Gretelise Holm drømmer ikke om at være ung igen: ”Jeg er mere sikker på mig selv nu”
I sin seneste roman skriver Gretelise Holm om mennesker, der er 50 år yngre end hende selv. Men personligt drømmer hun sig ikke tilbage til ungdommen. For selv om hun har lyst til meget mere af livet, elsker hun at være gammel.
Gretelise Holm har altid interesseret sig for den verden, der omgiver hende. Som journalist og forfatter gennem snart 60 år er det naturligt for hende at holde sig opdateret, og i en alder af 76 gør hun stadig en dyd ud af følge med – ikke bare i nyhedsstrømmen, men også i den måde, mennesker omgås hinanden på.
Så da Gretelise satte sig for at skrive en roman med en 25-årig kvinde i hovedrollen, var det ikke svært at skrive sig ind på livet af et menneske i en helt anden livsfase end hende selv.
Tværtimod gjorde hun det så godt, at en korrekturlæser på forlaget bag hendes nyeste værk, 'Smukke mand', uden at kende forfatterens identitet gættede på, at det måtte en meget ung kvinde.
"Det var meget sjovt og smigrende, for når jeg skriver en dialog, skal mine karakterer jo nødig lyde som nogen fra forrige århundrede," konstaterer Gretelise Holm.
Lytter til de unge
Opskriften på at ramme en omgangstone, der hører hendes børnebørns generation til, er ifølge forfatteren simpel:
"Jeg lytter til, hvordan de unge taler. Jeg kan jo høre! … selv om det begynder at knibe lidt," erkender forfatteren og tilføjer, at hun har en smule tinnitus, som forstyrrer hørelsen.
Det er ellers ikke alderstegn, der præger den kvinde, der åbner døren til lejligheden i det indre København. Iført en farverig sweater, karakteristiske briller med rødt stel og matchende læbestift byder hun indenfor, og vi slår os ned ved spisebordet.
Anledningen er som sagt hendes roman, hvor hun ryster posen med køn, sex, kærlighed og magt med en slags omvendt Pretty Woman-fortælling om en handikappet kvinde, der hyrer en mandlig prostitueret.
Det feministiske emne rangerer højt på ungdommens agenda – og medvirkede nok til aldersforvirringen hos den føromtalte korrekturlæser. Og så det faktum, at bogen er skrevet direkte som lydbog – et forholdsvis nyt fænomen på den litterære scene.
For Gretelise var det også ukendt territorie, men i en alder, hvor mange af hendes jævnaldrende for længst er gået på pension, har hun stadig lyst til at kaste sig over nye udfordringer.
Mere af livet, tak!
"Jeg vil gerne forny mig. Og fordi jeg hele tiden har fulgt med, kommer det jo ikke som et chok for mig, at tingene har ændret sig," siger hun.
"Men når det er sagt, er det utroligt, hvad jeg har oplevet professionelt. Jeg blev journalist i 1963, og dengang skrev vi på gamle hakkebrætter. Nu er papiret ved at forsvinde."
Selv om hun er fra forrige århundrede, hører Gretelise dog bestemt ikke til dem, der synes, at alt var bedre i gamle dage. På nogen måder var livet måske lettere, da hun var ung, sammenlignet med unge kvinder i dag; karrieremæssigt var der ikke så mange forventninger, andre end ens egne, og modsat i dag var der intet krav om, at kvinder skulle kunne det hele – se godt ud, mens de excellerede på jobbet såvel som i hjemmet.
Men nej, hun drømmer ikke om at være ung igen – til gengæld vil hun gerne have meget mere af det, hun har lige nu.
"Jeg kunne godt tænke mig at leve 30 år længere, hvis jeg kunne blive præcis dér, hvor jeg er i livet nu. Jeg synes, det er så spændende, og jeg kan næsten ikke holde ud at tænke på alt det, jeg går glip af at opleve, når jeg ikke er her mere," siger Gretelise.
Lort på Facebook
Faktisk, synes hun, er det rent spild, at gamle mennesker dør – netop når de har opbygget en masse livserfaring og opnået en balance i livet, der er svær at finde som ung.
"Jeg er mere sikker på mig selv, mere afbalanceret; jeg skal ikke længere bevise noget, og jeg behøver ikke bekymre mig om fremtiden, for den er under alle omstændigheder relativt kort," slår hun fast.
"Og så er jeg helt ligeglad med, hvad andre tænker. Jeg er for eksempel meget aktiv på Facebook, og der får man lort i hovedet, når man beskæftiger sig med et emne som feminisme. Men det rører mig ikke. Den frihed er det mest fantastiske ved at blive gammel."
Et minus ved alderdommen er dog, at venner og familie falder fra. Det minder om, hvilken vej det uundgåeligt går, men visheden om livets afslutning tager hverken livsglæden eller virkelysten fra Gretelise.
Hun har skrevet kontrakt på to yderligere bøger i den serie, hun netop har udgivet den første i, og atter fremhæver hun en fordel ved at have et arbejdsliv som ældre: Hun er ikke tvunget til at sidde bøjet over tastaturet dag ud og dag ind, men skriver tre-fire timer og dagen. Og kun i vintermånederne.
"Det er ikke ligefrem fuldtid, og jeg bruger skrivearbejdet, som andre bruger håndarbejde – som en hjemlig syssel," forklarer Gretelise.
Cykler kun i medvind
Når hun ikke skriver, nyder hun at trisse rundt på sit landsted i Præstø, passe haven, samle bær, sylte, koge og brase. Og så har hun en sommertradition for at holde fysikken ved lige:
"Jeg bruger hovedet om vinteren, og om sommeren passer jeg kroppen og tager to-tre uger, hvor jeg cykler Danmark rundt," forklarer hun.
"Jeg starter i Præstø, kører ned over sydhavsøerne, over Langeland, til Ærø og op gennem Jylland, og så har jeg min sommerform."
Gretelise er dog ikke meget for at konkludere, at hendes måde at leve på har æren for, at hun formår at holde sig ung af sind såvel som i kroppen. Hun har været heldig, mener hun selv, og erkender i samme åndedrag, at det ikke ligefrem er ekstremsport, hun udfører.
"Inden du går helt til af beundring, vil jeg sige, at jeg har batteri på cyklen. Og jeg cykler simpelthen ikke i modvind – det gider jeg ikke!" udbryder hun.
"Så tager jeg hellere toget en strækning."
Det er endnu én af fordelene ved at blive ældre: Selv om Gretelise har kundgjort, at hun vil cykle Danmark rundt, så bestemmer hun helt selv, hvordan hun vil gøre det...