Et færdselsuheld fik en idé til at spire hos Astrid: "Vi vil gerne give børnene lidt tryghed i en utryg situation"
I Nordjylland kører alle politibiler rundt med to strikkede bamser i handskerummet, som trøster de børn, betjentene kommer ud til. Ideen står politibetjenten Astrid bag, og den er populær – for nu strømmer bamserne til fra produktive strikkere.
Blå blink og politifolk i uniform er ofte noget, børn møder, når livet er svært eller dramatisk – og derfor kan der være god brug for noget, der bløder situationen op og skaber tryghed midt i kaos.
Derfor bor der i alle politibiler i Nordjylland to små bamser. De bløde venner i handskerummet er strikkede eller hæklede, iført politiuniform og ikke større, end at de kan være i en uniformslomme.
"Vi kommer altid, når noget farligt er på færde, og derfor vil vi gerne give børnene lidt tryghed i en utryg situation," forklarer Astrid, som er politibetjent ved Nordjyllands Politi.
Hun fik ideen til bamselommevennerne, da hun i december sidste år kom ud til et trafikuheld, hvor et barn var involveret. Barnets mor var rystet, og Astrid bemærkede, at det påvirkede drengen.
Drengen og slikkepinden
"Jeg satte mig i øjenhøjde med ham og gav ham en slikkepind. Da han var optaget af den, slappede hans mor af, og det smittede af på ham," fortæller Astrid, som på grund af sit job kun optræder med fornavn.
Oplevelsen fik hende til at spekulere over, at politiet – ligesom Falck og ambulancetjenesten – burde have små tøjdyr i bilerne, som kan foræres til børn, de møder ved trafikuheld og vold i hjemmet, eller til børn, som er blevet væk.
"Vi håber, at børnene efterfølgende vil forbinde politiet med noget trygt," siger Astrid.
"Det er rart at give en bamse til barnet, som forhåbentlig finder så meget tryghed i øjeblikket, at vi bedre kan tale med forælderen. De har svært ved at svare på vores spørgsmål, hvis de er pressede og for optagede af deres børns velbefindende."
Betjentens kone strikker
Astrid designede derfor en lille bamse, selvfølgelig iført lyseblå skjorte og mørkeblå bukser, og da hendes chef var med på ideen, blev opskriften i marts lagt på nettet.
Politibamserne kan både strikkes og hækles og skal – ligesom betjentene – være korrekt klædt, men mange får desuden et personligt udtryk med hjerter, kasketter og bæltespænder.
Astrid har selv strikket bamser og fået venner og bekendte til at svinge pindene, men politigården i Aalborg får også ofte indleveret eller tilsendt bamser fra frivillige.
På Facebook findes nu en gruppe for alle, der fremtryller bamselommevenner.
Også i korpset strikkes der, men det er primært kvinderne – samt mændenes koner og mødre – der producerer bamser.
"Jeg har tilbudt at lære mine mandlige kolleger at strikke, men indtil videre er det blevet ved tanken," smiler Astrid.
Til gengæld er lommevennerne blevet et nyttigt redskab i tjenesten.
"De er et værktøj for os, som kan være med til at få ro på svære situationer," siger hun.
Bamser mod nord
Bamsebetjentene findes nu i samtlige patruljevogne, civile køretøjer, motorcykler, indsatsvogne og hundepatruljer i Nordjyllands Politi.
"Vi havde for eksempel en hundepatrulje, som fandt et barn, der var blevet væk, og mine kolleger kunne give barnet en bamse," tilføjer Astrid, som har fået den ekstra arbejdsopgave at sørge for, at der altid ligger to bamser klar i handskerummet i bilerne.
Bamserne har også gjort deres indtog på selve politigården, hvor de trøster, når børn skal afhøres.
"Mine kolleger er søde til at fortælle mig om deres oplevelser og glade for at kunne gøre en forskel for børnene med bamserne," siger hun.
Nogle steder i Grønland er patruljevognene sågar udstyret med bamsepoliti, for i Nordjylland har de modtaget så mange bamser, at overskuddet er blevet sendt i en kasse til det grønlandske politi.
Ideen har desuden bredt sig til øvrige politikredse. I Esbjerg blev den første bamse givet til en dreng med autisme og uden sprog, som var blevet væk fra sine forældre. Bamsen beroligede ham, indtil han blev genforenet med sine forældre.
"Jeg er stolt over, at de andre politikredse har taget ideen til sig," slutter Astrid.