Kontra
To piger vover sig ud på den anden side af klikerne i ”Kontra”, der viser bagsiden af det tilsyneladende perfekte ungdomsliv nordpå.

"Få ting kan få én til at føle sig halvgammel": Fem hjerter til ny film om ungdommen i overklassen

Ungdomsdramaet "Kontra" får fem ud af seks stjerner af ALT for damernes filmanmelder.

Få ting kan få én til at føle sig halvgammel som en film om og til nutidens unge, hvor man spørger sig selv, om der ikke bør være en voksen tilstede? 

Instruktør Jonas Risvig har en perlerække af ungdomsserier på cv’et, og et tema er fraværet af forældre. De smukke, unge mennesker står inderligt alene og jungleloven gælder. 

Fanny (Andrea Hjejle) er ny 2.g’er på Øregaard Gymnasium, uvant i overklassemiljøet. Nysgerrig og skeptisk over for reglerne, hierarkiet og især behandlingen af Lilja (Anna Lehrmann), der fryses ud. 

Da de sammen sætter sig uden for klikerne, åbnes en verden af privilegier, svigt og ekstremt dyre fester. Men man trodser ikke ustraffet klassens dronning og hendes hof. De her er ikke bare mean girls, de er en flok virkelig perfide prinsesser. 

Visse klichéer er blevet en ny standard, nemme at afkode og at være enige om: De rige nordpå er ikke bare onde, de er også omsorgssvigtede, og det, som ungdommen frygter allermest, er at stå uden for fællesskabet. Måske er der noget om det, men det er nok ikke hele sandheden. 

Er ”Kontra” så at sige den anden side af ”Druk”? Måske. 

Risvig er lykkedes med at skabe en medrivende film, takket være mikset af amatører, debutanter og unge skuespillere og deres indbyrdes kemi. Når så mange er på rollelisten og i billedet på samme tid, mærker man kampen om publikums øjne. Alle spiller, så det kan fornemmes, at de gør selv den mindste karakter til deres egen. Jeg forventer gode roller fremover til Lerhmann og Hjejle, der lyser filmen op som det umage venindepar. 

En af filmens subtile pointer er, at selv magtfulde kliker kan udmanøvreres, hvis folk ikke kender deres plads. Og at man kan feste sig gennem gymnasietiden uden at åbne bøgerne eller kramme sine forældre. 

”Kontra” får biografpremiere den 19. september