Forfatteren bag Anja Fonseca-bog: Jeg blev berørt af hvor meget hun har lidt
Morten Brask er Anja Fonsecas ekskæreste, vensamt forfatteren til bogen, hvor hun afslører sin bulimi, som nu ligger to år tilbage.
Morten Brask var stadig kæreste med Anja Fonseca, da vendepunktet indtraf, og hun blev klar til at gå i behandling for den 17 år lange spiseforstyrrelse, fortæller han ALTfordamerne.dk.
- Nogle måneder efter, at vi var blevet kærester, blev hun indlagt, fordi hun faldt besvimet om i Irma. Jeg kom hjem fra et skriveophold samme dag og tog direkte ud på hospitalet. Det blev vendepunktet, siger Morten Brask.
Han var på det tidspunkt ikke klar over, at hun led af bulimi. På en tur til Indien, som de to havde været på, før de blev kærester, havde hun fremstillet det som om, at hun engang havde lidt af spiseforstyrrelsen, men at den var et overstået kapitel.
LÆS OGSÅ: Anja Fonseca i ny bog: Jeg led af bulimi i 17 år
Alligevel bed Morten Brask mærke i, at hun havde et anstrengt forhold til mad på turen.
- Hun bestilte nogle meget specifikke retter, som skulle laves på specifikke måder som for eksempel med ekstra bacon. Vi boede ved siden af en lille kiosk, og der skulle hun hver dag have præcis en cola og præcis tre bolcher. Jeg har senere forstået, at det var hendes måde at undgå at blive fristet til at spise for meget og kaste op.
Efter sin indlæggelse fik Anja Fonseca det stadigt værre og besluttede at se en psykiater, også for sin datters skyld. Denne rådede hende til at fortælle sin kæreste, Morten Brask, om sin lidelse.
- Så begyndte vi en fælles behandling, hvor min metode var at spørge til alle detaljer, og hver dag spurgte jeg: Er du faldet igennem? fortæller Morten Brask, som var kæreste med Anja Fonseca i halvandet år.
Det handlede også om at gøre hende opmærksom på, at hun ikke behøvede at løbe rundt om søerne hver dag, eller at cykle 30 kilometer hver dag.
Men kampen for at slippe sygdommen var hård.
- Hver gang hun kastede op, tænkte hun, at så kunne det være lige meget. Bulimi og mad handler jo om følelser, så når der var en belastning som stress, kunne det ske. Bulimi handler nemlig ikke kun om modebilleder, man vil leve op til, det er en måde at bedøve sig selv på, som vi andre kender fra trøstespisning. De to ting er i familie med hinanden.
Når man ser på Anja Fonseca udefra, virker hun som en smuk og intelligent kvinde med succes, så hvorfor rammes hun af en sygdom som bulimi?
- Det skyldes jo en afsindig usikkerhed, siger Morten Brask og tilføjer:
- Og ønsket om at leve op til at være den bedste, som alle børn lider af i dag. Der er i det hele taget et kæmpe pres for at leve op til alt mulig. Det pres tackler man så på forskellige måder; nogle snitter i sig selv, andre bliver stræbere eller ryger hash, og så er der dem, som får en spiseforstyrrelse.
LÆS OGSÅ: Anoreksi-fotos truer piger i risikogruppe
Morten Brask var altså både ekskæreste og bedste ven, da Anja Fonseca bad ham skrive bogen om hendes år med bullimi. Allerede i Indien havde han bragt ideen på bane, men først da hun selv var helt ude af sygdommen, følte hun sig klar til at hjælpe andre bulimikere ved at fortælle sin historie.
- Min tanke med bogen var at gå væk fra den almindelige biografiform. Jeg er jo romanforfatter, så jeg ser jeg nogle fælles træk, som kan bruges som fortælling. Fænomenet med nøgler og låse går for eksempel igen i hendes liv. Som barn mistede hun en nøgle, hun ikke turde fortælle sine forældre om i flere måneder, hun mistede også andre nøgler, og i Indien var der en hængelås, hun ikke kunne få op. Det bliver en metafor for ikke at kunne åbne op og komme ud med sin hemmelighed, siger Morten Brask.
På forsiden af bogen ses Anja Fonseca ligeledes med en diskret nøgle i et vedhæng om halsen.
Men det var ikke nemt for Morten Brask at komme til bunds i den barske historie.
- Jeg blev meget berørt af det og af hvor meget hun har lidt, og jeg fik medlidenhed med hende. Ingen forstår sygdommen for alvor, og den er meget skamfuld, derfor er det også så vigtigt at få historien ud, siger Morten Brask.