Vogter

”Sidse Babett Knudsen er ikke mindre end fuldstændig magnetisk”: 6 hjerter til ’Vogter’

Sidse Babett Knudsen er fantastisk som fængselsbetjenten Eva på hævntogt, da Sebastian Bull som Mikkel kommer i Vestre Fængsel.

Sidse Babett Knudsen er ikke mindre end fuldstændig magnetisk i denne dvælende og stadig mere intense fortælling. 

Hun æder lærredet. Fængselsbetjenten Eva (Sidse Babett Knudsen) er rutineret og vellidt blandt både indsatte og kolleger i Vestre Fængsel. Rolig, venlig, menneskelig. 

Men da den dybt forstyrrede Mikkel (Sebastian Bull) overflyttes fra et andet fængsel til den sikrede afdeling, begynder hun en langsomt accelererende vendetta. 

Vi er langt fra den udmærkede fængselsserie 'Huset' eller 'Borgen', her er kun en håndfuld biroller (bl.a. altid glimrende Dar Salim og Marina Bouras), næsten ingen hverdag udenfor. Kun uendeligt lange gange, dørenes metalliske klang, diskret observerende blikke og arbejdet. 

Eva er sit job, hun har ikke andet. Sidse Babett Knudsen er i centrum i omtrent hvert eneste billede og scene. Hun serverer kun lige akkurat nok til, at publikum kan læse Eva, mens kolleger ikke ser, hvordan virkeligheden skrider ud for hende. Alt ligger i detaljerne. Læg f.eks. mærke til den måde, hun siger ”Godmorgen” på til de indsatte. Og når hun ikke gør. Det er mesterligt. 

Sebastian Bull (bl.a. serien 'Doggystyle') tager dog absolut også godt vare på sin rolle som den unge forbryder, der ikke forstår, hvorfor lige præcis de to er forbundne. Skiftevis voldsparat psykopat med en klemme på sin plageånd og ulykkelig dreng indeni. Der er ikke meget håb om forløsning, Eva er skræmmende. Og skræmmer også sig selv. Hvor langt må man gå? 

Instruktør Gustav Möller forløser sin fortælling effektivt og ikke mindre klaustrofobisk nervepirrende end i gennembrudsfilmen 'Den skyldige'. Også denne film er stilsikker, minimalistisk og med et aldeles fremragende lyddesign, der indhyller præstationerne. 

Dygtige Jasper Spanning (bl.a. 'Den skyldige' og 'Dronningen') fanger med kameraet gårdturenes tristesse, brutalt lys og filmens få øjeblikke af skønhed. Og fremfor alt Sidse Babett Knudsen i en helt formidabel, fængslende præstation.

'Vogter' får biografpremiere den 12. september