Fødselsdepression satte stopper for drøm om børneflok

Fødselsdepression satte stopper for drøm om børneflok

Hver 10. kvinde udvikler en fødselsdepression kort efter fødslen, og de færreste af dem søger hjælp. Socialrådgiver Rikke Laustsen var i 2004 en af dem, selvom hun aldrig havde troet, at det skulle ske for hende.

I bogen 'Dagbog fra en fødselsdepression', der netop er udkommet, sætter hun fokus på problemet og opfordrer kvinder i en lignende situation til at søge hjælp.

– Alt gik fuldstændig efter bogen. Vi gjorde os tanker om, hvad for nogle forældre vi ville være. Vi ville være de cool forældre, som vores børns venner havde lyst til at komme hjem til, og vi ville kysse vores børn til døde, så meget kærlighed, skulle de have, fortæller Rikke Laustsen i et interview med ALT for damerne om, hvordan familiedrømmen så ud inden fødslen.

Selv om fødslen går glat forværres Rikke Laustsens følelse af, at noget er galt under barslen, og at datteren Annabell ville have det bedre hos en anden mor. Rikke Laustsens mand og familie har svært ved at forstå alvoren af situationen, som heller ikke anerkendes af sundhedsplejersken, men efter en snak med sin læge bliver Rikke Laustsen henvist til en psykolog, som vurderer, at hun lider af en fødselsdepression.

– Da hun sagde ordet "fødselsdepression" tænkte jeg "Hold da op. Wait a minute, sådan noget rammer ikke mig." Jeg troede ikke, det kunne ramme et så glad og positivt menneske som mig. Samtidig var det en lettelse, fordi det var noget, mange andre kvinder havde haft, så jeg var ikke ved at blive sindssyg, og jeg kunne få det bedre. Det var virkelig et vendepunkt at få sat ord på, siger Rikke Laustsen.

Det tog Rikke Laustsen cirka fire år at få det helt godt igen. I dag er hendes datter syv år, og selvom den oprindelige drøm var en helt børneflok, har parret besluttet ikke fået flere.

– Vi har været nødt til at lave om på drømmen. Jeg tør simpelthen ikke at få et barn mere, for man siger, at når vejen er trådt til én depression, er sandsynligheden for at blive ramt igen større, siger Rikke Laustsen og tilføjer:

– At få et barn skulle være den lykkeligste tid, men det lykkeligste, jeg gjorde for mig selv dengang, var at begynde hos en psykolog. Det er også min varmeste anbefaling til andre nybagte, depressive mødre. For det er ikke flovt at søge hjælp – det er flovt at lade være.

Læs hele interviewet med Rikke Laustsen i denne uges ALT for damerne nr. 37/2012

BOGEN "Dagbog fra en fødselsdepression"

Bygger på Rikke Laustsens autentiske dagbogsnotater fra sin tid som nybagt og depressiv mor. Den kan købes på Rikkelaustsen.dk og hos boghandleren for 148 kr. Rikke Laustsen tager også ud og holder foredrag.

Om fødselsdepressioner

• Hver 10. kvinde, der lige har født, udvikler en fødselsdepression.

• Symptomerne minder ofte om dem ved en "almindelig" depression, men knytter sig meget til moderskabet.

• Mere end to ud af tre fødselsdeprimerede kvinder søger aldrig hjælp og behandling til deres fødselsdepression.

• De kvinder, der får fødselsdepression, er meget forskellige, men alligevel er der nogle typiske personlighedstræk. Ofte er de præget af perfektionisme – altså et stort behov for at præstere, have kontrol og gøre det rigtige til perfektion.

5 råd fra Rikke Laustsen

– til kvinder ramt af fødselsdepression

Søg hjælp. Find en god psykolog og mærk efter, om I har det rigtige "klik." Hvis ikke, så prøv den næste. Der findes helt sikkert en psykolog, der matcher netop dig.

Giv ikke op. Husk på, at der er lys for enden af tunnelen. Du kommer igennem, og du er ikke alene.

Få praktisk hjælp. Få hjælp med aflastning af barnet.

Det går over. Vær bevidst om, at det er en midlertidig tilstand – det går over.

Skriv dagbog. Mange kvinder oplever det som nærmest terapeutisk at få tankerne ned på papir.