Hanne-Vibeke Holst: ”Den kamp er der ikke rigtigt nogen, som har taget endnu”
Hvad er det værste, du som kvinde kan være? Forfatter og feminist Hanne-Vibeke Holst har spottet en ny kamp at være fanebærer for.
I hele sit voksne liv har Hanne-Vibeke Holst været på barrikaderne for feminisme. Hun er gået forrest med den røde fane, og da sexisme-opgøret for nyligt blussede op igen, måtte hun sidde på sine hænder for ikke at blande sig i debatten.
Den unge rebel i hønsestrik er blevet til en moden kvinde i skjortebluse, der helst helliger sig sine romaner. Men hendes pis kan stadig koge. Og nu har hun øjnet en ny front: De ældre kvinders position.
Det fortæller hun i et stort interview med ALT for damerne.
”Det er den næste kamp, og den er der ikke rigtigt nogen, der har taget endnu. Vi skal ikke være usynlige, vi skal have en stemme, og så skal vi ikke skamme os over vores forfald.”
”For eksempel er der i forvejen få kvinder som ekspertkilder, og der er endnu færre ældre kvinder. Vi ryger bare ned ad slisken. Som moden vintage-feminist kan man godt tro, at den ged er barberet, men man skal huske, at hårene vokser ud igen. Vi skal stadig kæmpe for vores plads.”
Det blev for alvor tydeligt for Hanne-Vibeke Holst, da hun for et halvt år siden blev kaldt ”gamle kælling”, fordi hun blandede sig i et slagsmål på gaden.
”Jeg var sådan ”what?! Gamle OG kælling?!” I én sætning. Det er det værste, det mindste, man kan være. Du kan godt være en bitch, det kan der være noget fedt i, men gammel kælling, så er der sgu ikke meget tilbage … Så man skal være opmærksom på at tage sin plads, når man bliver ældre.”
Et forbillede
Alderen er imidlertid ikke roden til al forfald. For der findes også en vis status, som kun kommer med ekstra somre i rygsækken, har Hanne-Vibeke Holst erfaret.
I sommer udgav den kvindelige rapper Sulka f.eks. nummeret ”La nu vær (H.V.H)”. På Instagram kaldte hun det et clapback og hyldede Hanne-Vibeke Holst for i sin tid at have taget kampen op mod den sexistiske sprogbrug i rap-kulturen.
”Jeg oplever nu, at yngre kvinder synes, at jeg er et forbillede og ikon. Det er sjovt at leve så længe, at man kan se tilbage og huske, at jeg følte mig alene dengang og fik mange stryg, og så opleve at få så mange kram nu. Med 20 års forsinkelse.”
Læs hele interviewet med Hanne-Vibeke Holst i denne uges ALT for damerne, som er på gaden nu.