Dronning Margrethe i det første interview efter sin abdicering: ”Det startede først, da jeg var 20 år”

Når man ser Dronning Margrethes mange smukke kreationer, kan man få det indtryk, at hun altid har været kreativ. Men sådan er det langt fra, fortæller hun i Hendes Verden nr. 25, som udkommer 17. juni 2024.

Dronning Margrethe er kendt for sine kreative kreationer, men det stod ikke just skrevet i kortene, at hun skulle blive så stort et navn på den kreative scene. Som ung hadede hun nemlig håndarbejde.

Det fortæller hun i et stort interview med Hendes Verden, som har besøgt hende på Fredensborg Slot.

”Håndarbejdstimerne i skolen var bestemt ikke ugens højdepunkt," fastslår Dronning Margrethe i interviewet.

"Dengang syntes jeg, at broderi var ganske uspiseligt trist. Vi syede også forklæder og lærte efterhånden at sy på maskine, og det syntes jeg bestemt heller ikke var sjovt. Slet, slet ikke.”

Men en sommerdag i 1960, hvor Dronning Ingrid sad og broderede sammen med sine veninder på Graasten Slot, skete der noget.

”Så hang alle de her flotte dukker på en stor ring. Farverne spillede sammen, og jeg fik simpelthen lyst til at prøve det. Det kom pludseligt, da jeg var 20 år gammel. Bum, sagde det, og så var jeg hooked. Så lånte jeg en nål af min mor, og jeg fik et stykke stof at sy på af den sædvanlige størrelse til korssting. Og så begyndte jeg at sy frit fra leveren.”

Særligt én ting tiltrak hende.

”Det var farverne, der var vejen ind for mig. Farverne og det, at jeg ikke skulle følge en andens mønster. Samtidig vidste jeg jo derfor heller ikke, hvor langt jeg var fra at være færdig – det var bare at sy og se det vokse.”

To former for håndarbejde rører Majestæten ikke

Selvom Hendes Majestæt har nu har lavet prestigefyldte projekter, såsom det karakteristiske påfugletæppe på Pantomimeteatret i Tivoli og flere store scenografier, så er der særligt ét type håndværk, som dronningen ikke har sindsro til: strik og hækling.

”Dét i den grad! Det syntes jeg var forfærdeligt, da jeg gik i skole, og der var ab-so-lut ingen fornemmelse af, at det var noget, jeg skulle prøve at lege med igen. Ikke ud af stedet,” fortæller hun.

”Nej, så strikker man forkert, så taber man masker, så skal man have skidtet op igen – så bliver det for stramt eller for løst, og det bliver ved, og det bliver ved, og man bliver jo aldrig færdig. Fordi hvis det er noget småt, er det jo ikke noget værd at lave. Og hvis det er stort, så kan man ikke overkomme det, ikke mig, i hvert fald. Jeg har ikke den slags tålmodighed. Jeg kan sagtens sidde og sy en stor kaminskærm, hvor jeg skal fylde en masse bund ud – det går, for jeg ser, at det hele vokser. Og så kan man ikke lave meget forkert, når man har en tegning at følge. Strikke, hækle… ikke ud af stedet! Det har jeg selvfølgelig også skullet lære i skolen, begge dele, og det ene var værre end det andet.”

Læs hele det store interivew med Dronning Margrethe på linket nedenfor. Her kan de også høre om - og se en masse billeder af de mange broderier, Hendes Majestæt har lavet gennem tiden.