3 typer: Sådan får I mere for pengene
Få gode råd til at få styr på økonomien i tre forskellige faser af livet fra den økonomiske ekspert Louise Frost.
DEN FRASKILTE MED BARN
En skilsmisse kan være en økonomisk katastrofe. Men med den rigtige indstilling, budgetplanlægning og hjælp fra din bankrådgiver, behøver denne fase af dit liv ikke ende i sms-lån og andre økonomiske hovsaløsninger.
Tre råd til den fraskilte
1. Tag din nye økonomi alvorligt og få den adskilt helt fra din eksmands med det samme. Slet fuldmagter i banken til hinandens konti, nedlæg fælleskonto og fælles kreditkortaftaler. Nogle glemmer at få taget kontakt til banken og få fjernet mandens fuldmagt til ens konto, og nogle glemmer at få opdelt konti og hæfter således stadig, hvis eksmanden går ud og bruger løs på det fælles kreditkort.
2. Læg et budget, og overhold det. Der findes en masse gode sider på nettet, som du kan forsøge at lægge et budget ud fra. Din egen bank eller netbank, eller nogle af de større banker, har budgetskemaer liggende på deres hjemmeside. Her er alle dine udgifter opstillet for dig i forvejen. Det giver dig overblik.
3. Undersøg muligheden for offentlig støtte, når du er eneforsørger. Du flytter måske nu i lejebolig og har som enlig forsørger mulighed for at søge om offentlige tilskud, f.eks. boligstøtte. Spørg evt. på kommunen, hvilke tilskud du har mulighed for at få.
Sådan undgår du den økonomiske katastrofe
Ifølge Louise Frost kan en skilsmisse være en økonomisk katastrofe. Som eneforsørger med barn og kun en indtægt er man tvunget til at indrette sig økonomisk helt anderledes end en familie med barn og to indtægter.
– Det at blive skilt kræver, at man minutiøst går sit budget igennem og mange gange laver en benhård prioritering. Man vil ofte på en række områder være nødt til at skrue sit forbrug ned. Det er vigtigt at få dannet sig et overblik. Louise Frost forklarer, at man typisk vil have færre penge til sig selv og børnene, så man er nødt til at finde ud af, hvor mange penge der er til mad, tøj og forbrug.
– Få styr på, hvad du bruger penge på. Du kan lave en forbrugsbog», hvor du hver måned noterer, hvor mange penge du bruger på mad, tøj, biograf, gaver mv. I løbet af nogle måneder finder du ud af, på hvilket niveau dit forbrug ligger, og om det holder i forhold til din økonomi. Hvis ikke det gør det, må du beslutte, hvad der skal skæres fra.
– I en skilsmisse er der for det meste store følelser involveret, hvilket gør det sværere at se rationelt på ting som f.eks. salg af fælles hus, bodeling og deling af børn. Men det hjælper ikke situationen, heller ikke den økonomiske, at lægge armene over kors.
LÆS OGSÅ: Marie tester: Nul shopping i 3 måneder
– Det kan godt betale sig at æde nogle kameler, selvom eksmanden opfører sig helt utåleligt. Kan I tale om tingene, så er chancerne for, at du bliver bedre økonomisk stillet, bare større.
– En anden udfordring er at få overblik over din nye økonomi. Jeg har desværre ofte set, at kvinder har overladt den fælles økonomi til manden, og hvis de så bliver skilt, står de pludselig uden nogen som helst indsigt i økonomien. Hvad er et budget, og hvor ofte skal jeg betale ejendomsskat? Her er det en god ide at bruge din bankrådgiver til at hjælpe dig med at få lagt et budget og få overblik over din nye økonomiske situation.
Se rådene til den nystiftede familie med et barn på næste side.DEN NYE FAMILIE MED BARN
I husker stadigvæk jeres spontane ferie til Grækenland sidste sommer. Bare jer to. Men nu er der kommet et nyt familiemedlem, der skal tages hensyn til – også økonomisk. Et barn koster penge, og i denne fase er det vigtigt, at man er enige om de økonomiske spilleregler. Når man er en nystiftet familie, er der en masse ting, der ændrer sig økonomisk.
Tre råd til den nystiftede familie
1. Snak om økonomien! Især i opstarten, hvor I skal lære hinanden økonomisk at kende. Læg et budget sammen, så får I begge indblik i, hvor meget der er at bruge af, og hvad det går til.
2. Vær forsigtige med forbrug, og sørg for at spare op. Når man har fået børn, går der ikke længe, før man begynder at overveje at flytte i noget større og måske noget, man selv ejer. Planlæg i god tid, og begynd at spare op. På den måder viser I banken, at I kan leve for et mindre budget. Banken er meget nemmere at tale med, hvis I har vist, at I er økonomisk ansvarlige.
3. Få tjekket jeres forsikringer, også børneulykkesforsikringen, enten gennem jeres pensionsselskab eller jeres bank. Dæk jer selv og hinanden ind mht. personforsikringer. Det er vigtigt, at jeres indtægt er sikret, hvis en af jer pludselig ikke kan arbejde.
Så meget koster et barn
– Et barn koster 2.500 kr. om måneden. Altså en udgift på 30.000 kr. om året. Dette skal medregnes i jeres rådighedsbeløb nu, siger Louise Frost og forsætter:
– Derfor bliver man nødt til at spare op. Både på en børneopsparing, men også til andre uforudsete udgifter. Når man får børn, er man bare nødt til at blive voksen, også økonomisk. En af de største udfordringer som nyetableret familie er at ”smelte” to økonomier sammen.
– Christina og Erik er begge i 30’rne og har været vant til at styre deres egen økonomi, på hver sin måde. Måske er Erik ”big spender”-typen og Christina det totalt modsatte. Der vil komme udfordringer, som de er nødt til at tale om. Skal fællesopsparing bruges på nye sko, eller skal de spares op til et kørekort til barnet om 18 år?
– Den praktiske sammensmeltning vælger man selv, hvor omfattende skal være. Få banken til at hjælpe jer. I kan enten gå ”all the way” med fælles lønkonto, budget og opsparing, eller vælge stadig at have lønkonto selv, og kun fælles budget. Der er forskellige varianter, og det er kun jer selv, der kan vurdere, hvad der passer til jer.
LÆS OGSÅ: Finanskrisen: Sådan kom vi videre
Se rådene til den etablerede familie på næste side.DEN ETABLEREDE FAMILIE MED BIL OG HUS
Som etableret familie er der mange faste udgifter, der skal tages hensyn til. Kodeordene for denne del af livet er faste renter og afdrag, mådehold og økonomisk overblik.
Tre råd til den etablerede familie
1. Sæt jer ikke for hårdt i det. Køb hus baseret på, at I kan sidde i det med en fast rente og afdrag.
2. Skru ikke jeres forbrug op, selvom I p.t. har penge. Det er svært at skrue ned igen, hvis der på et tidspunkt er brug for det.
3. Bevar overblikket over økonomien. Også selvom det ikke virker, som om der er behov for det.
Sæt jer ikke for hårdt
Det er vigtigt ikke at sætte sig for hårdt i det, ifølge Louise Frost. Et godt råd, forklarer hun, er, at enten Thomas eller Laura skal kunne gå på dagpenge, uden familien skal ud og sælge hus eller bil.
– Det kan godt være, at det lige nu går godt med gode indtægter og lave renter på boliglån, men denne situation kan hurtigt ændre sig, så pas på med ikke at lade jer ”rive med”. Har I brug for to biler, eller skulle man bruge besparelsen på opsparing i stedet? Når der skal købes bolig, er der også ting, der er vigtige at overveje.
– Når I køber bolig, så sørg for, at det kan hænge sammen beregnet på fastforrentede lån og med afdrag. Skulle det ulykkelige ske, at økonomien bliver presset pga. nedgang i indtægten, så kan en omlægning til afdragsfrie lån være en mulighed, indtil man igen får to faste indtægter. For at holde styr på økonomien for en familie, kan det være særligt godt at lægge et budget. Det lyder banalt, men det virker, siger Louise Frost.
– Følg løbende op på jeres forbrug, og tjek, om pengene går til det, I virkelig ønsker, eller de bare forsvinder mellem fingrene på jer. Lad være med at skrue jeres forbrug op, men prioriter, hvad I virkelig gerne vil.
LÆS OGSÅ: Billig ferie: Her er de bedste tip