"Drop den dårlige samvittighed over, at du er online"

Vi skal betale regninger, udfylde skatteoplysninger, købe busbilletter, korrespondere med børnehaver og skoler og meget mere via internettet og til trods for det, bliver vi gang på gang udskældt for, at vi bruger for meget tid på at have næsen nede i de små skærme.

På det seneste har jeg læst nogle af artiklerne, om hvor skadelige smartphones og iPads er, og hvor nedbrydende de er for vores ægteskaber og børn.

Som Medievidenskabsstuderende, mor til to og ivrig smartphonebruger, dykkede jeg ned i mediehistorien for at se. om vi virkelig er sådan nogle dårlige forældre, og om verden egentlig er af lave på grund af web 2.0, iPads og smartphones?

"Alt socialt liv ophører ikke, bare fordi vi pludselig bliver forbundet af noget trådløst."

Interessant nok fandt jeg intet nyt under solen. Da radioen, telefonen, fjernsynet, pladespilleren og diverse andre banebrydende medier blev lanceret, var folk ofte bange - bange for de nye medietendenser, som kom brusende ind og pludselig var det sociale liv i fare. Men gang på gang har mennesker bevist, at al socialt liv ikke ophører, bare fordi vi pludselig bliver forbundet af noget trådløst.

Tværtimod, har for eksempel Facebook bidraget til, at det i dag er nemmere at arrangere hyggeaftener, legeaftaler og ikke mindst massedemonstrationer i undertrykte, diktatoriske samfund.

"Før smartphonen, legede forældre ikke mere med deres børn."

Totte legede også alene

Generelt er forældre i dag, ikke værre end så mange forældre før dem. Før smartphonen, legede forældre ikke mere med deres børn. For nyligt læste jeg en gammel Totte-bog for min søn. Totte ville gerne lege med sin far og mor, men far læste avis og mor lavede regnskab. Ak og ve, Totte måtte finde kreativiteten frem og lege alene med sin bamse. I dag sidder vi og laver regnskab og læser aviser på iPad'en og er forskellen for vores børn så stor? De har jo aldrig kendt en anden virkelighed end internettet og smartphones.

Og takket være nye medier, kan børn sidde med deres ipads og lære at stave og skrive, mens mor laver regnskab på sin smartphone. De kan hurtigere og mere selvstændigt interagere med hinanden via internettet, og de generte børn kan mødes med ligesindede i online fora og føle sig som en del af et usynligt netværk i en ofte ensom hverdag.

"Ingen snakker om, at vi muligvis er den forældregeneration, der går mest op i at give vores børn sund mad."

Ingen snakker om, at vi muligvis er den forældregeneration, der går mest op i at give vores børn sund mad, sørge for at de får masser af motion, sørge for at undervise dem om CO2-udslip, økologi, vindmølleenergi og omtanke for de mest udsatte i verden. Desuden tror jeg også, at vi har meget mere tid til vores børn, end dengang man var selvforsynende.

Klap dig selv på skulderen!

Slutteligt er vi nok den generation, der har mest fokus på, at vi ikke må slå vores børn. Hele vores samfund er bygget op om, at vi skal være gode ved vores børn, at de er små øjesten, der skal bæres frem, og den ene skal helst hedde noget mere unikt end den anden. Aldrig har vi været så børnefikseret, og aldrig er vores børn blevet vist så meget frem som idag. Derfor pakker jeg den dårlige samvittighed væk.

"Det trådløse bånd vi har til venner og familie er kommet for at blive."

Selvfølgelig skal telefonen ikke fylde alt, og når togbanen skal bygges, er det klart på sin plads at pakke telefonen væk. Men det trådløse bånd vi har til venner og familie er kommet for at blive, og faktum er, at vores børn vokser op med det som en naturlig del af deres liv. For dem vil det være utrygt og fremmed ikke at kunne gå på internettet og ikke at kunne læse fødselsdagshilsner på iPad'en. Så medmindre du aldrig nogensinde kigger dit barn i øjnene, så ros dig selv - det er nemlig ikke altid lige let at blive anerkendt som værende gode forældre  idag.

LÆS OGSÅ: Derfor skal du bruge de sociale medier på jobbet

Ann-Alicia Thunbo Ilskov

Ann-Alicia Thunbo Ilskov er fast klummeskriver på ALTfordamerne.dk.

Hun er blogger og medforfatter til bestsellerbogen "Hold da helt hus" fra 2012. Ann-Alicia har været husholdningsekspert på Go' Morgen Danmark og har bidraget med sin viden i mange blade, aviser, radio- og tv-programmer.

Ann-Alicia har tidligere læst almene studier i USA, har rejst meget og har arbejdet fem år i Kongehuset, som både barnepige og husholderske.

Hun er Bachelor i Medievidenskab fra Syddansk Universitet og bor et kvarter syd for Odense.

Hendes store interesser er madlavning, motion, blogging og film. Ann-Alicia er 29 år, gift på sjette år og er mor til Conrad på 4 år og Ingrid på 1 år.

Følg Ann-Alicia på bloggen: Husmoderen.dk

Klummerne er alene  udtryk for skribentens egne holdninger.