Guide: Her er de bedste tv-serier
Engang var det ”Matador”, ”Krøniken” og ”Forbrydelsen”, vi satte os til rette for i sofaen søndag aften kl. 20, og kl. 21 var der en hel uge til næste fix. Nu vrimler det med tv-serier af høj kvalitet, som er til rådighed hvor og når som helst, hvis man altså har valgt den rigtige streamingtjeneste. Vi guider dig til tidens bedste tv-serier.
Den nye trendsætter: ORANGE IS THE NEW BLACK
Jo, orange er klart den nye sorte – og tv-serien ”Orange is the New Black” er på vej til at blive det største tv-fænomen, siden ”Sex and the City” i sin tid chokerede omverdenen med sit bramfri angreb på kernefamilien som ideal og sine kompromisløst livsnydende kvindelige hovedpersoner. Serien tager udgangspunkt i virkelige hændelser beskrevet i en bog af Piper Kerman, der i serien er blevet til Piper Chapman. På overfladen er hun stereotypen på en nogle-og-trediveårig blondine med succes som selvstændig og en præsentabel kæreste, der har sat ring på hendes finger. Bag glansbilledet gemmer sig imidlertid et mere nuanceret menneske, og da det kommer frem, at Piper ti år tidligere transporterede en taske med narkopenge for sin lesbiske kæreste, står hun til 15 måneder i fængsel. Men Piper har en plan. ”Bare rolig”, forsikrer hun kæresten, ”jeg har læst op på fængselslivet”. Men der går ikke lang tid, før den spinkle kvinde fra den dyre del af Brooklyn må erkende, at fængslet ikke giver anledning til at dyrke mindfulness eller opgradere sine kompetencer på Linked-in. Snart har hun lagt sig ud med kantinens magtfulde, russiske kogekone, og det er kun begyndelsen på den proces, der får den pæne pige til at krakelere og et knap så nydeligt væsen til at vise sit ansigt. På godt og ondt. ”Jeg er bange for, at jeg ikke er mig selv herinde, og jeg er bange for, at jeg er”, hvæser hun i en af seriens bedste scener. Taylor Schilling er formidabel som den ambitiøse moderne kvinde, der tvinges til at revidere sin selvfortælling.
1. sæson af ”Orange is the New Black” kan ses på Netflix.
Tidens hotteste thriller: HOMELAND
Den politiske thriller om en amerikansk soldat, der vender tilbage fra et fangenskab hos al-Qaeda, og den CIA-agent, der mistænker ham for at være blevet terrorist, har givet Claire Danes et eftertrykkeligt comeback foruden indtil videre to Emmystatuetter. Hun spiller den maniodepressive Carrie Mathison, hvis lidelse forhindrer hende i at have et almindeligt familieliv, men også er med til at gøre hende til en exceptionelt dygtig agent. Det hjælper dog ikke, at den mistænkelige krigshelt Nick Brody (Damien Lewis), også er den eneste mand, der forstår, hvad hun selv har gået igennem i felten i Irak. Som politisk thriller er ”Homeland” et uhyre spændende, altid uforudsigeligt og nuanceret drama om kampen mellem godt og ondt. Som kærlighedshistorie er den næsten endnu mere nervepirrende. Et absolut must.
Første sæson kan ses på Netflix. Anden sæson er netop udkommet på dvd, mens den tredje kører på DR1 onsdag aften.
”Sex & the City” uden filter: GIRLS
Årets største seriesensation er blevet kaldt en uautoriseret fortsættelse til ”Sex and the City”, men tro ikke af den grund, at newyorkerlivet tager sig lige så lækkert ud for Hannah og hendes tre veninder i ”Girls”. Det er nemlig seriens vigtigste pointe, at virkeligheden er langt mere nuanceret. Efter Carrie Bradshaws dengang banebrydende branding af singlekvinder som succeser, dyrker millioner af fans en ny heltinde, der har for travlt med at leve sit liv til at gå op i sine skomærker, og som hun siger: ”Jeg har for meget at tænke på til at tabe mig”. At seriens skaber, Lena Dunham, der selv spiller hovedrollen som Hannah, vejer fem-seks kilo for meget og gør en dyd ud af at vise sin krop frem i uflatterende komiske situationer, har fremkaldt debat, men først og fremmest hyldest til den 27-årige skuespiller, serieforfatter og konceptudvikler. Hendes alter ego, Hannah, drømmer om at blive om ikke sin generations stemme, så i hvert fald ”en stemme i en generation”, og det har vist sig at være et beskedent ønske. I år udråbte Time Magazine Lena Dunham til en af verdens 100 mest indflydelsesrige personer, og i den sammenhæng skrev skuespiller Claire Danes fra ”Homeland”: ”Lenas unikke mangel på forfængelighed og skam giver os troen på, at vi også kan tillade os at udtrykke os selv fuldt og helt. Det er ikke bare imponerende, det er vigtigt”.
”Girls” kan ses på HBO Nordic med de nyeste afsnit tilgængelige fra uge til uge.
LÆS OGSÅ: 3 "veninde-film du skal se"
Et saftigt periodedrama: THE WHITE QUEEN
Er du til dybsindige dramaserier med flertydig dialog og persongallerier, der har lige så mange facetter som litteraturens udødelige karakterer, kan du godt kede dig lidt i selskab med den småselvoptagne såkaldt hvide dronning og hendes boyband-forsanger-lignende ægtemand Edward den fjerde af England i BBC’s nye ”The White Queen”. Til gengæld er serien et visuelt spektakulært og æstetisk gennemført periodedrama, der med store armbevægelser og masser af action og erotik fortæller historien om York-slægtens kamp mod Lancaster-slægten om den engelske trone fra 1464 og frem. Baseret på Philippa Gregorys kulørte bestsellere handler serien om enken Elizabeth Woodville, der bogstaveligt talt fortryller kongen med sin skønhed, da han rider forbi hende, og det selvom hun tilhører den forkerte side i krigen. Ved at gifte sig med Elizabeth går kongen imod sin rådgiver og bedste ven, The Earl of Warwick, så nu er ingen alliancer sikre. Svenske Rebecca Ferguson er smuk og ikke altid lige godhjertet i hovedrollen, mens Jeremy Irons’ søn, Max, spiller kongen med stadig større pondus i løbet af første sæson trods sit mildt sagt betagende ydre. ”The White Queen” emmer af nederdrægtige konspirationer, bjergtagende kostumer og saftige sexscener og knap så meget af 1400-talsrealisme. Det klarer vi nok.
1. sæson af ”The White Queen” lægges løbende på HBO Nordic.
Det stilfulde gangsterdrama: MAGIC CITY
”Mad Men”-euforien udløste en bølge af tv-serier om 1960’erne, og en af de få, der har vist sig levedygtige, er gangsterdramaet ”Magic City”. Her mikses 1960’ernes stilfulde æstetik med et pastelfarvet, strømlinet Miami anno 1958, hvor en visionær restauratør føler sig nødsaget til at bede mafiaen om hjælp til at tackle fagforeningernes krav på en skæbnesvanger nytårsaften. Hvad andet kan han gøre, når Frank Sinatra står klar til at gå på scenen i hans luksuriøse hotel, hvor baren har direkte kig til swimmingpoolen? Det er et spørgsmål, han kommer til at stille sig selv igen og igen, som hans forretninger vikles stadig mere ind i psykopaten Ben ”Slagteren” Diamonds aktiviteter. Jeffrey Dean Morgan (Izzies store kærlighed i ”Grey’s Anatomy”) er et karismatisk stykke mandfolk i hovedrollen som hotelejer Ike Evans, og hans unge kone spilles af Olga Kurylenko, der har flere talenter end det, der førte hende fra Ukraine til en lang modelkarriere i Paris.
Miamis dekadente luksusgangstere kan følges i ”Magic City” på HBO Nordic.
Se flere serier på næste side.Den kvindelige Seinfeld: VEEP
En af de første ting, Selina Meyers hold af rådgivere finder på for at styrke hendes image, efter at hun er blevet USA’s nye vicepræsident, er et besøg i et familiedrevet ismejeri. Desværre huserer en sejlivet omgangssyge i Det Hvide Hus. Netop som Selinas nøje udvalgte limesorbet er serveret (vanilje er vurderet til at være for kønsløst og pekannød for aggressivt, eller hvordan det nu er), og pressefotograferne er på plads, må vicepræsidenten forlade isbaren i akut søgen efter rene bukser. HBO’s nye komedieserie ”Veep” er ikke alene en indikation på, at kvinder nu har så relativt let adgang til magtfulde positioner, at vi tør gøre grin med dem, som det lykkes for. Den er også uhyre morsom med sit manuskript af den særdeles grovkornede Armando Iannucci, der tidligere har skrevet provokerende politiske satirer for BBC. Julia Louis- Dreyfus spillede Elaine i ”Seinfeld”, og den 52-årige komiker og skuespiller portrætterer den næsten altid karakterfaste og kun lidt kiksede ”Veep” med masser af tør humor.
”Veep” kan ses på HBO Nordic, hvor de nyeste afsnit af 2. sæson opdateres løbende.
Magt, sex og iskold kynisme: HOUSE OF CARDS
I den allerførste scene tager Frank Underwood livet af en hund, der er blevet påkørt i hans velhaverkvarter midt i Washington, og det bliver selvfølgelig ikke sidste gang, hovedrollen i Netflixserien ”House of Cards” får blod på hænderne. Det var ”The West Wing” (på dansk ”Præsidentens mænd”), der fra 1999 kom først som beviset på, at tv-seere har appetit på dramaserier om andet end politiarbejde. Siden har det politiske drama taget farve af tiden, og under ”Fight Club”-instruktøren David Finchers ledelse er BBC’s gamle serie ”House of Cards” blevet til et fascinerende mørkt portræt af amerikansk politik og de mennesker, der strides om magten. Der er langt fra ”The West Wings” alfaderlige præsident Bartlet i skikkelse af Martin Sheen til Kevin Spaceys højtplacerede kongresmedlem, som indleder et hævntogt mod præsidenten og vicepræsidenten, da de forbigår ham til posten som udenrigsminister. Desværre kommer han i den proces til at krydse klinger med sin hustru. Hun spilles med pirrende detaljerigdom af Robin Wright, der efter skilsmissen fra Sean Penn har fået ny succes med rollen som den gådefulde Claire.
”House of Cards” er produceret af Netflix, der har kapret tusindvis af danske kunder med den satsning. 2. sæson er på vej.
Singleserie med etnisk kant: THE MINDY PROJECT
Hvad sker der med den kvindelige hjerne, når den gennem flere år udsættes for massiv indflydelse fra romantiske komedier? Det har Mindy Kaling sat sig for at undersøge i sin nye komedieserie ”The Mindy Project”. Den 34-årige skuespiller, skribent og komiker, der var med i ”The Office”, har selv udviklet serien om en indisk-amerikansk kvinde, der er gynækolog på et hospital og leder efter en soulmate. Det er ikke helt let, når man vejer otte kilo for meget og har sine erfaringer med kærlighed fra film med Julia Roberts. Heldigvis er der gode chancer for, at hun bliver klogere undervejs, for serien har både selvironi og kant.
Første sæson af ”The Mindy Project” kan ses på TV3 søndag aften.
LÆS OGSÅ: Gift ved første blik: Derfor gik det ikke med Martin og Mette