Daisy Løvendahl

Gør det overhovedet en forskel at være gift?

Det er sæson for bryllupper, men en del af os lever papirløst. Gør det egentlig en forskel at være gift med den eneste ene, eller er festen mest for sjov? Her er 5 perspektiver, som er værd at overveje, hvis du har sagt ja eller gerne vil forpligtige dig dybere uden brylluppet.

1. Hvad betyder det juridiske for dig?

Selvom mange par synes, det er uromantisk at tale om arveret, særeje, og hvordan man skal fordele goderne ved en eventuel skilsmisse, så er det juridiske en af de store forskelle mellem at være gift og leve papirløst.

Derfor skal I også være afklaret om, hvad det betyder for jer. Er du okay med at give halvdelen af din formue inklusive sommerhuset fra din mormor fra dig, hvis I bliver skilt? Vil du gerne modtage halvdelen af din ekskærestes ejerlejligheds værdi? Vil du gerne, at han skal arve dig, hvis du går bort? Det er vigtige spørgsmål for et fælles liv, uanset om I vil giftes eller elske hinanden uden papir. Så sæt jer ind i juraen, og træf de beslutninger, som er sande for jer. I behøver ikke hverken blive gift for at sikre hinanden eller lade være for at bevare jeres selvstændighed. I bestemmer, hvad et ægteskab eller fælles samliv skal betyde juridisk.

2. Ægteskabet giver (ikke) garanti

”Gifte par kæmper mere for deres forhold, når det er svært!” Det hører jeg ofte, men jeg køber den ikke. Hvor villig man er til at blive sammen i modgang, hænger sammen med 7.000 komplicerede faktorer, hvor ægteskabet kun er én sammen med børn, forliste drømme om at få børn, svære følelser fra fortiden, seksuel tiltrækning, evnen til at få hverdagen til at fungere og alt muligt andet. Så nej. Ægteskabet giver ikke en garanti for, at man lever lykkeligt til sine dages ende. Hvis du ikke tror på mig, så spørg de 15.265, der i følge Danmarks Statistik blev skilt i 2017. Jeg vil vædde en flaske champagne på, at de følte, de kæmpede, og var blevet gift med alle intentioner om, at deres ægteskab kunne holde. Så skal vi ikke være enige om, at parforhold og kærlighed kan være både paradis og helvede på jord, og at ægteskabet ikke er den afgørende faktor mellem de to ting.

3. Skab jeres egen pagt

Når man ser på ægteskabet historisk, er det en pagt mellem to mennesker. En pagt, der indebærer forpligtigelser, løfter og håb på mange niveauer. Når vi som to mennesker indgår en dyb og inderlig pagt, sker der noget med os. Hele vores sjæl fortæller os, at dette er vigtigt, og vi oplever de store følelser, fordi vi skaber et minde og et dybt aftryk i vores hjerne, der gør det klart for os, at vi ikke længere er alene. Vi er forbundet til en anden. Ligesom når man føder et barn eller står op hver nat i et år for at made og berolige det. Det er en del af ægteskabets magi. At skabe den bro mellem to, der er vilde med hinanden, og to, der er inderligt forbundet. Men ingen behøver ægteskabet for at få den bro. Du kan gå bevidstløst ned ad kirkegulvet, og du kan bevidst lave en pagt med den, du elsker, hvor som helst. Det er klart, at festen, kjolen, blomsterne og talerne giver stemning, men den dybeste forbindelse skabes inden i jer – uanset hvordan I vælger at skabe jeres pagt.

4. De store spørgsmål

Det er min erfaring, at det betyder mindre for forholdets trivsel, om man er gift eller ej, og meget mere, om man har stillet hinanden de store spørgsmål. At leve lykkeligt sammen er nemlig ikke en naturlig konsekvens af at blive stormende forelsket. Lykke i parforholdet kræver modet til at kende hinanden inderligt, støtte hinanden, vælge hinanden, udvise respekt og være klar på, at du og den, du elsker, forandrer jer. Så det er langt vigtigere mange gange at stille hinanden de store spørgsmål og sige ja igen og igen, end én gang at sige ja over for Gud og familien.

5. Han er min!

Man skal ikke undervurdere betydningen af hverken en ring på fingeren eller den store fest, hvor alle kan se, at man mener det seriøst. Når vi bliver gift, signalerer vi til hele verden, at dette er min elskede, og at vi VIL hinanden. Det er både hamrende romantisk og meget magtfuldt. Vi giver hinanden en særlig status, som ikke har noget at gøre med juristeri, men som har alt at gøre med den andens status over for venner og familie. Når det er sagt, lever vi også i en tid med store forandringer. Det betyder, at man også i høj grad kan vælge hinanden til med sit eget ritual, sine egne smykker, tatoveringer eller fælles nye navne uden at blande ægteskabet ind i det. Det essentielle er nemlig ikke ægteskabet. Det er magien i at vise alle omkring en, at denne person er ens udkårne, og det kan man også gøre uden papir.

Hvem er Daisy Løvendahl?

  • Hun er personlig rådgiver, foredragsholder, har en kandidatgrad i filosofi og kommunikation og er forfatter til bøgerne "LEV" og "ELSK".
  • Hun har stor erfaring med at guide sine klienter gennem det moderne livs udfordringer, så der er plads til både kærlighed, familie og karriere.
  • Bor i København med sin mand og deres to børn.
  • Læs mere på Daisylovendahl.dk