Anna Lin.

Anna Lin: ”Her er mit bedste hemmelige tip til Berlin”

Tysklands hovedstad emmer af alsidighed, kreativitet og ikke mindst historie – og det er netop noget af det, der gør, at Anna Lin er betaget af byen. Her guider tv-værten dig til genial genbrugsjagt, sene baraftener og mad fra alle verdenshjørner.

Hvorfor er Berlin en god rejsedestination?

"For det første er Berlin en god rejsedestination, fordi det er så tæt på. 

Det er nemt at tage hertil, uden at det skal være den største ferie nogensinde. 

Flere tog og busser går mere eller mindre direkte fra store dele af Danmark, og jeg vil virkelig anbefale, at man tager offentlig transport. Se turen som en del af rejsen, for det er virkelig hyggeligt at køre gennem Danmark.

For det andet er Berlin også en fed rejsedestination, fordi vi alle sammen har et eller andet forhold til Tyskland, men måske mangler at gøre det til vores eget, personlige forhold. Vi er blevet præsenteret for det tyske sprog og den tyske historie i skolen – så at danne sig sit eget forhold til landet synes jeg er meget tiltrækkende. 

Jeg har altid syntes, at det tyske sprog er megacool, og det kan jeg forstå, der ikke er så mange andre, der synes. Jeg tror, det er fordi, mange kun har erindringer om deres gamle tysklærer. 

Hvis man tager til Berlin og lige overhører nogle tyskere snakke på en fortovscafé, så bliver man helt forelsket i sproget, ordene og slanget. 

Derudover er Berlin jo også bare en megafed by – den er tæt på Danmark, men meget anderledes end København. Berlin er ikke bare tekno og tysk historie – men er virkelig en by, hvor der er noget for alle, uanset om man er til det mere posh eller party."

Hvad elsker du ved Berlin?

"Jeg elsker Berlin, fordi byen er så alsidig. 

Selvom jeg er i en storby, er der så meget fantastisk grøn natur. Her er både industrielle vibes i byens arkitektur, meget historie i bygningerne, og samtidig er det en meget grøn, naturskøn by. 

Det, som jeg allerbedst kan lide ved byen, er, at der er plads til alle. 

Hunde og børn, cigaretter og partypeople sameksisterer, uanset hvor man går hen. Berlin er en by, hvor man bare altid gør plads på fortovet til hinanden, og der er virkelig plads til alle. 

Helt personligt er det en by, som jeg kan forsvinde lidt i. Jeg elsker Berlin gennem måden hvorpå, man kan gå i ét med en mængde. Jeg kan gå i gadebilledet uden at skille mig ud."

Hvad skal man opleve i byen?

"Jeg synes, at det giver mening at krydse nogle af de klassiske turistattraktioner af, fordi de er der af en grund. Det er en spændende by med masser af historie, så hvis man aldrig har besøgt Berlin før, så synes jeg helt sikkert, at man skal udvide sin tyske historieviden lidt med besøg på museer og mindesmærker. 

Berlinmuren.
Berlinmuren.

Bar- og drinkskulturen i Berlin er stor – men det betyder ikke nødvendigvis en drukkultur. 

Berlinere sætter pris på en god øl eller en drink på en bar, og det bedste område til det synes jeg er Weserstrasse og sidegaderne deromkring. Det er et bælte fyldt med genbrugsbutikker, cafeer og gode barer. 

Her kan man bare gå op og ned ad gaden, og så finder man helt sikkert et spot. Der er også virkelig mange barer, som holder events hver aften. Jeg elsker at tage til open mics, standup comedy, storytelling osv, for jeg synes, at den kreative kerne i Berlin er helt vildt inspirerende. 

TV-tårnet, Berlin.
TV-tårnet, Berlin.

Så hold øje med skilte på vinduerne, når du går rundt i bybilledet, og ellers kan man helt sikkert Google sig til, hvor og hvornår de forskellige events foregår. Jeg vil helt klart også anbefale, at man tager en søndag ud af kalenderen kun for at tage rundt på forskellige loppemarkeder. 

Der er gode loppemarkeder i Mauerpark, Raw-Gelände og Maybachufer. Alt andet er lukket om søndagen, så det, man laver her om søndagen, er at hænge ud på cafeér og tage på loppemarkeder. 

Ellers vil jeg virkelig også anbefale, at man gør plads til ikke-dage. Det er de dage, hvor man tager sig mulighed for bare at være i den lejlighed eller på det hotelværelse, som du bor i og bare går en tur uden at vide, hvor man skal have sin morgenkaffe – eller bliver indenfor, hvis det regner. 

Jeg kan godt lide, at man ikke behandler Berlin som en destination, men prøver at gå mere i ét med byen og simulere en hverdag. Det forsøgte jeg at gøre, dengang jeg kun var på besøg. Det er ikke en by, som skal turiststresse en - man kan jo bare komme tilbage, hvis der var noget, man ikke nåede at se."

Hvad skal man spise i Berlin, og hvorhenne?

"Berlin er den by, hvor man skal spise allermest mad, når man er her. Det er ikke bare currywurst og schnitzel, man kan få her. 

Det er en meget international by, så man har faktisk mulighed for at få en bid af alle verdenshjørner, når man besøger Berlin. Jeg synes, at man skal prøve Sahara Imbiss, som er et sted med sudanesiske specialiteter. 

Sahara Imbiss, Berlin.
Sahara Imbiss, Berlin.

Her kan man få et slags pitabrød, med masser af stegte grøntsager, tofu og en peanutbuttersauce, som er to die for - det er en go-to spise her i Berlin, ligesom en döner er. 

Pita fra Sahara Imbiss, Berlin.
Pita fra Sahara Imbiss, Berlin.

Jeg vil også anbefale at tage til Sonnenallee. Her skal man spise morgenmad eller frokost på Azzam - de har den blødeste hummus i byen. Hvis der er proppet der, er der masser af andre lækre steder lige ved siden af. Gaden er proppet med lækker mad fra hele verden og masser af stemning."

Hvad er dit bedste hemmelige tip til Berlin?

"Selvom jeg stadig er lidt ny i Berlin, er mit bedste hemmelige tip nok at tage til Körnerpark.

Det er en park, som ligger i Neukölln, og som ligner, at den er fra en anden tid. Det er noget af det smukkeste arkitektoniske havearbejde, jeg nogensinde har set. Der er også et lille orangeri, hvor man kan få frokost og et glas vin.

Körnerpark, Berlin.
Körnerpark, Berlin.

Ellers er parken bare perfekt til at sidde alene og læse en bog, spise picnic sammen med sine venner eller familie eller til at tage på en hyggelig date i. Parken er jo ikke en hemmelighed for dem, som bor i Berlin, men jeg tror, at det er et nemt spot at overse, hvis man er ny i byen."

Hvor skal man bo i den tyske hovedstad?

"Berlin er autentisk, uanset hvor i byen du befinder dig. 

Om det er det graffitifyldte område med alle klubberne omkring, eller om det er det fine, rene og gamle pelsfrakke-Berlin, så kommer du til at få en fantastisk oplevelse med byen. 

Men her er alligevel en lille guide: Du skal bo i Mitte, hvis du vil være tæt på offentlig transport og vil bo i et rent og pænt område. 

Du skal bo i Charlottenburg, hvis du gerne vil have ro, når du skal i seng. 

Du skal bo i Prenzlauer Berg, hvis du er her med din familie. 

Du skal bo i Friedrichshain, hvis du gerne vil være tæt på det hele og have en Berlin-følelse, lige når du går ud ad døren. 

Du skal bo i Kreutzberg, hvis du vil være midt i grafittien og berliner-livet. 

Du skal bo i Neukölln, hvis du gerne vil bo som mig."

Om Anna Lin, 28 år

  • Tv-vært kendt fra 'Ultra nyt', 'Kender du typen?' og 'Døm vores forhold'.
  • Podcastvært på 'SOLO med Anna Lin'.
  • Bor i Berlin.