Løb

Har du svært ved at få luft på løbeturen?

Se, hvordan du skal trække vejret for at få en behagelig og kalorieforbrændende løbeoplevelse.

Bokser du også med at få vejret, når du løber – og er det helt ærligt medvirkende til, at du ikke rigtigt gider at løbe, hvis du ellers kan slippe? Du er ikke alene. At blive forpustet og føle sig tappet for luft er én af de ting, vi generelt slet ikke bryder os om – vores fysiologi kan ganske enkelt ikke lide det. Forskning viser, at det er en af de hyppigste (ikke erkendte og bevidste) årsager til, at mange dropper løb, netop fordi det ikke føles rart. Hvis du er begynder, synes du måske næsten, at det gør ondt at trække vejret? Også mange øvede har svært ved at få åndedræt og løb til at gå op i en højere enhed.

I seneste nummer af det amerikanske løbetidskridt Runner’s World beskriver en stor baggrundsartikel netop løb og vejrtrækning. Det viser sig, at idrætsforskere i årevis har ledt efter en særlig formel for, hvordan man bedst og mest effektivt får sit åndedræt til at understøtte løbeoplevelsen. Formlen er åbenbart fundet – og det gode ved den er, at den gør det meget lettere at finde rytmen som løbebegynder. Prøv at træne nedenstående åndedrætsrytme, næste gang du skal ud at løbe.

En anden fordel ved at bruge tid på at få en god åndedrætsrytme er, at det sænker risikoen for skader og endelig gør et rytmisk åndedræt løbeturen ekstra meditativ. F.eks. anbefaler de, at du tænker ”jeg puster al stress ud af kroppen!” på hver udånding under løbeturen.

Åndedrætsmønstret hedder 3:2. Det vil sige, at du trækker vejret ind, mens du tæller til tre: 1-2-3 og puster ud, mens du tæller til to: 1-2. Hver gang du tæller, flytter du enten højre eller venstre ben fremad. Det betyder, at en samlet åndedrætscyklus med både ind- og udåndinger er på fem skridt. 

Kilde: Runner's World

Se også videoen med en demonstration af teknikken. Demonstrationen starter 2,40 minutter inde i videoen: Runnersworld.com/tag/breathing