"Den ene dag er man en populær kollega, den anden dag ligger man hjemme på sofaen med nøglekortet inddraget"
Coronaen har sat blodige spor i ledighedstallene. Derfor er der lige nu et ekstra stort behov for, at vi kan tale naturligt og åbent om at være i spændingsfeltet mellem “det skal nok gå” og “hvad skal der blive af mig”, når man er blevet fyret. Det mener Rolf Bangsgaard og Sophie Dam, der har skrevet bogen 'Genstart dit arbejdsliv'.
At blive fyret er i disse tider nærmest et grundvilkår, som de fleste på et tidspunkt skal prøve. Alligevel er en fyring bare stadig forbundet med en nasty følelse af at være blevet valgt fra.
Vi har selv været der. Den ene dag var man en populær kollega og dygtig medarbejder, den anden dag lå man hjemme på sofaen med nøglekortet inddraget og kunne hverken rejse sig eller få det til at gå op. Ens ego var såret og ens selvforståelse rystet. Skammen brændte.
Da vi først havde affundet os med situationen og havde nærmet os den forståelse, at det måske ikke var helt så personligt, som vi umiddelbart havde tolket det, så kom den næste hurdle – og den var faktisk værre. Den eksistentielle krise!
For hvem var vi så nu? Hvad skulle vi gøre? Hvordan skulle vi forvalte vores talenter? Vi var totalt udbrændte på at fortsætte ad samme karrierevej og samtidig overvældet af vores muligheder.
Ad en lang og kringlet vej lykkedes det os i parallelle forløb at skabe et arbejdsliv, der passer langt bedre til os, end det, vi forlod. Vi havde begge en oplevelse af, at den proces, det er at genstarte sit arbejdsliv, kunne gøres til en langt mere positiv, inspirerende og livgivende oplevelse end det rod, vi selv havde oplevet. Derfor arbejder vi nu begge målrettet med mennesker, der har brug for en genstart. Vi står på skuldrene af vores bog 'Genstart dit arbejdsliv – Sådan designer du dit ideelle arbejdsliv', udgivet under første coronabølge i foråret 2020.
Her får du et par af vores bedste råd til at komme videre, når du er blevet fyret:
1) Tag ikke din fyring personligt
Det kan være svært ikke at tage en opsigelse personligt, men du kommer hurtigere og nemmere videre, hvis du holder din oplevelse ud i strakt arm. Vi mennesker har et naturligt behov for at forklare ting, at give dem mening og at kategorisere dem. Den følelse af afvisning, som en fyring uvægerligt medfører, gør, at vi har brug for en forklaring. Vær derfor bevidst om, hvilken fortolkning du lægger ned over din fyring.
Ofte begrundes en opsigelse med dårlig økonomi, som fører til besparelser og nedskæringer. Det er der jo ingen grund til at tage personligt. Andre gange begrundes en opsigelse med, at der er et dårligt match. Du passede måske ikke ind i virksomhedens kultur.
På den ene side skal du selvfølgelig lytte til den feedback, du får, for er der noget i din adfærd, som du med fordel kunne ændre? Er der områder, du reelt bør dygtiggøre dig indenfor?
På den anden side skal du vide, at du helt grundlæggende er et okay menneske. Du gør det bedste, du kan, med de ressourcer, du har til rådighed. Okay, så passede I ikke sammen. Der er der vel ingen grund til at tage personligt? Så må du jo ud og finde det sted, der passer lige til dig!
2) Tal pænt om og til dig selv
Både i den fase, hvor du slikker dine sår efter en fyring, og når du begynder at orientere dig ud mod verden igen, bør du se på dig selv med kærlighed i blikket. Intet bliver bedre af, at du skælder dig selv ud, når du i forvejen har det svært. Bed venligt, men bestemt, din indre kritiker om at flette næbbet. Den bedste vej gennem enhver krise i livet går igennem selvkærlighed og egenomsorg: Medfølelse for dig selv. Det er mærkeligt nok de færreste af os, der har lært det hjemmefra, men det kan trænes. Tal pænt om og til dig selv.Du er, som du er. Du er et helt menneske. Du er ikke alene om at have styrker såvel som svagheder. Sådan er det at være menneske, og du har menneskeligheden til fælles med os andre.
3) Få overblik, lav din research og tag din power tilbage
Stå stærkt i dig selv. Det gør du bl.a. ved at skabe dig et overblik over dine kompetencer, talenter og erfaringer, så du med selvtillid og sikkerhed i stemmen kan gå ud i verden og fortælle, hvad du kan hjælpe med. Du står ikke med hatten i hånden og tigger om et job. Næh: Du er et svimlende bundt kompetencer, og du kan yde massiv værdi for den rigtige kunde eller virksomhed!
Så: Lav din research! Hvem kan du hjælpe med hvad? Hvem er dine ”kunder”? Hvem vil betale dig for din arbejdskraft? Hvilke udfordringer står dine kunder overfor? Hvilke gevinster kan du skabe for dem
Når du har afdækket disse ting, kan du meget mere målrettet gå efter det helt rigtige job.
4) Beskriv hvordan du skaber værdi for dem!
Når du så skal kommunikere til verden, at du er klar til nyt job, så skal du holde dit fokus på, hvad du kan gøre for dem. Vær konkret, når du beskriver, hvordan du vil sætte dine kompetencer og erfaringer i spil ved at matche dem op mod de pain points, som virksomheden skal have løst eller de gevinster, de søger.
5) Plej og brug dit netværk
Eksperter anslår, at op mod 85 procent af alle job besættes via netværk. Så nu hvor du skal videre i dit arbejdsliv, er det tid til at aktivere dit netværk. Kik på dine vennegrupper på især LinkedIn og Facebook. Hvem kunne det være relevant at byde på en kop kaffe? Gør det nemt for dem at hjælpe dig: Gør dit forarbejde. Mød op med et opdateret CV og betal for kaffen. Gør det tydeligt, at hvis du kan give noget igen en anden god gang, så er du helt klar på det.
6) Vær tålmodig
Jobsøgning er hårdt arbejde. Det kan tære på kræfterne, særligt hvis hele din selvforståelse skal rekonstrueres. Især når du synes, at det hele går for langsomt, har du brug for at mønstre din tålmodighed. Det skal nok gå. Hvad er alternativet?
7) Brug din tid fornuftigt og målrettet
Søg job, når du søger job. Hold fri, når du holder fri. Det er alt for let at falde ned i det sorte hul – pludselig har en i øvrigt relevant YouTube-video om opbygning af et godt CV ført dig forbi fraklip fra Friends over til en fuldstændig vidunderlig 80’er-mode i en ”Joan Collins Fashion Tribute” (OMG!).
Sæt dig ved computeren og arbejd i afmålte og planlagte tidsintervaller. Sluk for forstyrrende elementer, mens du arbejder.
8) Bliv afklaret og skab dit ideelle arbejdsliv
Se din fyring som en chance for at blive afklaret, og afdæk hvad du egentligt vil anse for at være dit ideelle arbejdsliv. Hvordan ser det konkret ud, dét arbejdsliv, som du virkelig brænder for? Dér, hvor du er dygtig, yder værdi, hvor det hele giver mening, og hvor du bare er en stjerne samtidig med, at du tjener penge?
Vi bruger godt halvdelen af vores vågne tid med at gå på arbejde. Lidt ærgerligt, hvis det så er noget, der bare skal overstås. Bevæg dig hellere derover, hvor du lever dit mest autentiske, inspirerende og livgivende arbejdsliv. Det kan du lige så godt. Det ligger derude og venter på dig.
Go get it!