Sidse Babett Knudsen

Sidse Babett Knudsen kan ikke genkende andres syn på at blive ældre: ”Det føler jeg mig faktisk lidt snydt over”

Skuespilleren kan ikke genkende følelsen af, at man bliver mere sikker på alting i takt med alderen. ”Det minder lidt om at være teenager,” fortæller hun om sin egen oplevelse af at blive ældre til ALT for damerne uge 36.

”Jeg er ved at have det sådan, at jeg næsten ikke gider at blive fotograferet mere.”

Sådan siger Sidse Babett Knudsen i et stort interview i ALT for damerne uge 36, som er på gaden nu.

Med sine 55 år oplever den erfarne skuespiller nemlig, at et billede fryser hendes ansigt i tiden på en måde, så hendes indre ikke matcher det ydre.

”Alle gamle mennesker har til alle tider sagt, jamen det er så sindssygt at blive ældre, for man føler sig jo stadig ung indeni. Og sådan har jeg det også. Jeg ser bare anderledes ud set indefra, end jeg gør set udefra. Tyngdeloven findes jo ikke inde i min sjæl, men det gør den ude i kroppen. Tingene begynder at kravle nedad. Og det kan man se på et billede,” siger hun.

Helt omvendt kan Sidse Babett Knudsen have det med at se sig selv på levende billeder. Her har hun nemlig ikke behov for, at hendes personlige indre passer til hendes ansigtsudtryk.

”Jeg har ikke noget imod at se mig selv på film, heller ikke selvom jeg ser sur og sammenbidt ud, som jeg gør i ”Vogter” (Sidse Babett Knudsens seneste filmrolle, red.), men det er jo netop, fordi det er en rolle, der er lavet til, at man ser den udefra. Når der bliver taget et billede af mig, skal det forestille at være mig, men sådan som billedet ser ud, er ikke sådan, som jeg ser mig selv indefra.”

”Man bliver tvunget til at acceptere sig selv”

Sidste Babett Knudsens tanker om sin alder begyndte, da hun var omkring 40 år, fortæller hun.

”Så krukker man med sin alder, mens folk omkring en siger, nej, nej, hold nu op, du er så ung. Så krukker man løs i flere år, men pludselig holder folk op med at sige noget! Men jeg er efterhånden kommet frem til, jamen, jeg er jo ældre, og der er ved at komme en accept af, at det er der noget godt og interessant i. Jeg står måske mere inde for mig selv.”

Der er dog én bestemt oplevelse, som hun har hørt, at andre har, når de bliver ældre, som hun ikke kan genkende:

”Jeg forstår altså ikke, når folk siger: ”NU ved jeg, hvem jeg er, og hvad jeg vil og ikke vil”. Som om man bliver super sikker på alting med alderen. Det synes jeg virkelig ikke, at man gør, og det føler jeg mig faktisk lidt snydt over. Man bliver tvunget til at acceptere sig selv på et nyt niveau, men man får ikke noget hjælp til det. Det minder lidt om at være teenager. Der ved man, at næste skridt er, at man skal være voksen, og det er man pisse bange for, for kan man nu finde ud af det?”

Skal acceptere sin autoritet

For nylig havde Sidse Babett Knudsen en oplevelse af, at alder også kan spille en positiv rolle – hvis man formår at sætte den i spil på en god måde.

”På ”Vogter” tror jeg for eksempel, at jeg var den ældste på hele produktionen. Også ældre end produceren. Og det var på en måde også noget af det, jeg stillede til rådighed i forhold til projektet. Jeg var nok den, der havde lavet flest film, fordi jeg var ældst og havde været længst tid i branchen, og på produktionen af ”Vogter” oplevede jeg det som super harmonisk, fordi det blev brugt godt, at jeg kunne tilbyde noget, som de andre ikke kunne. Samtidig kunne jeg frydes ved at stå med sådan en ung instruktør, som ikke har lavet særlig meget, men som har så kæmpestort et talent. At vi kunne mødes og arbejde sammen, oplevede jeg som ret fantastisk, fordi jeg nok normalt søger dem, der er ældre og mere erfarne end mig,” siger hun og fortsætter:

”De første par gange man så oplever at sidde i et rum, hvor der ikke er nogen, der er ældre, mere erfarne og mere lederagtige end en selv, så tænker man: Okay, hvem fanden skal så hjælpe mig? Men der er jeg begyndt at opleve, at der sker noget, som jeg kan bruge den anden vej. Det er en ny rolle at være den ældste i rummet, og jeg er begyndt at se det som en vej frem, hvor jeg før kun har set det at være midaldrende som et tab. Så jeg tror, det handler om, at jeg skal begynde at acceptere min autoritet. Tage den til mig og stå inde for den.”

Læs hele interviewet med Sidse Babett Knudsen i ALT for damerne nummer 36, hvor hun også fortæller om at være taknemmelig for sit helbred, om at have en voksen søn, der snart skal flytte hjemmefra, og om følelsen af afmagt, som frustrerer hende i mange sammenhænge i livet.