Fifty Shades-forfatter: Jeg deler fantasi med 40 mio. kvinder
Hvis vi siger "Fifty Shades", råber du måske: "Stop, ikke mere!" Eller: "Stik mig to'eren". Forfatteren bag historiens bedst solgte erotiske trilogi, E. L. James, fortæller her om at dele fantasi med 40 millioner kvinder verden over, men også om at lægge ryg til anmeldernes utallige verbale pisk, og om hvordan hun bevarer sig selv midt i (medie)stormvejret.
"Fuck, hvor er "Fifty Shades" dog en syg og stupid roman, der promoverer et sygt og stupidt kvindeideal fra før kvindefrigørelsen kunne kravle", lød dommen fra Politikens anmelder Lillian Rösing.
"Mænd bør hylde "Fifty Shades", skrev forfatteren Morten Brask og fortsatte: "For bøgerne vækker kvinder af deres romantiske tornerosesøvn med et piskesmæld... og appellerer til kvinders fantasier om at underkaste sig en mands vilje – en tabuiseret drift, som mange kvinder har. Bogen virker. Og det kommer ikke mindst os mænd til gode."
Vi kunne også have lagt ud med journalisten Annegrethe Rasmussens alternative anmeldelse i Politiken, hvor hun betakkede sig for at blive dømt billig, kedelig, dum og til fals for kvindeundertrykkelse af den værste slags, bare fordi hun nød at læse bøgerne om den unge jomfru, der bliver forført af rigmanden Christian Grey og introduceret for et seksuelt univers, hvor blid erotik på silkelagner er skiftet ud med bondage og spanking i "Det Røde Smertekammer".
Hun lod det regne med pikante smæk
Men måske endnu mere oplagt fortsætter vi diskussionen ved at give ordet til hovedpersonen selv, Erika Leonard, bedre kendt under forfattersynonymet E. L. James. Kvinden, der lod det regne med pikante smæk over hovedpersonens Anastasia Steeles baller i "Fifty Shades" og siden selv har måtte lægge ryg til lidt hvert.
For aldrig nogensinde har en erotisk trilogi skabt så meget ballade i medierne. Eller solgt så godt for den sags skyld. Over 40 millioner har købt bogen, og tallet vokser hver dag. I Danmark sikrede 105.000 sig bind et i løbet af de første 11 dage. Uhørt høje salgstal i en tid, hvor bogbranchen er trængt af krise og e-bøger.
– Det er helt vildt overvældende. Det hele er sket så hurtigt – bøgerne udkom for mindre end et år siden i USA og England, og helt ærligt er det ikke rigtig gået op for mig, hvad jeg har skabt, indrømmer hun, da vi møder hende i Stockholm.
Flere gange siger hun noget i stil med:
– Jeg har jo bare skrevet nogle bøger.
Læs også: ALT anmelder "Fifty Shades"
På en måde står hun som en outsider og ser på en uvirkelig film om sig selv. En film om en helt almindelig 49-årig kvinde, der engang for ikke så længe siden arbejdede som tv-chef og skrev et moderne Pretty Woman-eventyr spækket med udfordrende sex. Pludselig befandt hun sig på Time Magazines liste over de 100 meste indflydelsesrige personer og havde 6,5 millioner pund på bankbogen.
– Det krævede egentlig ikke mod. Jeg skrev bare. Jeg havde jo aldrig i min vildeste fantasi forestillet mig, at bøgerne skulle blive sådan en succes. Det gik op for mig, at jeg havde ramt noget stort, da de seks store amerikanske forlag begyndte at bejle til mig.
Triologien hånes
Mens trilogien har slået rekorder på bestsellerlister i de 44 udgivelseslande, har et globalt anmelderkorps været enige om at håne trilogien. Selv om en dansk anmelder indrømmede, at hun blev liderlig af at læse den – bare ikke den rigtige slags liderlighed.
Der har ligefrem været trusler om at brænde bøgerne.
– I sagen om de brændte bøger blev jeg anklaget for at have skrevet forherligende om børnemisbrug. Men kritikerne indrømmede bagefter, at de faktisk ikke havde læst bøgerne. For selv om noget af forklaringen på Christians sadistiske tendenser ligger gemt i en traumatisk barndom, var der slet ikke hold i kritikken. Jeg får naturligvis refereret en del af, hvad der bliver skrevet. Men jeg forsøger at undgå at læse det. Det hele er larm. Selv som erfaren tv-kvinde må jeg sige, at jeg først nu virkelig kan se, hvordan pressen arbejder, siger hun og lader tydeligt forstå, at hun langtfra er imponeret og harcelerer ikke mindst over den misvisende genrebetegnelse "husmoderporno", som hun kalder kvindefjendsk.
At dømme efter de allerførste interviews med forfatteren kunne man ellers godt have ventet at møde en lidt genert og pressesky husmoderlig kvinde fra Ealing i London.
Men for det første har hun aldrig været hjemmegående. For det andet har hun nu overgivet sig til pressens bejlere og rejser stort set non stop ud for at møde fans og give interviews. Og for det trejde er der noget fyrigt over hende. Måske er hun ved at finde sin formel midt i al larmen, som hun flere gange kalder kritikken.
Læs også: Erotisk litteratur - vi tænder på fortællingen mellem sexscenerne
Bortset fra at hendes sorte hår er blevet mere skinnende og stylet, er hun stadigvæk klædt så almindeligt, at man lægger mere mærke til hendes stærke udstråling og mange smykker.
Hun er rap i replikken, har en dyb stemme og virker som om, hun gerne vil vise (ikke fortælle), at man godt kan fantasere om underkastelse i sengen og samtidig være en selvstændig og stærk kvinde.
Læs resten af interviewet på næste side...Hvem har magten?
En af de heftigste debatter udspringer af en feministisk tilgang. Forfatteren Erica Jong (som selv skrev udfordrende om kvinders seksualitet i den legendariske "Luft under vingerne" fra 1973) har blandt andet kaldt bogen "a piece of shit" og anklaget den for at bombe ligestillingen tilbage. Andre efterspørger flere nuancer af kvindens seksualitet. Hvordan har forfatteren det selv med at skulle besvare den slags anklager?
– Jeg behøver ikke forsvare eller svare, lyder det først afvisende.
Men senere forklarer hun, at hun aldrig havde til hensigt at skabe en sandhed eller et stereotypt billeder af kvinder og deres sexliv.
– Jeg havde lyst til at fortælle, hvad der sker, når en mand med sadistiske tendenser falder for en kvinde, som ikke har samme præferencer. Jeg skrev om mine egne fantasier, og jeg er da lettet over, at jeg deler dem med 40 millioner kvinder. Så er jeg da i det mindste ikke pervers, siger hun med et skævt smil.
Hun mener også, at kritikerne har fået det med kvindeundertrykkelse og magtforholdet galt i halsen. Mange har efter hendes mening misset den pointe, at Anastasia faktisk har magten.
– Han er ikke noget uden hende. Hvilket naturligvis også bliver tydeligere i den anden bog.
Kritikken ser hun også som en hån mod de folk, som dyrker S&M i et gensidigt forhold med masser at tillid. Det handler ikke om kønsroller, men om en seksuel drift. Præferencer i soveværelset siger efter hendes mening ikke noget om fordelingen af opvasken.
Fantasi eller virkelighed
Mest af alt forsøger hun at fokusere på de mange begejstrede henvendelser fra læsere og glæder sig over den uventede sidegevinst, at hun rent faktisk har inspireret kvinder til at smide bogen fra sig og kaste sig over hankønnet på lagenet ved siden af.
– Den klassiske er kvinden, der kommer op til mig og siger: "Jeg er vild med dine bøger, og min mand siger også tak". Jeg har ligefrem fået et meget rørende brev fra en ung kvinde med epilepsi. Hun skrev, at bøgerne havde givet hende mod til at udforske nye sider af sin seksualitet. Og den slags rører mig naturligvis meget.
Trods øget sexlyst, forventet babyboom og massiv stigning i salg af sexlegetøj minder forfatteren dog om, at der er langt fra at skrive om og tænde på at læse om noget til rent faktisk at udleve fantasierne i virkeligheden.
– Det her er eventyr og min fantasi. Og de fleste læsere kan rent faktisk godt skelne mellem fantasi og virkelighed.
Hun griner af spørgsmålet om, hvor trangen til at skrive om sex kommer fra.
– Der er meget sex i mine bøger, fordi det er en kærlighedshistorie, siger hun og glider af.
Måske er det bare hendes måde at bevare mystikken på.
– Det er svært at skrive om sex, det er lidt som at koreografere. Du skal sørge for at beskrive detaljer og have styr på, at de får trusserne af og rører ved hinanden i bestemt rækkefølge, uden at det bliver mekanisk. Jeg har ikke researchet så meget. Jeg har en ret god fantasi. Og jeg blev meget glad og stolt, da jeg af en ekspert fik at vide, at jeg havde beskrevet Christians psykologiske reaktion på sin barndom meget ægte.
Læs også: Her er den ultimative orgasme-guide
Ny bog på vej
Fans er enige om, at hun er så god til at beskrive sex, at mænd burde tage noter. Selv kritikere har sagt, at især første sexscene med den næsten 150 sider lange optakt kan noget specielt.
– Jeg forsøger at holde både kritik og ros ud i strakt arm. Det er en måde at bevare mig selv på. Jeg er sikker på, at det er en fordel, at jeg oplever det her i en moden alder. Jeg skrev først bøgerne, da min søn var blevet teenager. Hvis jeg havde været ung, ville jeg sikkert have været på coke og kørt i en lækker sportsvogn. Det lyder da i øvrigt tillokkende, griner hun.
Sandheden er, at hun ikke for alvor er begyndt at bruge pengene. Bortset fra en forkælelses sommerferie i Californien. Men selv om hun så sent som forleden dag kunne køre med undergrunden i London og sidde ubemærket og se flere af sin medpassagerer læse "Fifty Shades", er der vendt op og ned på hverdagen.
– Vi har da haft almindelige dage, hvor vi bare spiser morgenmad hjemme og skal ordne vasketøj. Men meget har ændret sig. Jeg sidder for eksempel hele tiden ved computeren. Jeg var ikke god til at holde pauser før, men nu har det taget helt overhånd, og jeg får nok snart nervøse trækninger, fordi jeg ikke har været online i flere timer. Jeg må vænne mig til, at jeg simpelthen ikke kan være der for alle de mennesker, som gerne vil have en bid af mig.
Mens penge er væltet ind i overflod, er hun kommet i underskud med tid.
– Min mand har så også lige valgt nu til at udgive sin første bog, som han har drømt om i årevis, siger hun med en tone, der ligesom antyder, at det kunne han måske have gjort på et lidt smartere tidspunkt i forhold til deres tid sammen.
Men hendes 53-årige mand, Niall Leonard, som har skrevet manuskripter, er vel bare en mand, der forstår at smede, mens jernet af varmt. Takker han mon også sin kone for bøgerne ligesom de mange læseres mænd?
Ha, ha, lyder det fra hende, mens hun meget atypisk, kortvarigt tænker på et svar.
– Ved du hvad... faktisk tog det ham næste et halvt år at få læst dem. Men nu har han endelig fået det gjort.
Familiens lille Mini har fået selskab af en større bil, og hun har snakket om at få et lækkert køkken i rødstenshuset i Ealing, som på ingen måde er et af Londons mondæne kvarterer. Nye gulvtæpper på trapperne er også på listen. Men mon ikke kvinden med den saftige fantasi kan komme på noget lidt mere sexet at bruge millionerne til? For eksempel det luksushus med swimmingpool, som hun ifølge rygter har set sig lun på. Lige nu drømmer hun bare om mere tid.
– Jeg har skrevet den næste kærlighedshistorie. Men den trænger seriøst til en omskrivning. Jeg ved bare ikke hvornår, jeg får tid.
Dumt spørgsmål: Er der sex i den?
– Ja, det forventer mine læsere ligesom.
"Det gik op for mig, at jeg havde ramt noget stort, da de seks store amerikanske forlag begyndte at bejle til mig"
"Jeg har ikke researchet så meget. Jeg har en ret god fantasi"
"Fifty Shades"-effekten
"Fifty Shades"-bøgerne er ikke bare den hurtigst sælgende paperback i historien, men også den mest omtalte og hypede erotiske trilogi nogensinde. Man taler ligefrem om en "Fifty Shades"-effekt. Akkurat som da "Sex & the City" gjorde dildoen The Rabbit populær, bliver der nu solgt meget af det sexlegetøj, som optræder i bogen.
I bogen bliver Anastasia også udstyret med en iPod og udsat for en oplæring i Mr. Greys musiksmag, så naturligvis er der også udkommet et soundtrack til bogen.