floden løber gennem byen og er fin at gå en tur langs – især op mod jul.

Derudover er der en park, som hedder Bürgerpark Bremen - her er jeg meget glad for at cykle og gå ture med min hund. Det er også et fantastisk sted at have børn med, for inde i parken har de en lille zoologisk have samt flere fine restauranter. 

I parken ligger der et af Bremens bedste hoteller, som hedder Park Hotel - det er et prime sted at bo som turist i byen. Hvis man vil opleve noget kulturelt, vil jeg anbefale at høre orkesteret Bremer Philharmoniker, som jeg indimellem nyder at tage til og høre. 

De spiller mange forskellige steder og til forskellige events, men ofte i Die Glocke, som er et populært koncerthus i centrum. Der er mange forskellige steder, som er et besøg værd, men mit bedste tip er nok, at man tager en rundtur i en af de åbne busser, der kører rundt til de forskellige seværdigheder og steder, jeg lige har nævnt. 

Busserne kommer både omkring den gamle by, rådhuset, Rolandstatuen og mange andre seværdigheder, man skal se i Bremen."

Hvilken aktivitet skal man lave i Bremen?

"Bremen er et sted, hvor jeg selv vandrer meget rundt og ser på seværdigheder. Et af de steder, jeg synes, man skal besøge, er en kunsterby, der hedder Worpswede. Det er en koloni af malere og andre kunstnere, som bor i bydelen. 

Her kan man bruge masser af timer på at se de gamle bindingsværkshuse, og her oser af kunstnerisk energi. Det ligger lidt uden for Bremen, men er helt klart et besøg værd. Men mit bedste tip til Bremen er nok at have de gode spadsere-sko på og gå byen tynd. Gå gennem gågaderne, rådhuset, den gamle bydel og rundt til floden Weseren. 

Bremen er ikke vildt stor, så det er ikke urealistisk at gå byen rundt."

Hvor skal man spise?

"Bremen har mange lækre spisesteder, og jeg råder altid folk til at spise godt, mens de er her. I den gamle bydel på gaden Schnorr ligger min yndlingsrestaurant, hvor min mand og jeg ofte kommer og spiser – den hedder Schröters Leib & Seele.

Det er et fantastisk sted, hvor du kan få alt lækker mad mellem himmel og jord. Min yndlings italienske restaurant her i Bremen hedder Al Pappagallo, som klart er det bedste italienske mad, du kan få i byen. 

Hvis du er til noget mere let eller en frokost, kommer jeg altid på Q1 Metropolitan Kitchen & Bar med min ældste datter. Her får vi ofte en cæsarsalat, og det er meget et in-sted at spise til frokost. 

En hyggelig cafe i Bremen.
En hyggelig cafe i Bremen.

Et rigtig godt sted i Oberneuland, som er der, hvor jeg bor, hedder Restaurant Medio. Det er min gode ven Holger Schmidt, som ejer den. Her får man det lækreste mediterranean style-mad."

Hvorfor har Bremen en særlig betydning for dig?

"Det var mødet med min mand, som fik mig til Bremen. 

Jeg flyttede hertil for 24 år siden, fordi jeg blev forelsket i min mand, som boede i Bremen. Man falder til der, hvor kærligheden er – og kærligheden voksede sig ikke kun stor til min mand, men også til byen.

Byen er både landlig og romantisk – og det er det, som gør Bremen ekstra værdifuld for mig."

Om Dorthe Kollo, 77 år

  • Schlager- og dansktopikon, der gennem hele sit liv skiftevis har boet i Danmark og Tyskland, efter hun i 1964 blev lanceret i Tyskland.
  • Bor i Bremenforstaden Oberneuland med sin mand.